Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Hadí zásilka

Máte něco křehkého a potřebujete to nutně poslat poštou? Záleží vám na bezpečném doručení? Občas to není tak jednoduché – je nutno vymyslet nějakou fintu – podobnou, jako v této příhodě, která se skutečně udála.

Již před několika lety, kdy ještě nebyla možnost objednání sériově vyráběných odchoven, jsem se rozhodl vyzkoušet plastovou odchovnu pro potkany. V inzerátu v časopise Fauna jsem našel adresu jednoho pána, který je vyráběl. Požádal jsem ho, zda by mi jednu na zkoušku poslal.

Zanedlouho přišla odpověď. Výrobce psal o potížích s poštou. Zásilka ještě ani k jednomu adresátovi nepřišla v pořádku. (Jednalo se o umělohmotný lepený výrobek.) Situace se nezlepšila ani po podání zásilky jako - křehké,sklo….

Odesílatel tedy několikrát  navštívil vedoucí pošty – ve snaze sjednat nápravu. Bohužel ani jednou neuspěl. Bylo mu řečeno, že i když je zásilka podána jako sklo – pošta nenese žádnou odpovědnost za to, jak se s ní bude manipulovat a v jakém stavu bude doručena. (Tedy přeloženo do češtiny: pošta vybrala pouze peníze a dál se zásilkou manipulovala zcela stejně – jako s obyčejnou…)

K tomu mohu dodat i vlastní zkušenost z doby, kdy jsem pracoval u ČD. Nebylo zde výjimkou, když zaměstnanci poštovního vozu (byly tenkrát řazeny v osobních vlacích a Česká pošta měla smlouvu s ČD, že vlak odjede ze železniční stanice přesně a výpravčí nesmí brát ohled na to, zda vykládání a nakládání zásilek bylo ukončeno-či nikoliv) nestihli vyložit všechny zásilky během zastavení vlaku ve stanici. Proto tyto vyhazovali i za odjezdu vlaku! Jak musel i nekřehký obsah zásilky trpět při pádu za jízdy a ještě na štěrk – není snad nutné dodávat.

Výrobce byl ale chytrý a také muž činu. Odchovnu zabalil, udělal do obalu dírky a poslal ji jako živé zvíře – konkrétně had!  Dopředu mi to samozřejmě oznámil. Za několik dnů jsem měl ve schránce Výzvu k vyzvednutí zásilky. Byla poseta vykřičníky a nápisem ŽIVÝ HAD! Šel jsem ji tedy na poštu vyzvednout. Manipulace se zásilkou předčila odesílatelovo i moje očekávání. Když jsem pracovnici pošty za okénkem předal výzvu – ihned ji ukazovala ostatním zaměstnancům se slovy: ,,To je ono!“ Balík nebyl mezi ostatními, jak jsem původně očekával. Pracovnice vešla do boční místnosti. Byla zamčená na dva západy!! Za chvíli vyšla ven a na to – co jsem uviděl nikdy nezapomenu! Žena šla pomalu, drobnými krůčky, ruce vodorovně předpažené. Zásilku držela štítivě pouze konečky prstů za provázek. Předala mi ji a zhluboka si úlevně vydechla. Všichni ostatní zaměstnanci pošty nás zcela nepokrytě pečlivě sledovali…

Jak jsem již uvedl – odesílatel byl chytrý člověk a myslel i na možnost – že i přes tato opatření nebude se zásilkou zacházeno šetrně a mohla by se poškodit. Proto byl uvnitř lístek s textem:

,,Experimentální zásilka. Žádná živá zvířata neobsahuje!“

Autor: Miroslav Moravec | pondělí 15.6.2009 15:50 | karma článku: 18,53 | přečteno: 1056x
  • Další články autora

Miroslav Moravec

Existuje u nás svoboda slova?

Občas čtu diskuse pod některým z článků. Často jsou názory některých našich občanů takové, že mi z nich běhá mráz po zádech a nechce se mi věřit, že by opravdu měl někdo takový názor.

