Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řešení otázky "nepřizpůsobivých".

Sociální napětí vyhnalo na severu Čech stovky občanů do ulic, jejichž důvodem k nespokojenosti se podle slov organizátorů stala narůstající kriminalita v podobě údajně enormního nárůstu krádeží a násilností páchaných výlučně Romy. Desinformační kampaní, lžemi a výzvami po "spravedlivé odplatě" se dav lidí nechal strhnout vášněmi, aby se sám dopouštěl násilí a pokusil se lynčovat svoje spoluobčany, čemuž jen na poslední chvíli a s vypětím všech sil zabránili těžkooděnci z řad PČR.

Lynčování svých spoluobčanů přitom není nic neobvyklého. Dějinami ČR se táto forma "zákona" využívá běžně. Když pominu Romy a dvacátá až třicátá léta minulého století, pořád jsou tady Benešovi dekrety a s nimi spojený násilný odsun Sudetských němců za hranice ČR.

 

Odezva politiků na sebe nenechala dlouho čekat. Označený "viník" (neboli objekt zájmu) Romové, kteří jsou dlouhodobě zdrojem příjmu všech médií, zaměstnali vládu natolik, že dokonce "upustila" od schvalování reformních zákonů a svojí pozornost zaměřili na řešení dlouhotrvajícího sociálního a etnického problému. Navzdory faktu, že jsme všichni občané ČR, se dodnes neumíme vyrovnat s tím, že jsme různorodý. Svojí naivitu a hloupost omlouváme tzv. zkušenostmi, které šíříme paušalizujícím způsobem, abychom měli důvodného nepřítele své neschopnosti rozeznávat pravé příčiny stavu, ve kterém se nachází naše země.

 

Politici znajíc naší naivitu, pak jen zneužili naši demenci, aby jako spasitelé okamžitě vyrukovali s pojmenováním problému a utišili nás jako plačící batolata, kterým stačí dudlík namočený do cukru. Problém nazvali "Štědrý sociální systém".

 

Osobně si nedovedu představit, co se za tímto pojmem skrývá, no pokud politici mají na mysli těch 2020 Kč, pak mě to uráží. Uráží mě fakt, že v době růstu krajiny, ve které téměř všichni pracovali, si někdo utvořil podnikatelský záměr, jak převést státní majetek do soukromního vlastnictví, ne li do vlastních kapes. Důsledkem privatizace se v okamžiku octlo tisíce lidí bez práce. Práce se najednou stala nedostupná, a pro některé spoluobčany dokonce jako hledáním svatého grálu. Dnes na jedno pracovní místo čeká v celorepublikovém průměru 12 uchazečů a neustále jich přibývá. Dlouhodobě nezaměstnaní občané pak podlehnou tlakům (třeba zadluženosti) a nechají se vytlačit z lukrativních čtvrtí do oblastí s jejich nejvyšší koncentrací, kde je samozřejmě nouze o práci daleko větší, ale bydlení dostupnější.

 

Frustrace a neúspěchy se následně u lidí tohoto typu promítají do běžného života. Někteří se ze svými neúspěchy umí vyrovnat, ale ti slabší, kterých je daleko víc, rezignují. Průvodním negativním faktorem se pak stává nárůst sociálně patologických jevů, zejména nezaměstnanost, drogové závislosti, gamblerství, zvýšená drobná kriminalita, násilnosti. Demotivace se výrazně podílí i na vzdělanosti občanů. Pokud je někdo dlouhodobě neúspěšný při hledání zaměstnání či uplatnění, nebo je jich v okolí daleko víc neúspěšných, přestože dosáhli nejvyššího vzdělání, pak nabude dojmu, že čas věnovaný studiu je zbytečný, tudíž nevede k němu ani svoje děti. Chudoba, která je rovněž doprovodním jevem, se výrazně podílí na zhoršeném zdravotním stavu obyvatelstva.

