Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Recept na zapékanku

Dnešním článkem bych rád představil recept na moje oblíbené jídlo, které jsem poznal při loňské květnové návštěvě Polska. Jde o zapékanku (v polštině zapiekanku). Že nevíte, o co jde? Tak čtěte dále :-)

Zapékanka není nikterak složité jídlo, takže ho podle mne může zvládnout i začátečník :-) Ostatně, právě pro svou jednoduchost a rychlost přípravy je v Polsku tato dobrota hojně prodávána v rychlých občerstveních. Pravda, vám to zřejmě bude trvat o něco déle než v oněch rychlých občerstveních (které vám obvykle zapékanku nachystají do pěti minut a mají na výběr více druhů zapékanek), přesto doporučuji tento recept zkusit :-)

Potřebné přísady - pro tři osoby:

Tři bagety o velikosti cca 30 cm (prostě klasické středně velké bagety) - jaké koupíte, nechávám na vás, nicméně doporučuji spíše takové, které jsou širší (nejsou tedy příliš úzké).

Sýr eidam v celku -  30 %, gramáž cca 200 gramů. Můžete však použít i plátkovou variantu eidamu.

Salám - to nechávám na vás - může to být bez problém kuřecí, ale i vepřová šunka. Opět tak nějak těch 200 gramů.

Žampiony - cca 350 gramů. Pro jistotu doporučuji koupit prostě balení 500 gramů a přebytečné žampiony využít jinak :-) Pro čtyři osoby by balení 500 gramů mělo bez problémů stačit.

Jakékoliv máslo či jiný margarín, například Rama :-)

Koření oregáno nebo tomu podobné koření.

Olej na smažení na pánvi.

Zelená cibulka.

Na ozdobení doporučuji kečup, můžete ale zkusit i hořčici.

Nachystané suroviny...

Nejprve vezměte žampiony a nakrájejte je na menší kousky. Dále vezměte salám a rovněž ten nakrájejte na menší kousky.

V mezičase si můžete nahřát pánev, na kterou nalejete trochu oleje na smažení.

Směs salámu a žampionů dejte smažit na pánev. Jakmile budete mít pocit, že už se žampiony a salám tak akorát osmahly, tak můžete tuto směs začít pokládat na bagety, které předtím podélně rozřízněte a namažte na ně máslo či Ramu.

Mezitím zapněte troubu a trochu ji předehřejte.

Na bagety se směsí žampiónů ještě dále položte nakrájenou zelenou cibulku, dále bagety posypejte kořením a na závěr vezměte eidam, který nakrájejte na drobné plátky a tyto plátky umístěte na bagety.

Dále záleží na tom, jak máte velkou troubu a jak velký máte pečící plech, tj. zda se vám všechny takto připravené bagety vlezou naráz.

Nachystané bagety před vložením do trouby

Pečeme asi 8 - 12 minut, záleží samozřejmě na tom, jaký nastavíte výkon trouby, ovšem vzhledem k tomu, že jste troubu již předehřáli, tak nedoporučuji péct na maximální výkon.

Každopádně zapékanky průběžně kontrolujte a otestujte hlavně to, jak změknul sýr. Jakmile se vám bude zdát, že sýr je již dostatečně měkký, můžete zapékanky vytáhnout z trouby a podávat. Ještě předtím ale podle chuti zapékanky ozdobte podle chuti kečupem nebo hořčicí.

Dobrou chuť! -mir-

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Hruška | sobota 17.5.2014 11:12 | karma článku: 20,47 | přečteno: 4901x
  • Další články autora

Miroslav Hruška

Jedna jízdenka vládne všem

Jedna jízdenka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přiveze, dopravce prováže. Ale jak ji získat?

10.3.2023 v 14:56 | Karma: 8,06 | Přečteno: 431x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Jak si zpřehlednit prohlížeč?

Taky máte potřebu mít v prohlížeči otevřeno mnoho stránek, přesněji v terminologii prohlížečů panelů (a ne jen vše mít v záložkách)? Já už teď tolik ne, dříve během studia na vysoké jsem tu tendenci měl.

26.10.2020 v 9:06 | Karma: 10,99 | Přečteno: 810x | Diskuse| Věda

Miroslav Hruška

Ze života Jana Marka - pohled člověka se zdravotním postižením na situaci nejen v dopravě

Každý běžný den cestuje veřejnou dopravou mnoho lidí, včetně těch se zdravotním postižením. Každý z nich vnímá při cestování různé problémy, které nám nemusí být zcela zřejmé. O nich jsem v polovině února hovořil s Janem Markem.

22.3.2020 v 20:03 | Karma: 7,64 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Hruška

Sáňkování ve švýcarském stylu

Tahle zima radovánkám na sněhu příliš nepřeje. I když v noci z 11. na 12. února přes noc napadl sníh a Brno se pokrylo aspoň na chvíli do zimního kabátku, bylo to málo. Zvu Vás na sáňkářský výlet do Švýcarska (a na závěr na pivo).

25.2.2020 v 7:46 | Karma: 9,57 | Přečteno: 459x | Diskuse| Cestování

Miroslav Hruška

Nočním vlakem napříč Polskem - aktualizovaný průvodce pro rok 2020

V lednu 2019 jsem na svém blogu poprvé publikoval podrobného průvodce cestováním nočními vlaky v Polsku. Jako každý rok však dochází k úpravám, proto v následujícím článku zhodnotím aktuální situaci.

3.2.2020 v 12:04 | Karma: 16,52 | Přečteno: 1336x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1971x
Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.