Recept na zapékanku

Dnešním článkem bych rád představil recept na moje oblíbené jídlo, které jsem poznal při loňské květnové návštěvě Polska. Jde o zapékanku (v polštině zapiekanku). Že nevíte, o co jde? Tak čtěte dále :-)

Zapékanka není nikterak složité jídlo, takže ho podle mne může zvládnout i začátečník :-) Ostatně, právě pro svou jednoduchost a rychlost přípravy je v Polsku tato dobrota hojně prodávána v rychlých občerstveních. Pravda, vám to zřejmě bude trvat o něco déle než v oněch rychlých občerstveních (které vám obvykle zapékanku nachystají do pěti minut a mají na výběr více druhů zapékanek), přesto doporučuji tento recept zkusit :-)

Potřebné přísady - pro tři osoby:

Tři bagety o velikosti cca 30 cm (prostě klasické středně velké bagety) - jaké koupíte, nechávám na vás, nicméně doporučuji spíše takové, které jsou širší (nejsou tedy příliš úzké).

Sýr eidam v celku -  30 %, gramáž cca 200 gramů. Můžete však použít i plátkovou variantu eidamu.

Salám - to nechávám na vás - může to být bez problém kuřecí, ale i vepřová šunka. Opět tak nějak těch 200 gramů.

Žampiony - cca 350 gramů. Pro jistotu doporučuji koupit prostě balení 500 gramů a přebytečné žampiony využít jinak :-) Pro čtyři osoby by balení 500 gramů mělo bez problémů stačit.

Jakékoliv máslo či jiný margarín, například Rama :-)

Koření oregáno nebo tomu podobné koření.

Olej na smažení na pánvi.

Zelená cibulka.

Na ozdobení doporučuji kečup, můžete ale zkusit i hořčici.

Nachystané suroviny...

Nejprve vezměte žampiony a nakrájejte je na menší kousky. Dále vezměte salám a rovněž ten nakrájejte na menší kousky.

V mezičase si můžete nahřát pánev, na kterou nalejete trochu oleje na smažení.

Směs salámu a žampionů dejte smažit na pánev. Jakmile budete mít pocit, že už se žampiony a salám tak akorát osmahly, tak můžete tuto směs začít pokládat na bagety, které předtím podélně rozřízněte a namažte na ně máslo či Ramu.

Mezitím zapněte troubu a trochu ji předehřejte.

Na bagety se směsí žampiónů ještě dále položte nakrájenou zelenou cibulku, dále bagety posypejte kořením a na závěr vezměte eidam, který nakrájejte na drobné plátky a tyto plátky umístěte na bagety.

Dále záleží na tom, jak máte velkou troubu a jak velký máte pečící plech, tj. zda se vám všechny takto připravené bagety vlezou naráz.

Nachystané bagety před vložením do trouby

Pečeme asi 8 - 12 minut, záleží samozřejmě na tom, jaký nastavíte výkon trouby, ovšem vzhledem k tomu, že jste troubu již předehřáli, tak nedoporučuji péct na maximální výkon.

Každopádně zapékanky průběžně kontrolujte a otestujte hlavně to, jak změknul sýr. Jakmile se vám bude zdát, že sýr je již dostatečně měkký, můžete zapékanky vytáhnout z trouby a podávat. Ještě předtím ale podle chuti zapékanky ozdobte podle chuti kečupem nebo hořčicí.

Dobrou chuť! -mir-

Autor: Miroslav Hruška | sobota 17.5.2014 11:12 | karma článku: 20,47 | přečteno: 4904x