Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Romové ohrožují českou ekonomiku.

Podle odhadů Úřadu práce, počet nezaměstnaných Romů v posledních letech výrazně vzrostl. Oficiálně se sice nevedou statistiky o etnicitě nezaměstnaných, Úřad práce však pro potřebu Úřadu vlády zpracoval odhad k průběžné zprávě o plnění desetiletého programu (2005-2015) začleňování Romů, k takzvané dekádě romské inkluze. Dekáda romské inkluze je politickým závazkem dvanácti států, jenž dává jedinečnou příležitost řešit situaci Romů v regionálním měřítku.                                  

Cílem dekády je mimo jiné zvýšit každoročně o 10% počet středoškolsky vzdělaných Romů nebo zprostředkováním rekvalifikace s garantovaným nástupem na pracovní místo zkrátit jejich průměrnou dobu v evidenci Úřadu práce. V roce 2011 se rekvalifikace, veřejně prospěšné práce a další opatření využila u 18 procent z 38.500 tehdejších romských uchazečů. Polovina získala individuální plán. Veřejně prospěšné práce vykonávalo 2400 osob, rekvalifikovalo se 1730 Romů.

                                  V roce 2012 veřejně prospěšné práce vykonávalo 1640 a rekvalifikovalo se 643 Romů. Romských uchazečů o práci proti předloňsku přibylo podle zprávy o 9400 na celkových 47.900. To představuje zhruba 8.8% z celkového počtu evidovaných lidí bez práce, kterých bylo k prosinci 2012 evidováno 545. 311.

                                     Podle různých odhadů žije v Česku přibližně 250 000 Romů. To by znamenalo, že v evidenci Úřadu práce je jich registrováno necelých 20% (nikoliv 90%, jak s oblibou tvrdí anticikanisté). Samozřejmě tento počet zahrnuje tzv. ohrožené skupiny na trhu práce např. lidi po padesátce, ženy po mateřské, absolventy škol, lidi se sníženou pracovní schopností a především absolventy Praktických a speciálních dříve Zvláštních škol. Pro porovnání, počet nezaměstnaných u majority činí 5% z populace. Vzhledem k tomu, že Romové patří mezi nejohroženější skupiny na trhu práce, přičemž čelí neochotě zaměstnavatelů a převážně bydlí v regionech s nejvyšší nezaměstnaností, kde na jedno pracovní místo připadá i 50 uchazečů, je tento poměr za těchto podmínek v celku logický. Výhodou přitom je, že Česko má pátou nejnižší nezaměstnanost v EU.

Ovšem, když se zamyslím nad důvody každoročního zvyšujícího se počtu nezaměstnaných Romů, přestože se využívají různé podpůrné programy, (v roce 2012 nárůst o 9400) zjišťuji, že křivka dostává stoupající tendenci od roku 2008. Určitý podíl na tomto neblahém stavu nese hospodářská krize, avšak poslední dva roky jsme se dostali do ekonomické stagnace nebo stabilizaci a dopad na českou ekonomiku nebyl až tak drastický, jaký jsme očekávali. Určitá část by se také dala připsat absolventům škol, kteří nenašli uplatnění, avšak to se děje každoročně a musel by to být hodně silný ročník, který by takto razantně (až o 1/4) zvedl počet nezaměstnaných Romů. 

                                             Po zvážení těchto a dalších okolností nakonec přicházím k jednoznačnému závěru. Za zvýšenou nezaměstnanost Romů mohou v první řadě mainstreamová média, která s oblibou prezentují polopravdy a hoaxy, jenž vydávají za ověřené informace. K těm jim významně svými výroky dopomáhají populističtí pseudopolitici typu Okamury, Řápkové, Doubravay, Krejči, Lebedy, Pakosty, Čuneka, Chaloupky a jiních, jako třeba lidí kolem bývalého prezidenta Klause a především hnědokošiláků z řad DS SS, kterým tihle politici slouží. Vždyť nakonec u nich hledají svými výroky svou voličskou základnu, nebo ne?