16.6.2012 v 15:16 | Karma: 14,12 | Přečteno: 1018x | Společnost

Miroslav Moravec

Kdo chce být zdravý – jde na poštu

Trápí vás zdraví a zároveň děsí regulační poplatky? Chcete být zdrávi a cítit se svěže? Dle rady většiny lékařů je velmi zdravá procházka. A každý člověk by měl minimálně jednu denně absolvovat. Obzvláště potom svůj nápad doporučuji lidem s nízkým tlakem. Nač brát drahé léky na zvyšování krevního tlaku? (Spousta z nich má navíc vedlejší nežádoucí účinky!) Na České poště se vám krevní tlak zvedne okamžitě! Stačí pouze vejít dovnitř a podívat se na obrovskou frontu, která se táhne až ke dveřím. Výhodou také je, že sem můžete přijít v kteroukoliv denní dobu a množství lidí čekajících na poštovní služby bude pořád stejné.

12.3.2012 v 21:04 | Karma: 18,94 | Přečteno: 1007x | Společnost

Miroslav Moravec

Tak nám zabili chřipku…

Vědci objevili důkazy o existenci "netopýří“ chřipky, oznámil v pondělí v odborném článku americký časopis Proceedings of the National Academy of Sciences . Zvířata se živila ovocem a hmyzem, ale na lidi neútočila. Přesto vědci nevylučují možnost zprostředkovaného přenosu na člověka. Smísí-li se "netopýří" chřipka s běžnější formou, může podle CDC dojít k promíchání genů a vzniku nebezpečnější mutace – cituji z médií...

28.2.2012 v 12:00 | Karma: 18,54 | Přečteno: 1084x | Společnost

Miroslav Moravec

Feministky budou mít vlastní kupé

"Oddíl pro dámy nabízí ženám a dívkám jistotu, pocit bezpečí a dostatek informací o průběhu cesty. Některým ženám není příjemné sedět v uzavřeném prostoru s muži," vysvětlil nám mluvčí drah Petr Šťáhlavský.

8.2.2012 v 17:43 | Karma: 19,96 | Přečteno: 1051x | Cestování

Miroslav Moravec

Slepice v České televizi

Čím to asi bude...? Už se nemohu dívat ani na večerní zprávy na ČT1. Kdysi ještě částečně přinášející nějaké informace, dnes snůška bulváru... Délka pořadu se prodloužila, ale informací není víc. Pouze se prodloužily některé komentáře a to často o věcech, které většinu lidí těžko budou zajímat. Navíc některé reportáže se s menší obměnou opakují i několik dnů za sebou, aniž by zazněla nějaká nová informace. Nemluvě o tom, že jsou často nepřesné, tedy i nehodnověrné.

26.1.2012 v 14:21 | Karma: 23,55 | Přečteno: 1655x | Média
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Zemřel advokát Pavel Smutný, prezident Česko-izraelské obchodní komory

20. května 2024  9:51

V neděli 19. května zemřel ve věku nedožitých 65 let advokát, filantrop a prezident Česko-izraelské...

Íránský prezident je po smrti, potvrdila televize. Našly se trosky vrtulníku

20. května 2024  6:24,  aktualizováno  9:03

Íránský prezident Ebrahím Raísí a ministr zahraničí Hosejn Amírabdolláhján zemřeli při nedělní...

Lajky nestačí, věda potřebuje peníze, říká nový ministr Ženíšek

20. května 2024

Premium Přichází nový ministr Marek Ženíšek, který má za úkol, slovy Miroslava Kalouska, „tančit na...

Za Česko chtějí do Bruselu i Slováci a Němec, šanci má až osm stran

20. května 2024  8:48

Do eurovoleb voleb zbývají necelé tři týdny. V pátek a v sobotu 7. a 8. června se rozhodne, kdo...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2632x
Jsem pravicově zaměřený chovatel zvířat. Zajímající se o vše kolem nás.