 

Do takto závažného a zanedbaného stavu v některých částech země, vstupuje vláda svými "balíčky opatření", proti údajně až příliš štědře nastavené sociální politice. Já naprosto souhlasím, pokud pán premiér Nečas tímto myslel třeba poslanecké náhrady, odměny za sezení v dozorčích radách, komisích apod., nebo beztrestnost až několika miliardových případů korupce či selhání úředníků ve vládě a státní správě, na které doplácíme my všichni. Ano, takto štědře nastavena legislativa jim to umožňuje. Nesouhlasím však, pokud myslí na stravenky, nebo podporu závodního stravování, či daňové úlevy pro znevýhodněné skupiny občanů na pracovním trhu, pro sociální reformy znevýhodňující občany této země.

 

Rovněž nemohu souhlasit se zavedením "centrálního registru přestupků", který jen vyčlení občany z pracovního procesu. Ano, je dobré vědět, kdo se k vám stěhuje, ovšem starostové ani sousedé stejně nebudou mít možnost to nějak ovlivnit, pokud se někdo na úřad dostaví s kupní nebo nájemní smlouvou. Taky si nedovedu představit, jak budou moci úřady vykázat z obce někoho, kdo v ní má trvalý pobyt, nebo jen regulovat počet osob v bytě u více početné rodiny, bez adekvátního sociálního bydlení a zákona o něm, který vláda odmítá schválit. Pokud je tedy pachatel místní, pak obec nemá v tomto ohledu žádné kompetence. Naopak, pokud by takový registr sloužil výlučně a jen pro účely PČR k odhalování recidivy přestupců a jejich následnému alternativnímu potrestání, pak by smysl a účel měl.

 

Dále nechápu, jakým způsobem se zmírní napětí třeba na Šluknovsku, když budou z evidence ÚP vyřazeni lidé, kteří odmítnou veřejnou službu v rozsahu až 20 hodin týdně jen proto, že jsou v evidenci úřadu práce déle než dva měsíce. Bez ohledu na fakt, že touto byrokracií se zatíží města, které budou muset najít uplatnění pro téměř 500 000 nezaměstnaných lidí, jsem zděšen když si pomyslím, že třeba pracuji 10 let a najednou se octnu ne vlastní vinou na ÚP. V oblastech s vysokou mírou nezaměstnanosti dnes lidé hledají práci dlouhodobě a nějak se jim ji nedaří najít. V situaci, kdy budou města mít pracovní sílu zcela zdarma, ji pravděpodobně nenajdou vůbec a naopak, počet nezaměstnaných se zvýší. Nezanedbatelná je skutečnost, že při výkonu veřejné služby v takovém rozsahu (4 hodiny denně) ji ani nebudou mít čas hledat. Pozitivum vidím pouze v tom, že se budu pracovně setkávat 20 hodin týdně s nezaměstnanými vysokoškoláky nebo středoškoláky a tímto způsobem upevňovat soužití, což je cesta k integraci Romů. Negativum pak, že vyčleněný občané budou páchat násilnou kriminalitu ve větší míře.

 

Vázanost dávek na školní docházku je dobrý krok, ovšem tento neřeší problém komplexně. Kdybych chtěl tímto krokem motivovat rodiče, pak jedině odstupňovanou formou dávek, která by byla závislá od průměru žáka.

 

Dalo by se hodně psát o příčinách a způsobů řešení vzniklé situace. Podle pána Nečase neexistuje zázračné řešení.  Souhlasím s ním, protože kdybychom uměli dělat zázraky, pak by ve vládě nemohli sedět lidé iracionálního myšlení. Kdybychom je uměli dělat, nesnažili bychom se problémy prohlubovat, tak jak se nám to dnes snaží populisticky vnucovat politici včetně "balíčku opatření"navrhnutý předsedou vlády pánem Nečasem, ale naopak snažili bychom se vytvořit důstojné podmínky pro všechny občany bez rozdílu. Základním řešením sociálních problému je přece práce a její dostupnost.