                                          Hnědokošiláci zamaskovaní v jiných politických stranách, se ale zároveň bojí politické diskreditace tím, že by do partaje dělníků SS oficiálně vstoupili a své lži prezentovali v pravém obleku, otevřeněji a bez přetvářky. Pak by totiž přišli o rozumné voliče, ztratili své lukrativní příjmy a určitou vážnost ve společnosti. Rozumní lidé by je totiž nikdy nevolili.

                                Nemá snad politik přístup k informacím? A pokud
ty informace má, proč se uchyluje ke lžím a zavádění veřejnosti šířením polopravd generalizovaných na jednu skupinu občanů, přestože ví, že problémy ve společnosti nelze vyřešit jednoduše? A nejsou ti kecálkové právě ti politici, kteří sedí u kormidla? Proč lži, které prezentují náckové z DS SS přiživují místo toho, aby je uvedli na pravou míru? Proč mají romské rodiny trpět v bídě a na sociálních dávkách jen proto, aby si oni udrželi své příjmy? Mně je jasné, že oni si neuvědomují, jaký výstup pro Romy má jejich špinavá pseudopolitika a parazitování na vlně nesnášenlivosti. Úřad práce jejich pracovní úsilí za rok 2012 ohodnotil suma sumárum na 9400. Přestože v posledních letech na jedné straně přibývá počet vzdělaných Romů, na straně druhé jich z Úřadu práce neubývá. Naopak!  

                                     Rasisté veřejným šířením lží a polopravd posílili anticikanismus a anticikanisté uvedli rasismus do novodobé legální podoby (Já nejsem rasista, ale..), která je daleko nebezpečnější, než ta, která vyhubila miliony lidí. Anticikanismus se tak stal moderní a anticikanisté Romy nezaměstnávají. Dnes je to anticikanismus, co to bude zítra? Bohužel, do té doby vlivem rostoucího anticikanismu Romům nezbývá nic jiného, než ohrožovat českou ekonomiku pobíráním sociálních dávek a následně čelit útokům na své domovy ze strany neonacistů, kteří je do chudoby přivádějí. 

 

Miroslav Kováč

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Kováč | pondělí 7.10.2013 22:44 | karma článku: 15,72 | přečteno: 2605x
  • Další články autora

Miroslav Kováč

Zeman chce znovuotevřít koncentrační tábory pro Romy

Prezident Miloš Zeman přijel 24. září 2018 s manželkou Ivanou na třídenní návštěvu Olomouckého kraje. Během ní se v Kojetíně setkal s občany, kde se tvrdě pustil do Romů.

25.9.2018 v 18:24 | Karma: 44,69 | Přečteno: 32805x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Čekali jsme, že to někdo vyřeší ...

Dnes jsem se účastnil demonstrace proti rasismu a násilí v Praze, kterou pořádalo Khamoro o.p.s.. Nutno říct, že účastníků bylo docela málo, vzhledem k očekávání, nicméně bylo tam dostatek lidí, přestože skutečně silně mrzlo.

17.3.2018 v 22:26 | Karma: 25,45 | Přečteno: 5035x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Smrt v žatecké Pizzerii

V posledních dnech se topím v reakcích, přinášejících různé pohledy na smrt sedmadvacetiletého Roma, otce dvou dětí, která nastala důsledkem incidentu v žatecké Pizzerii, za dosud nevyjasněných okolností.

22.10.2016 v 23:23 | Karma: 29,32 | Přečteno: 13207x | Diskuse| Společnost

Miroslav Kováč

Janáčková-bez Romů se neobejdu

Bývalá senátorka a dlouholetá starostka ostravského obvodu Mariánské Hory Liana Janáčková, známá především svým (navenek) extrémistickým postojem vůči romské menšině, opět kandiduje ve volbách v roce 2016 do Senátu.

25.9.2016 v 23:43 | Karma: 15,75 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Komunista smrad necítí

Do kauzy koncentračního tábora v Letech u Písku se vložil jeden z "nejpovolanějších" historiků na dané téma, odkojenec marxismu-leninismu Prof. PhDr. Jan Rataj, CSc.

7.9.2016 v 23:55 | Karma: 21,02 | Přečteno: 1479x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2277x
Jsem občan, kterému není lhostejný současný stav.

Seznam rubrik