Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zneužívání občanů aneb z Drába ministr

MPSV ČR zavádí ve své sociální reformě řadu změn a novinek s účinností od 1.1.2012. Mezi jinými novinkami rozšiřuje institut „Veřejné služby“ z 20 hodin měsíčně na 20 hodin týdně. Důvodem zavedení tohoto institutu je primárně omezení práce na černo, a pak sekundárně údajné zneužívaní sociálních dávek, čímž je vlastně celá reforma včetně tohoto institutu odůvodňována a jako taková prezentována.

Co to vlastně Veřejná služba je a co obsahuje?  Uvedu některé příklady veřejné služby, která mimo jiné zahrnuje: Úklid muzea, pomocné práce v muzejním depozitáři

Pomoc v dobrovolnických organizacích a v neziskových organizacích

Pomoc při pořádání sbírkových charitativních akcí

Pomocné práce v pečovatelské službě

Pečovatelské úkony

Pomocné a úklidové práce v domovech pro seniory, v domovech důchodců

Šití polštářů, opravy oděvů

Pomoc v humanitárním skladu a v šatníku

Společník při procházkách

Ve spolupráci s Městskou policií dohled nad veřejným pořádkem

Práce s romskou komunitou

Pomoc při údržbě a úklidu hřbitova, jeho otvírání a zavírání

Hlídání přechodů pro chodce před základními školami

Řízení dopravy na přechodu pro chodce

Pomocné obslužné práce při péči o žáky ….a mnoho mnoho dalšího

 

Jsou to v skutku ušlechtilé činnosti a doopravdy potřebné a prospěšné.  Problém však je v tom, že tyto činnosti by měli být zaplaceny, tak jako v jiných demokratických zemích. Bohužel, naši zákonodárci se začali chovat, jako šlechta. Vždyť proč by ne, když se někteří vlastní píli vypracovali z jednopokojového pavlačového bytu na miliardáře s majetky v lukrativních letovištích. A to se jen stali volení politici. Ti z ubytoven si dnes ze svých občanů postupně dělají otroky. Prostřednictvím Drábka vytvořili a odsouhlasili takové reformní zákony, které umožňují legalizaci nucených prací, navzdory tomu, že ústava ČR ve své listině základních práv a svobod, takové zakazuje.

 

Článek 9 LZPS
(1) Nikdo nesmí být podroben nuceným pracím nebo službám.

(2) Ustanovení odstavce 1 se nevztahuje na:

a)     práce ukládané podle zákona osobám ve výkonu trestu odnětí svobody nebo osobám vykonávajícím jiný      trest nahrazující trest odnětí svobody,

b)    vojenskou službu nebo jinou službu stanovenou zákonem namísto povinné vojenské služby,

c)     službu vyžadovanou na základě zákona v případě živelních pohrom, nehod, nebo jiného nebezpečí, které    ohrožuje životy, zdraví nebo značné majetkové hodnoty,

d)    jednání uložené zákonem pro ochranu života, zdraví nebo práv druhých.

 

Jak jinak než nucené práce se tento počin zákonodárců dá nazvat? Když si pročítám, co všechno a v jakém rozsahu tato služba zahrnuje, přicházím k jedinému závěru. Služby dnes vykonávané za mzdu méně kvalifikovanými občany se stanou lukrativním zdrojem příjmu různých institucí, firem, NNO, církve a podnikatelů. Nastává zde situace, kdy se lidé dnes pobírající mzdu (i když jen minimální) octnou nad propasti nezaměstnanosti, a podnikatelé, firmy a instituce, ve snaze ušetřit co nejvíce pro sebe (bez odvodu pro stát) dostanou možnost si následně tyto nezaměstnané vyžádat z ÚP. Řekněme si to narovinu. Který hlupák si bude k určitým službám najímat lidi, se kterými by pak měl větší agendu, když je může mít zadarmo a bez vážnější odpovědnosti k zákoníku práce? Jistě stát ušetří na případné nemocenské, firmy na neplacené vykonané, ale vyúčtované práci, no konečný důsledek bude fatální. Z dnešních téměř 500 000 nezaměstnaných se najednou může stát 750 000. Budou to lidé odkázáni na pomoc státu! Když se opět zahledím na strukturu činností VS, nabývám pocit, že některé (spíše ale většina služeb) vyžadují nějakou odbornou kvalifikaci či rekvalifikaci. Pokud tuhle kvalifikaci (společník při procházkách, pečovatelské úkony atd.) nemají Romové, ptám se, kdo je vlastně ta cílová skupina nepřizpůsobivých, která donutila parlament a senát jít nad rámec ústavy?  Byl by vůbec sociální systém zneužíván, kdyby v ČR nežili Romové? Odpovím. Ano byl. Romové tvoří max 10% z nezaměstnaných. Je to tak devastující počet? Neslouží Romové, jako záminka pro omezení těch zbylých 90% nezaměstnaných? Komu chce vlastně Drábek odebírat dávky? Jaký smysl má dávat moc lidem, kteří soustavě prohlubují sociální napětí, místo toho, aby začali skutečně něco pro lidi dělat?

 

Článek 28
Zaměstnanci mají právo na spravedlivou odměnu za práci a na uspokojivé pracovní podmínky.

 

Proč vláda nepodporuje tyto nedostatkové služby raději nějakým zvýhodněním, čímž by se lidé dostali do pracovního poměru, odváděli sociální a zdravotní pojištění, pak měli nárok na důchod? Jak to, že vláda plýtvá finančními prostředky a bere si závazek platit odvody včetně podpory v nezaměstnanosti nebo pomoci v hmotné nouzi lidem, kteří by se jako nekvalifikována pracovní síla mohli uplatnit s tímto zařazením na trhu práce? Proč místo Úřadu práce nezřídíme rovnou Úřad pro levné pracovní síly? Respektive Zadara? K tomu by mohl Drábek řvát přes média "Na pánské"!

