Aven jekhetane-pojďme společně!

Dnešní vláda a její neoliberálně-pravicová politika vehnala miliony občanů ČR do hlubokého sociálního propadu. Tvrdý kapitalismus zasáhl téměř všechny vrstvy. Dnes v období 22 let po něžné revoluci si hodně lidí klade otázky typu „Za tuhle budoucnost jsme na náměstí cinkali klíči“?

Vládě se totiž za posledních pár let podařilo téměř úplně odstranit ze společnosti tzv. střední vrstvu. Převážnou část dnešní střední vrstvy tvoří lidé s příjmy od 12 tisíc Kč, přičemž jen za inkaso zaplatí 7500 Kč. Týdně jim pak zůstane přibližně 1.100 Kč na stravu, ošacení, dopravu, léky, důchodové připojištění, spoření na lepší zdravotní péči atd. Střední vrstva se dnes spíše podobá té chudé a vlastně ji vláda dohnala k zániku. Tento chybějící článek sebou samozřejmě přináší řadu rizik a třeba z minulosti víme, že absence takového článku vždy vedla k revoluci nebo občanské válce. „A chudý lid se vzbouřil a zaútočil na bohaté a sebral jejich majetek a byli rádi, že je ušetřili“.

 

Dnes žijeme v podobné situaci, v takové, kde chamtivost vlády je tak bezmezná, že i když si tato rizika uvědomuje, neustále hledá způsoby, jak co nejvíce „sedřít“ občany, kterým v minulosti před jejich zraky rozkradla vše z pomyslné truhlice státní kasy. Nové „legální“ způsoby okrádání a sdírání občanů transformuje do svých reformních zákonů.

 

Vědomá si naivity „chudoby“, omlouvá své zločiny frází „zneužívání sociálního systému“.  Ale ano, proč ne, chudoba na libůstky slyší. Romové jsou na samém konci společenského řetězce, a proto se nedivím majoritě, že v nich vidí přímé ohrožení svého blahobytu. Pro chudobu je těžké přemýšlet. Proč taky. Stačí dobrý řečník a maximální pomoc prolhaných médií, no a původce „zla“ je na světě. Pak už není problém utvrdit chudobu o údajně přebujele štědrém sociálním systému a jeho zneužívání. Pro neznalé jde o nějakých 4 Kč z 1179 Kč (ilustrativně) ze státního rozpočtu. Tyto 4 Kč ohrožují státní kasu a dláždí nám cestu do Řecka. Alespoň podle tvrzení vlády a některých politiků ne zcela při smyslech.

 

Musím uznat a poděkovat těmto některým „ne při smyslech“ politikům, že svojí rétorikou, lhostejností, zákony, ale i reformami dokázali to, o co jsme se My Romové pokoušeli léta bezvýsledně. Z reakcí na jejich rétoriku totiž vznikla iniciativa na Facebooku Roma Aven Jekhetane, z ní pak občanské sdružení o.s.Forum CZ, které v kontextu s iniciativou kolem Miroslava Brože a Romea cz dokázali vyvolat mezi Romy diskusi, čímž vlastně přispěli jednak k jejich uvědomělosti, svým způsobem radikalizaci, uvědomování si práva na moderní sebeurčení v moderní společnosti, ale také dali základ pro vznik politického subjektu slibujícího rovné příležitosti pro všechny občany, nikoliv pouze pro určitou etnickou skupinu, tudíž takovou, která není založená na etnicitě.

 

Moderní společnost totiž dnes již nerozlišuje své občany podle etnicity národů a už vůbec ne podle barvy pokožky. Tohle děláme my lidé pod rouškou jakéhosi nacionalismu. Vždyť přece, když se narodí dítě, tak neví, jestli je Čech, Slovák nebo Rom do doby, než mu to někdo „nepřipomene“. Osobně mám za to, že se dnes rodíme jako lidé a občané, což z nás sice dělá nacionalisty, ale směrem ven (!) za hranice státu, nemluvě o tom, že dnes budujeme federaci v podobě EU.

 

Nacionalismus dovnitř státu, který k prosazování svých zločinných reforem využívá tato vláda, postupně přinutil Romy radikalizovat se a uvědomovat si, že tahle společnost nikdy nebyla My, ale vždy jen My a Vy. V tomto kontextu se zákonitě začali rojit separatisticko-nacionalistické myšlenky a volání po jakémsi vlastním státě a konzulátu. Já chápu pana Miroslava Tancoše, co tím chtěl říct. Svým způsobem jsou částečně jeho požadavky oprávněné. Špatná je jejich interpretace. Romský konzulát by samozřejmě mohl být zřízen, pokud by Romové měli svůj stát, anebo pokud by jim třeba Indie nabídla své občanství a pak zastupovala se vším, co k tomu náleží. Tohle je nereálné s ohledem k tradicím, náboženským a kulturním hodnotám úzce spjatých s evropskými a jinému. Co se týče státu, pak z kontextu jeho projevu mluvil spíše o autonomii a autonomním území, což je reální požadavek. Hodně demokratických států takové území má, třeba Belgie, Slovensko, Česko atd…

 

Přes všechny výkřiky si ale uvědomme, že Romové jsou na tomto území prokazatelně přes 700 let. Přes všechny křivdy, genocidu a zvěrstva páchané na Romech „jsme tady“ (Adaj Sam). Taky se cítíme být nacionalisté, protože naše kultura je úzce spjatá s tou vaší. Slavíme stejné náboženské svátky a dokonce téměř shodně. Oslavujeme stejné osobnosti a uznáváme stejné tradice, jíme stejná jídla atd. Jednoduše fungujeme, jako jeden národ. Přestaňme si proto házet klacky pod nohy a nalezněme společný dialog. Přestaňme se rozlišovat na My a Vy. Vždyť je směšné, že se ještě dnes musíme začleňovat někde, kde jsme doma.

 

 

Dovětek pro některé extrémisty:

Romské tradice jsou něco, na co nikdy svým intelektem nedosáhnete. Proto, pokud o nich nic nevíte, pak o nich ani nepište. Pokud je nerespektujete, jako třeba Horváth (DHR), tak je neznevažujte. Neznevažujte naší kulturu. Ta nám umožnila spolu s tradicemi přežít. Jedna věc jsou tradice a jiná hodnotový řebříček. Mezi Romské tradice nepatří krást, jak to někteří Romové mediálně prezentují. Naopak, tradice jsou založeny na dlouholetých zkušenostech. V dnešní době je sjednocování Romů nutností a je výhodné pro obě strany. Jsem rád, že se tak děje. Romství je vlastně souhrn zvyklostí vedoucích k respektu, úctě a jednotě. Pokud ti, kteří dnes volají po jednotě, jsou nazýváni radikálové, pak jsem jedním z nich. Jsem stejným radikálem jakým byl kdysi MLK a ejhle…

 

Miroslav Kováč o.s.Forum CZ

Autor: Miroslav Kováč | úterý 15.11.2011 22:38 | karma článku: 10,10 | přečteno: 1076x
  • Další články autora

Miroslav Kováč

Smrt v žatecké Pizzerii

22.10.2016 v 23:23 | Karma: 29,32

Miroslav Kováč

Komunista smrad necítí

7.9.2016 v 23:55 | Karma: 21,02