Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O romské hrdosti

Romové patří bezpochyby k nejstarším doposud žijícím obyvatelům planety. Neříkám to proto, že jsem Rom. Tvrdí to lingvisté. Původ tohoto národa je zastřen tajemstvím. Doposud se nikomu nepodařilo s určitostí říct, odkud Romové pocházejí. Všechny domněnky, které se postupem času vynořili, jsou pouze lehce vyvratitelné teorie, či spíše fabulace. Romové jsou totiž všude ve světě, dokonce i v Indii. Ale budiž. Zvykli jsme si. Dnes není podstatné, odkud Romové přišli, nebo kde mají pravlast. Majorita také „ztratila“ svůj původ na Bílé hoře respektive přišla s poza Visly.   "Považuji Polsko za nám nejbližší zemi," prohlásil Klaus 

Naše kořeny jsou staletí, stejně jako kořeny majority, zasazeny v této zemi. Rozdíl je pouze v tom, že žádný jiný národ v nám známé historii lidstva nebyl sužován a perzekuován tolik generací, jako Romové od svého příchodu do Evropy. Jistě bude řada lidí namítat, že komunismus byl pro Romy převratným obdobím, kterého nedokázali využít. Není to pravda! Možnosti, které naskýtala i tato doba, byli omezené. Důkazem jsou romské tábory stojící dodnes bez elektřiny a pitné vody, či obydlí na periférii měst a obcí. Drtivá většina romských dětí končila ve zvláštních školách a následně ve dvouletých oborech (dnes pro tuto generaci nemáme uplatnění). Romky byly podrobovány sterilizaci, ze strachu před populačním růstem této menšiny. Zkrátka dveře byli jenom pootevřené a i to tak, aby nebyli až příliš pootevřené.  

 

                 Za posledních dvaadvacet let se situace výrazně zhoršila. Romové postupně přišli o legální způsob obživy, bydlení, stali se obětmi institucionárního anticikanismu vedoucího až do vrcholné politiky, pokračující segregace, vzdělávání mimo hlavní proud, znevýhodňování na pracovním trhu. http://www.parlamentnilisty.cz/rss/zpravy/Agresivita-Romu-stoupa-Mame-se-na-co-tesit-boji-se-politici-231031

 

                   Společnost, za podpory vládních politiků, slušně živí uskupení, která se výrazně vyznačují neonacismem. Na základě lží jsou Romové všeobecně považováni za společensky nepřínosnými občany tzv. „nepřizpůsobivými“. I to je jeden z důvodů, proč se na sociálním dně nachází 1/3 z celkové populace Romů. Anticikanismem je dnes ovlivněno téměř 90% občanů ČR, což zákonitě vytváří podjatost při zaměstnávání Romů, ucházení se o slušné bydlení, vzdělávání a to samozřejmě omezuje náš společenský růst. http://www.novinky.cz/domaci/268195-nejhorsi-sousedi-podle-cechu-romove-a-cecenci.html

 

                     Romské děti jsou systematicky umísťováni do speciálních tříd, určených pro děti s lehkou mentální disfunkcí, přestože tam většina z dětí vůbec nepatří. Problematické nejsou jen romské děti, jak s oblibou omlouvají a zdůvodňují vysoký počet romských žáků ve speciálních školách. http://www.novinky.cz/veda-skoly/281348-deti-zvlcily-chybeji-jim-i-hygienicke-navyky-horekuji-ucitele.html                                                        

Samozřejmě se tak děje v některých případech i na popud rodičů dítěte, obávajících se konfrontace s majoritou. Tito žáci zpravidla nemají žádné uplatnění na trhu práce, což zbytečně zatěžuje sociální systém. Na trhu práce nefunguje kontrolní systém a tak pracovní místa, kde by se Romové mohli uplatnit, jsou dnes obsazeny cizinci, za které nikdo neodvádí daň. Tímto způsobem však nezaměstnaní občané přicházejí o možnost důstojného dožití, protože neodváděním sociálního pojištění jim nevznikne nárok na důchod. Ten se vypočítává za posledních 10 let, přičemž musí mít občan v tomto období odpracovaných 5 let (nebo 3 roky+2 roky evidence na ÚP), popřípadě za posledních 20 let odpracovaných 10 let. V případě, že dovršíte starobního důchodu v roce 2012, musíte mít dobu pojištění nejméně 28 let.

