Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Petr z Břeclavi si romský útok vymyslel o ledvinu přišel kvůli pádu

Před více než měsícem se republikou šířila zpráva o 15 letém klukovi, kterého měli údajně napadnout a surově zbít tři Romové. Tato zpráva vyvolala obrovskou vlnu protestů vášně, emocí, ale i solidarity, které vyústili v rasistické nálady napříč společností. Do Břeclavi okamžitě vyrazil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek, aby řešil vzniklou situaci, protože hrozilo, že napětí ve městě eskaluje v pokusy o pogrom proti Romům v jejích příbytcích, přesně podle vzoru měst ze severních Čech a Šluknovského výběžku.

Autor:DENÍK/Jiří Ševčík

Aby došlo k rychlému zklidnění situace a zajištění pachatelů, byl okamžitě zřízen speciální vyšetřovací tým, byly posílené policejní hlídky. Starosta Oldřich Ryšavý okamžitě zvolal vedení břeclavského zastupitelstva, kterého se zúčastnili také krajský policejní ředitel Tomáš Kužel, zmocněnkyně vlády pro lidská práva Monika Šimůnková a ředitel Agentury pro sociální začleňování při Úřadu vlády ČR Martin Šimáček. Nakonec sám starosta čelil rozvášněnému davu v demonstraci, kterou pořádala extrémistická Dělnická mládež-odnož radikální DSSS (v minulosti rozpuštěná Dělnická strana, které program směřoval k potlačení demokracie ovládanou militantními rasisty)

Na protiromskou demonstraci pořádanou Dělnickou mládeží a přáteli zbitého chlapce dorazilo 2000 lidí. V závěru se asi 200 radikálů pokusilo proniknout do Riegrovy ulice, kterou obývají Romové. Zabránili jim v tom policejní těžkooděnci. Matka zbitého chlapce vystoupila před radnicí, kde příchozím poděkovala za podporu syna.

Dnes však policie přišla s jinou verzí. Chlapec si podle zjištěných informací celý útok vymyslel. Zranění si způsobil sám pádem z výšky!!!

Tato šokující zpráva dnes oběhla celou zemi. Patnáctiletý kluk svojí nerozvážností téměř přišel o život, když chtěl na zábradlí provádět akrobatické cviky. Zřejmě se chtěl někomu zalíbit, nebo jen demonstrovat svojí sílu sportovce. Celkem by se chování patnáctiletého pubertu dalo chápat, kdyby se ke svému skutku postavil zodpovědně jako chlap, sportovec, zkrátka fair play a řekl pravdu. Z (ne)pochopitelných důvodů se však zachoval jako zbabělec! Za viníka označil tři Romy! (Skutečnost, která svědčí pouze o protiromských náladách ve společnosti!?) Bez rozmyslu označil za viníka jeho nezodpovědnosti společenského „nepřítele číslo jedna“ aniž by si uvědomoval, jakou lavinu zloby tímto spustí. Starosta Oldřich Ryšavý konstatoval, že si útočníci nezaslouží označení lidé.

“Je jedno, jestli to byli Romové, něco takového mohly udělat jen bestie, a ne lidé,” řekl starosta.

Řada romských autorit se s těmito slovy ztotožnila a veřejně tento skutek odsoudila. Ve společnosti se zvedla vlna solidarity a začali se pořádat různé sbírky. Usměvavý patnáctiletý kluk na koncertě Michala Davida přebírá šek na 100 000 Kč. Peníze si odnáší i z demonstrace pořádané extrémisty. Řada organizací se snaží finančně zmírnit jeho újmu. Pochopitelné, kdyby se událost udála podle jeho popisu. Možná proto dnes Michal David projevil soucit s rodinou kluka, avšak zapomněl, jaký dopad tato lež měla na Romy v Břeclavi a v celé ČR.

Kdo dnes vykompenzuje újmu společnosti? Jak zmírní vzniklé napětí? Kdo zaručí, že společnost resetuje svojí paměť? Obávám se, že tento defekt se zalepit nepodaří. Lidé ve svých myslích budou čekat na vhodnou příležitost. Majoritní občané nejen Břeclavska budou odteď číhat na tři Romy.

Kdo zaplatí práci kriminalistů neúspěšně pátrajících po třech imaginárních postavách prchajících za hranice země? Kdo zaplatí újmu šikanovaným Romům podrobujícím se policejním výslechům? Kdo zaplatí újmu rodinám prchajícím z místa svého bydliště před hordou spoluobčanů? Kdo zacelí napjaté vztahy na školách a ve společnosti? Kdo zaplatí újmu starostovi, kterého kariéra se zhroutila v davu?