 

Článek  26 písm. 3 listiny pak říká: Každý má právo získávat prostředky pro své životní potřeby prací. Občany, kteří toto právo nemohou bez své viny vykonávat, stát v přiměřeném rozsahu hmotně zajišťuje.

 

Stát by měl lidem s objektivním důvodem nějakým způsobem pomáhat uplatnit se ve společnosti.  Objektivní důvody nejsou pouze zdravotní (to na okraj). Měl by vytvářet podmínky k tomu, aby případný investoři, firmy, malí a střední podnikatelé vstupovali do regionů, kde je vyšší nezaměstnanost a tím vytvářet uplatnění i pro méně vzdělané lidi. Vždyť všude na západ tohle funguje a člověk, i když nevzdělaný, může najít nějaké to pracovní uplatnění. Proč naše vláda nekopíruje to pozitivní z krajin, kde s problémem nezaměstnanosti mají dlouholeté zkušenosti, ale hledá způsoby, jak položit ekonomiku ČR na lopatky?

 

Článek 30
(2) Každý, kdo je v hmotné nouzi, má právo na takovou pomoc, která je nezbytná pro zajištění základních životních podmínek.

 

Stát se staví do role, kdy v době hospodářského poklesu a hrozící krize Eurozony chce velkoryse vyplácet pomoc v hmotné nouzi více občanům ve vyšších dávkách. Přitom brzdí růst minimální mzdy. Pořád přemýšlím nad smyslem těchto kroků a jediné co mi v současné situaci dává smysl je, že vládní politika směřuje národ k občanským nepokojům. Co se snaží vláda překrýt nepokoji? Stát je totálně vyrabován! Kdyby dnes museli pohlaváři utíkat ze země, tak jsou jednoduše zajištěni na x generací. My ostatní opět zdevalvujeme korunu, stejně jako jeden z nejlepších ekonomů země před 20 lety. Jistě si vzpomenete na větu "Musíme si utáhnout opasky a za 3 roky budeme na úrovni Švýcarska". To Švýcarsko má dnes podobu 140 000 Kč dluhu na každého občana. Doposud však nebyl nikdo za tyto zločiny potrestán. Jak by taky mohl že? Vždyť zaměstnance pracující na všech ministerstvech a ve státní správě za 20 let nikdo nevystřídal, ani nezredukoval jejich počet. Naopak. Jejich počet je stejný, jako v době před rozdělením ČSFR a dokonce vzrostl. Jsme tak bohatý stát, že si můžeme vydržovat byrokraty? Ano byrokraty. Protože když dnes chcete vyřídit banální věc, tak absolvujete opakované vyplňování řady formulářů v různých institucích, jen proto, aby si úředníci mohli vykázat činnost. Pak samozřejmě vymýšlí nové a nové "zlepšováky" pro svou činnost. A tak, když se snažíme tyhle byrokraty v rámci snižování státní sféry o 3% ročně propustit, mají dávno vytvořená nová pracoviště, kam se přesunou. Pokud stát hledá další zdroje k lepení jimi způsobených děr ve státní kase, měl by začít tam.

 

Václav Havel tohle svého času vystihl přesně, když řekl: To co se v politice děje a jak se politici chovají je extrakt čecháčkovského pokrytectví.

 

 

Miroslav Kováč o.s.Forum CZ

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Kováč | pondělí 19.12.2011 22:06 | karma článku: 20,18 | přečteno: 1136x
  • Další články autora

Miroslav Kováč

Zeman chce znovuotevřít koncentrační tábory pro Romy

Prezident Miloš Zeman přijel 24. září 2018 s manželkou Ivanou na třídenní návštěvu Olomouckého kraje. Během ní se v Kojetíně setkal s občany, kde se tvrdě pustil do Romů.

25.9.2018 v 18:24 | Karma: 44,69 | Přečteno: 32805x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Čekali jsme, že to někdo vyřeší ...

Dnes jsem se účastnil demonstrace proti rasismu a násilí v Praze, kterou pořádalo Khamoro o.p.s.. Nutno říct, že účastníků bylo docela málo, vzhledem k očekávání, nicméně bylo tam dostatek lidí, přestože skutečně silně mrzlo.

17.3.2018 v 22:26 | Karma: 25,45 | Přečteno: 5035x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Smrt v žatecké Pizzerii

V posledních dnech se topím v reakcích, přinášejících různé pohledy na smrt sedmadvacetiletého Roma, otce dvou dětí, která nastala důsledkem incidentu v žatecké Pizzerii, za dosud nevyjasněných okolností.

22.10.2016 v 23:23 | Karma: 29,32 | Přečteno: 13207x | Diskuse| Společnost

Miroslav Kováč

Janáčková-bez Romů se neobejdu

Bývalá senátorka a dlouholetá starostka ostravského obvodu Mariánské Hory Liana Janáčková, známá především svým (navenek) extrémistickým postojem vůči romské menšině, opět kandiduje ve volbách v roce 2016 do Senátu.

25.9.2016 v 23:43 | Karma: 15,75 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Komunista smrad necítí

Do kauzy koncentračního tábora v Letech u Písku se vložil jeden z "nejpovolanějších" historiků na dané téma, odkojenec marxismu-leninismu Prof. PhDr. Jan Rataj, CSc.

7.9.2016 v 23:55 | Karma: 21,02 | Přečteno: 1479x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2277x
Jsem občan, kterému není lhostejný současný stav.

Seznam rubrik