 

                 Ptám se proto společnosti! Kam, táto politika povede? Jsou vůbec v ČR lidé schopni domýšlet důsledků dotýkajících se všech bez rozdílů?

        

 

       Dá se za daných podmínek co i jen přiblížit k začlenění Romů? Mají smysl jakékoliv pokusy o integraci k někomu, kdo to ve skutečnosti nechce, kde vázne komunikace, a jsou jednostranné? Je smysluplné vynakládat enormní finanční prostředky do projektů, které neřeší zaměstnanost a bydlení? To by totiž měl být první krok, pokud se chce naše společnost doopravdy někam posunout.

 

           Společnost svou segregační politikou dosáhla totální rozklad romské menšiny. Když se drtivá většina Romů v porevolučním období hlásila k této menšině, tak dnes se drtivá většina „stydí“ za svůj původ. Největší podíl na tomto stavu mají media, která tuto menšinu prezentují jen s negativním kontextem. Zřejmě tohle je jeden z důvodů, proč se při posledním sčítání lidu v roce 2011přihlásilo k romské menšině pouze 13 150 občanů z téměř 250 000 menšiny.  http://zpravy.ihned.cz/c1-54210080-scitani-lidu-roste-pocet-negramotnych-lide-se-prestali-hlasit-k-narodnosti

 

             „Romské elity“ se k romství raději veřejně nehlásí, aby si uchovali „společenskou tvář a postavení“. Dnes, tehdy hrdí Romové, žijí klidně někde v ústraní se staženým egem, aby je náhodou někdo nekonfrontoval s Romem žijícím v ghettě. Takový Rom je pod jejich úroveň. Nechápu, že ne každý má stejné možnosti či dispozice. Naopak zapomněli, že když deportovali Židy a Romy do koncentračních táborů, tak vzdělání či postavení nebylo prioritou! Přesto se bojí vyjít ze stínu a převzít otěže, nebo se postavit do pozice „pozitivních vzorů“.

 

                Slušných, pracujících nebo vzdělaných Romů je přitom většina. Představují až 2/3 z Romů žijících v ČR. Jen se zvednout ze sedačky svého pohodlí a „doopravdy se zajímat“ (veřejně žít) o budoucnost svých potomků! Jen překročit práh svého „blahobytu“, bytu a nebýt pasívní k ostatním, protože kolik dáváš, tolik dostaneš. Jestliže se nezměníš dnes, zítra už se třeba nebudeš moci změnit… Život se totiž odehrává právě za „dveřmi pohodlí“. Tam se tvoří a mění dějiny! A my jsme strůjci svého osudu!

 

                     

              Uvědomte si, že kvůli Vaší pasivitě a naivitě dnes za Vás „mluví“ někdo, kdo toho není hoden. Mluví za Vás lidé, jejichž záměrem je pouze vlastní blahobyt na úkor našeho národa, na což každodenně doplácíme všichni! Je to Vaše pasivita, která může za dnešní zubožený stav našeho národa, bez perspektivy, protože se nepodílíte na její tvorbě.  Kdo Vám vystavil diplomy, když máte prázdné hlavy? Protože Vy nejste přínosem pro společnost, která Vám je umožnila získat, doufajíc, že pozvednete ostatní! Naopak doufáte, že pozvednete sebe, avšak zapomínáte, že pýchu předchází pád, že na tento svět jste přišli nazí a tak z něj taky odcházíte.

