Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Utajované úsporné opatření v brněnské MHD od ledna 2013

Před nějakou dobou byl na internetu zveřejněn návrh na úsporná opatření v brněnské MHD od ledna 2013. Tento návrh je stále veřejně dohledatelný na této stránce, ovšem oproti dokumentu, který zřejmě zítra (tedy 11. 12. 2012) posvětí bez potíží zastupitelstvo města Brna, je tento dokument ještě poměrně jakžtakž únosný. Co nám tedy bylo poněkud utajeno?

Zaprvé, samozřejmě nebylo utajeno, bod č. 93, tedy Návrh dodatku č. 8 ke Smlouvě o závazku veřejné služby a kompenzaci z veřejné přepravy cestujících uzavřené mezi Statutárním městem Brnem a Dopravním podnikem města Brna, a.s. je pochopitelně dohledatelný na internetu v rámci programu zítřejšího zasedání zastupitelstva města Brna.

Ačkoliv dnes na diskusním fóru BMHD.cz zazněly další návrhy na úspory, které nejsou zmíněny ani v jednom z dokumentů a některé z nich jsou dokonce v rámci mezí pozitivní (Z Kr. Pole, nádraží bude (asi po hodině) o víkendu ráno jezdit d-6 (v návaznosti na příjezdy vlaků od Tišnova a a-301) na Mendlovo nám. a dále jako d-2 do Modřic. - čili nějaká šalina ráno o víkendu cinkat bude), co však u mne budí rozpaky a obavy, je opatření, které zní takto: Noční odstavení 4 vozidel KT8 z linky 8 v podpovrchové stanici Jírova.

Ano, vážení čtete správně, pokud zítra projde návrh dodatku, můžeme se těšit na zajímavý experiment v podobě "noclehu" čtyř šalin mimo prostory vozovny.

Osobně jsem zvědav, jak dlouho toto opatření vydrží. Rozhodně musíme doufat v to, že DPMB, a.s. zajistí ostrahu těchto vozidel, protože ač na tyto tramvaje nebude pršet či sněžit, hrozí reálně, že bez ostrahy budou tyto tramvaje cílem vandalů.

Zda však budou tramvaje hlídány či nikoliv, se už bohužel z dokumentu nedočteme, nezbývá tedy než doufat, že ostraha zajištěna bude.

Každopádně, raději bych byl, pokud by tento návrh vůbec nebyl. Chápu, že zátahy většiny vozidel jsou poměrně nákladné, ale na druhou stranu, nelíbí se mi, jakým způsobem se město Brno staví k podpoře MHD. A pokud se Vám to nelíbí, dostanete velmi fundovanou odpověď od pana primátora:

Zda-li si myslíte, že neinvestujeme do MHD, pak Vám musím sdělit, že ročně jde z 11miliardového rozpočtu města cca 1,6 miliardy korun na chod MHD ve městě. Pokud k tomu připočtu neustálé zvyšování komfortu v podobě nových šalin a busů, pak mi věřte, že brněnská MHD je co se týče obslužnosti a nabídky jednou z nejlépe organizovanou dopravou v rámci ostatních měst. Investice před rozsahem MHD samozřejmě přednost nemají, ale pokud bychom nehledali rezervy ve fungování MHD, jezdili bychom sice levně, ale nic jiného by se zde nedělo a nevznikalo. De facto tramvaje, autobusy, trolejbusy by jezdily, ale město by se zastavilo.

Jinými slovy, pan primátor údajně hledá jakousi rovnováhu mezi úsporami v MHD a investicemi v rámci Brna. Osobně bych raději měl v Brně kvalitní MHD, místo hodinového stroje a dalších jiných pomníků jel tramvají ulicí Minskou či Milady Horákové bez rychlostního omezení a hrozby, že tramvaj může vykolejit...

A hlavně, v první části odpovědi pan primátor píše:

"Žijeme ve veřejném prostoru a chceme, jako správní hospodáři, aby byl tento prostor nás všech, nás Brňanů, ale i návštěvníků města, co nejkrásnější a příjemný pro život. Proto nyní masivně investujeme do rekonstrukcí parků, před nedávnem se dokončil park na Špilberku, nyní revitalizujeme park na Kolišti."

Zde mám ale jednu rýpavou poznámku: byly revitalizovány parky a rekonstruovány některé ulice, jenže pan primátor by měl mít v paměti jednu věc: první, co návštěvník Brna, který přijel do Brna vlakem, uvidí, je dopravní uzel Hlavní nádraží. Nepochybuji o tom, že je uzel Hlavní nádraží důležitou součástí Brna, ale všichni moc dobře víme, jak toto místo působí. Ještě poměrně nedávno vítal turistu reklamní billboard, který zakrýval vyhořelé kasino, v tomto směru se situace už o něco lepší, ale jinak...
-mir-

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Hruška | pondělí 10.12.2012 22:37 | karma článku: 13,91 | přečteno: 1218x
  • Další články autora

Miroslav Hruška

Jedna jízdenka vládne všem

Jedna jízdenka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přiveze, dopravce prováže. Ale jak ji získat?

10.3.2023 v 14:56 | Karma: 8,06 | Přečteno: 431x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Jak si zpřehlednit prohlížeč?

Taky máte potřebu mít v prohlížeči otevřeno mnoho stránek, přesněji v terminologii prohlížečů panelů (a ne jen vše mít v záložkách)? Já už teď tolik ne, dříve během studia na vysoké jsem tu tendenci měl.

26.10.2020 v 9:06 | Karma: 10,99 | Přečteno: 811x | Diskuse| Věda

Miroslav Hruška

Ze života Jana Marka - pohled člověka se zdravotním postižením na situaci nejen v dopravě

Každý běžný den cestuje veřejnou dopravou mnoho lidí, včetně těch se zdravotním postižením. Každý z nich vnímá při cestování různé problémy, které nám nemusí být zcela zřejmé. O nich jsem v polovině února hovořil s Janem Markem.

22.3.2020 v 20:03 | Karma: 7,64 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Hruška

Sáňkování ve švýcarském stylu

Tahle zima radovánkám na sněhu příliš nepřeje. I když v noci z 11. na 12. února přes noc napadl sníh a Brno se pokrylo aspoň na chvíli do zimního kabátku, bylo to málo. Zvu Vás na sáňkářský výlet do Švýcarska (a na závěr na pivo).

25.2.2020 v 7:46 | Karma: 9,57 | Přečteno: 459x | Diskuse| Cestování

Miroslav Hruška

Nočním vlakem napříč Polskem - aktualizovaný průvodce pro rok 2020

V lednu 2019 jsem na svém blogu poprvé publikoval podrobného průvodce cestováním nočními vlaky v Polsku. Jako každý rok však dochází k úpravám, proto v následujícím článku zhodnotím aktuální situaci.

3.2.2020 v 12:04 | Karma: 16,52 | Přečteno: 1336x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1967x
Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.