Dle mého názoru by měli dotčení Romové podat trestní oznámení a žádat od klukové rodiny odškodné 100 000 Kč za psychické trauma, omezování na svobodě a policejní šikanu způsobenou křivím nařčením. Při výslech se údajně jeden patnáctiletý kluk pomočil. Měli by žádat odškodné za společenskou újmu.

Křivá obvinění vůči Romům se stávají v ČR národním sportem. Atmosféra protiromské demonstrace se zalíbila mnoha „bezvýznamným“ individuím, kteří v davu řvoucích primitivů objevili svoje ego ukrývající se pod jejich malostí (rozumný člověk neposílá jiného do plynu). Pocit „pětiminutové“ slávy v nedávné době přiměl podobné jedince i ve Šluknovském výběžku k minimálně osmi křivím obviněním proti Romům. Beztrestnost tohoto zločinu jen nabádá k takovým útokům vůči celé romské národnostní menšině.

I proto by odpovědnost měli přijmout média, které nám manipulativně vnucují sugesci a přikládají na vážnosti slov "poškozených", bez ověření si faktů. TV Nova nebo Prima family a jiné mainstreamová média se téměř okamžitě staví do role vyšetřovatele, soudce i kata, bez ohledů na společenský dopad takto prezentovaných zpráv. Z tohoto pohledu by tedy média měly být rovněž právně odpovědné za to, co a jak prezentují společnosti, obzvláště když svými nevyváženými zprávami podporují genocidu páchanou na romské národnostní menšině v ČR.

 

Miroslav Kováč
o.s.Forum CZ

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Kováč | středa 23.5.2012 22:48 | karma článku: 17,10 | přečteno: 1599x
  • Další články autora

Miroslav Kováč

Zeman chce znovuotevřít koncentrační tábory pro Romy

Prezident Miloš Zeman přijel 24. září 2018 s manželkou Ivanou na třídenní návštěvu Olomouckého kraje. Během ní se v Kojetíně setkal s občany, kde se tvrdě pustil do Romů.

25.9.2018 v 18:24 | Karma: 44,69 | Přečteno: 32805x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Čekali jsme, že to někdo vyřeší ...

Dnes jsem se účastnil demonstrace proti rasismu a násilí v Praze, kterou pořádalo Khamoro o.p.s.. Nutno říct, že účastníků bylo docela málo, vzhledem k očekávání, nicméně bylo tam dostatek lidí, přestože skutečně silně mrzlo.

17.3.2018 v 22:26 | Karma: 25,45 | Přečteno: 5035x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Smrt v žatecké Pizzerii

V posledních dnech se topím v reakcích, přinášejících různé pohledy na smrt sedmadvacetiletého Roma, otce dvou dětí, která nastala důsledkem incidentu v žatecké Pizzerii, za dosud nevyjasněných okolností.

22.10.2016 v 23:23 | Karma: 29,32 | Přečteno: 13207x | Diskuse| Společnost

Miroslav Kováč

Janáčková-bez Romů se neobejdu

Bývalá senátorka a dlouholetá starostka ostravského obvodu Mariánské Hory Liana Janáčková, známá především svým (navenek) extrémistickým postojem vůči romské menšině, opět kandiduje ve volbách v roce 2016 do Senátu.

25.9.2016 v 23:43 | Karma: 15,75 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Komunista smrad necítí

Do kauzy koncentračního tábora v Letech u Písku se vložil jeden z "nejpovolanějších" historiků na dané téma, odkojenec marxismu-leninismu Prof. PhDr. Jan Rataj, CSc.

7.9.2016 v 23:55 | Karma: 21,02 | Přečteno: 1479x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Lidé po celém Česku si mohli užít polární záři, nejsilnější za dvě desetiletí

9. května 2024  12:33,  aktualizováno  11.5

Kvůli mimořádně silné eruptivní aktivitě Slunce je v posledních dnech v Česku vidět polární záři –...

Téma klimatických změn už tolik netáhne, voliči v Evropě se víc bojí migrace

11. května 2024

Premium Za čtyři týdny budou evropští voliči vybírat 720 poslanců nového europarlamentu a už nyní je...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

V Petrohradě autobus s dvacítkou lidí divoce kličkoval a pak se zřítil do řeky

10. května 2024  14:27,  aktualizováno  22:30

V centru Petrohradu v pátek přišlo o život nejméně sedm lidí, když z mostu do řeky Mojky spadl...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2277x
Jsem občan, kterému není lhostejný současný stav.

Seznam rubrik