Jelikož, ale my zázraky dělat neumíme, měli bychom v první řadě zrušit nebo minimálně personálně obměnit agenturu pro sociální začleňování, která bezvýsledně za peníze daňových poplatníku EU působí i na Šluknovsku od roku 2008 a dokonce bez účasti „zúčastněných“. Následně by se občané a především Romové měli samotní podílet na procese integrace do většinové společnosti. Dnes je zastoupení Romů v těchto procesech marginální a přitom jsou to oni, kdo se má integrovat. Pokud se budou tvořit bezduché programy a analýzy jen kvůli tučnému kontu a vyúčtování dotačních peněz z EU, bude se naopak nadále prohlubovat napětí ve společnosti, kterému chceme předejít a problémy se tak jen odsunou na vedlejší kolej, ze které časem nemusí už být úniku. Abych se ale postavil na úroveň našich populistických politiků, dovolím si tvrdit, že z doposud použitého obnosu peněz vyčleněných k integraci Romů, mohli dnes všichni Romové pracovat za nadstandardní příjmy a bydlet v luxusních čtvrtích někde u Prahy.

 

Miroslav Kováč o.s.Forum cz

Autor: Miroslav Kováč | neděle 18.9.2011 23:20 | karma článku: 12,77 | přečteno: 1364x
  • Další články autora

Miroslav Kováč

Zeman chce znovuotevřít koncentrační tábory pro Romy

Prezident Miloš Zeman přijel 24. září 2018 s manželkou Ivanou na třídenní návštěvu Olomouckého kraje. Během ní se v Kojetíně setkal s občany, kde se tvrdě pustil do Romů.

25.9.2018 v 18:24 | Karma: 44,69 | Přečteno: 32805x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Čekali jsme, že to někdo vyřeší ...

Dnes jsem se účastnil demonstrace proti rasismu a násilí v Praze, kterou pořádalo Khamoro o.p.s.. Nutno říct, že účastníků bylo docela málo, vzhledem k očekávání, nicméně bylo tam dostatek lidí, přestože skutečně silně mrzlo.

17.3.2018 v 22:26 | Karma: 25,45 | Přečteno: 5035x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Smrt v žatecké Pizzerii

V posledních dnech se topím v reakcích, přinášejících různé pohledy na smrt sedmadvacetiletého Roma, otce dvou dětí, která nastala důsledkem incidentu v žatecké Pizzerii, za dosud nevyjasněných okolností.

22.10.2016 v 23:23 | Karma: 29,32 | Přečteno: 13207x | Diskuse| Společnost

Miroslav Kováč

Janáčková-bez Romů se neobejdu

Bývalá senátorka a dlouholetá starostka ostravského obvodu Mariánské Hory Liana Janáčková, známá především svým (navenek) extrémistickým postojem vůči romské menšině, opět kandiduje ve volbách v roce 2016 do Senátu.

25.9.2016 v 23:43 | Karma: 15,75 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Komunista smrad necítí

Do kauzy koncentračního tábora v Letech u Písku se vložil jeden z "nejpovolanějších" historiků na dané téma, odkojenec marxismu-leninismu Prof. PhDr. Jan Rataj, CSc.

7.9.2016 v 23:55 | Karma: 21,02 | Přečteno: 1480x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Chybí Ospen, Ventolin i další léky. Aplikace ukáže, kde je lidé seženou

5. června 2024

Premium Děti, které potřebují penicilinový sirup Ospen na streptokokovou angínu, stejně jako pacienti se...

SPOLU? Můžeme přece kroužkovat, říká Vondra. Vlajku s nápisem Brusel hájí

5. června 2024

Lídr koalice SPOLU do Evropského parlamentu Alexandr Vondra říká, že v koalici není podstatné, co...

Ruská přilba? Zakrvácená uniforma? Máme. Válečné trofeje jsou na prodej

5. června 2024

Premium Vojenští nadšenci z Evropy a Ameriky na online tržištích kupují vojenské uniformy, boty, batohy...

Morávková a Čenský budou provázet diváky Novy i všednodenními rány

5. června 2024

V pátek se ranní pořad Novy Snídaně rozroste o nový moderátorský pár. Dvojici Johan Mádr a Ondřej...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2277x
Jsem občan, kterému není lhostejný současný stav.

Seznam rubrik