 

              Vzpomeňte si všichni, co nám tisíciletí umožňovalo přežívat všechna příkoří a ponižování. Všechny snahy o vyhubení našeho národa. Co nás udrželo na cestě až dodnes, jako jednoho z mála národů, když po ostatních zůstal jen prach. Vzpomeňte si na naše zásady založené na úctě, toleranci, soudržnosti, morálce, důvěře, respektu, víře, předvídavosti, odvaze, poslušnosti…Vzpomeňte si na „Romiphen“!     

        

              Vždyť my máme stejné náboženství, stejné hodnoty, slavíme stejné svátky, dodržujeme stejné zákony, jíme stejná jídla…….

 

               Přesto naše hrdost končí u ohlodávání pašvárů, požívajíc je v křesle v obýváku sledujíce kabelovou televizi a výhledem na 12letého Opla, pravděpodobně dovezeného z bývalého východního Německa. 

 

Miroslav Kováč o.s.Forum CZ

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Kováč | sobota 13.10.2012 1:58 | karma článku: 12,24 | přečteno: 1853x
  • Další články autora

Miroslav Kováč

Zeman chce znovuotevřít koncentrační tábory pro Romy

Prezident Miloš Zeman přijel 24. září 2018 s manželkou Ivanou na třídenní návštěvu Olomouckého kraje. Během ní se v Kojetíně setkal s občany, kde se tvrdě pustil do Romů.

25.9.2018 v 18:24 | Karma: 44,69 | Přečteno: 32805x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Čekali jsme, že to někdo vyřeší ...

Dnes jsem se účastnil demonstrace proti rasismu a násilí v Praze, kterou pořádalo Khamoro o.p.s.. Nutno říct, že účastníků bylo docela málo, vzhledem k očekávání, nicméně bylo tam dostatek lidí, přestože skutečně silně mrzlo.

17.3.2018 v 22:26 | Karma: 25,45 | Přečteno: 5035x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Smrt v žatecké Pizzerii

V posledních dnech se topím v reakcích, přinášejících různé pohledy na smrt sedmadvacetiletého Roma, otce dvou dětí, která nastala důsledkem incidentu v žatecké Pizzerii, za dosud nevyjasněných okolností.

22.10.2016 v 23:23 | Karma: 29,32 | Přečteno: 13207x | Diskuse| Společnost

Miroslav Kováč

Janáčková-bez Romů se neobejdu

Bývalá senátorka a dlouholetá starostka ostravského obvodu Mariánské Hory Liana Janáčková, známá především svým (navenek) extrémistickým postojem vůči romské menšině, opět kandiduje ve volbách v roce 2016 do Senátu.

25.9.2016 v 23:43 | Karma: 15,75 | Přečteno: 1090x | Diskuse| Politika

Miroslav Kováč

Komunista smrad necítí

Do kauzy koncentračního tábora v Letech u Písku se vložil jeden z "nejpovolanějších" historiků na dané téma, odkojenec marxismu-leninismu Prof. PhDr. Jan Rataj, CSc.

7.9.2016 v 23:55 | Karma: 21,02 | Přečteno: 1479x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

Afghánistán zasáhly přívalové deště. Záplavy si vyžádaly nejméně 300 obětí

11. května 2024  10:53,  aktualizováno 

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovým dešti, si vyžádaly několik stovek obětí....

Moskva využije zpožděných dodávek zbraní, míní šéf ukrajinských pozemních sil

11. května 2024  13:36

Válka proti Rusku vstoupí v příštích dvou měsících do kritické fáze, soudí velitel ukrajinských...

Poprvé promluvil. Kellner byl po havárii vrtulníku naživu, tvrdí přeživší Čech

11. května 2024  12:50

Jediným přeživším havárie vrtulníku na Aljašce, který v roce 2021 převážel miliardáře Petra...

Pražským Klementinem lze brouzdat i mimo otevírací dobu. Virtuálně a z domova

11. května 2024  10:36

Tam, kde končí prohlídková trasa, teď začíná virtuální prohlídka. Díky moderním metodám mohou lidé...

Vyřešte nespavost svých dětí
Vyřešte nespavost svých dětí

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 65
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2277x
Jsem občan, kterému není lhostejný současný stav.

Seznam rubrik