Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Bude se za brněnské rozjezdy platit příplatek?

Úvodem, tímto článkem se nechci stavět do pozice obhájce, respektive odpůrce příplatku za noční dopravu. Pouze bych rád poukázal na dva jevy, které nasvědčují tomu, že nás příplatek asi čeká. Úplně na závěr dodám svůj postoj k využití rozjezdů ráno o víkendu, protože ty lze dle mého názoru hodnotit jinak.

Prvním jevem jsou webové stránky pana primátora Romana Onderky, respektive sekce "Ptejte se".

Primátor v této sekci už za leden stihl dvakrát odpovědět na to, proč nově noční rozjezdy mají před svým číslem nově písmeno "N".

Poprvé, 3. ledna 2013, nám to pan primátor vysvětluje následovně, ještě poměrně něžně:

Ačkoliv zřejmě téměř všichni Brňané ví, že autobusy s číslem 89-99 jsou noční rozjezdy, nemusí to tak již být zcela zřejmé pro návštěvníky a turisty města. Zejména tedy z těchto důvodů pro ještě větší přehlednost je k číslu autobusového spoje předřazeno ještě nově navíc písmeno N, jinak se prakticky žádné globální změny v číslování linek neuskutečnily.

Že se ale noční rozjezdy zpoplatní, už více naznačuje odpověď na dotaz ze dne 9.1. 2013. Podle pana Vaška by podle logiky, že aby nebyli turisté (a jiní občasní uživatelé rozjezdů) zmatení, by měly linky denní mít před číslem písmeno "D".

Na to ovšem pan primátor kontruje:

od 1. ledna 2013 došlo na všech linkách brněnské MHD ke změně jízdních řádů, které obsahují například úpravu tras a provozu některých linek, změny intervalů i změny zastávek a další. V této souvislosti došlo také k úpravě a prodloužení nočního rozjezdu v nepracovních dnech. Označení nočních autobusových linek je také nově doplněno o symbol „N“. Toto označení, dle vás tzv. „navíc“, však zpřesňuje specifika těchto nočních spojů, a to od místa rozjezdů, řazení linek u hlavního nádraží či trasy, kterou obsluhují. Je to informace nejen pro turisty, ale i občany města Brna, kteří noční spoje využívají jen zcela mimořádně a za tímto doplňujícím označením tak rozhodně není třeba hledat důvody jiné.

Dle mého názoru byl původní stav celkem srozumitelný - v jízdním řádu je uvedeno, že jde o noční linku, na čelech vozů se uvádí, že jde o noční linku. Řazení linek u hlavního nádraží, respektive obsluhované trasy, není tímto "zlepšovákem" nijak ovlivněno.

Jediným zlepšením je tak možná to, že někdo neznalý podle písmene "N" pozná, že autobus jede na nádraží.

Na druhou stranu, že noční autobus jede přes hlavní nádraží, bych stejně poznal díky podívání se do jízdního řádu. Anebo by stačilo, kdyby na zastávkových označnících by kromě konečné stanice byla uvedena i zastávka Hlavní nádraží.

Aneb zatím to vypadá, že úředník nikdy nespí a dostal zřejmě za úkol vykázat práci, tak vymyslel tuhletu novinku.

Ovšem, jakkoliv pan primátor píše ve svých odpovědích, že je připraven diskutovat s veřejností o opatřeních v MHD, je zde fakt, že tu připravenost k diskusi bychom měli brát s nadsázkou.

Ostatně, Onderkova ČSSD má pohodlnou většinou s ODSkou, opozici prakticky ignorují, tak jakápak diskuse?

A další fakt, který nasvědčuje tomu, že cílem opatření s písmenem "N" je časem přidat do tarifu IDS JMK zmínku, že tarif platí ve všech zaintegrovaných spojích, ovšem ve spojích s označením "Nčíslo" je nutno zakoupit doplatek, je to, že na stránkách Dopravního podniku města Brna, a.s. se objevil dokument ohledně poptátkového řízení, jehož cílem je sehnat dodavatele na vytvoření  nových webových stránek www.dpmb.cz a webové stránky www.nocnirozjezdy.cz.

Tady něco nehraje. Proč je zadáno, že je potřeba vytvořit i stránku www.nocnirozjezdy.cz?

Myslím, že nejde o to, že brněnské rozjezdy jsou celorepublikovým unikátem a proto si zaslouží samotný web, cílem je dle mého názoru rozjezdy prezentovat v budoucnosti jako službu, která je placená navíc.

Zpoplatnění noční dopravy v Brně je tedy zřejmě nevyhnutelné. Pan primátor o tom zatím taktně mlčí, protože kdyby řekl pravdu, chytli by se toho novináři. Ale zadání na vytvoření nového webu je zajímavou indicií.

Závěrem bych rád prezentoval svůj názor ke zpoplatnění rozjezdů. Ať už to bude, jak to bude, považoval bych za velmi špatné povinně připlácet si za rozjezdy mezi pátou a sedmou hodinou ráno o víkendech.

Pokud zůstane zachován stávající model, tedy noční rozjezdy a pár spojů v rámci denních linek, byla by to diskrimanace, pokud by se to týkalo jen rozjezdů a ne ostatních linek.

Ovšem, dělat i z doby mezi 5:00 a 7:00 o víkendu dobu, kdy zajištění dopravní obslužnosti je luxusem a je nutno za něj připlácet kompletně v celém Brně, to už vidím jako problém. A proto doufám, že pokud naši moudří páni radní schválí příplatky za rozjezdy, tak se to opravdu bude týkat jen doby od 23:00 do 5:00.

Nemálo lidí vyráží už v této době totiž na různé výlety a proto se potřebují dostat na hlavní nádraží. Anebo jedou do práce.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Hruška | středa 16.1.2013 7:30 | karma článku: 14,48 | přečteno: 687x
  • Další články autora

Miroslav Hruška

Jedna jízdenka vládne všem

Jedna jízdenka vládne všem, jedna jim všem káže, jedna všechny přiveze, dopravce prováže. Ale jak ji získat?

10.3.2023 v 14:56 | Karma: 8,06 | Přečteno: 431x | Diskuse| Ekonomika

Miroslav Hruška

Jak si zpřehlednit prohlížeč?

Taky máte potřebu mít v prohlížeči otevřeno mnoho stránek, přesněji v terminologii prohlížečů panelů (a ne jen vše mít v záložkách)? Já už teď tolik ne, dříve během studia na vysoké jsem tu tendenci měl.

26.10.2020 v 9:06 | Karma: 10,99 | Přečteno: 811x | Diskuse| Věda

Miroslav Hruška

Ze života Jana Marka - pohled člověka se zdravotním postižením na situaci nejen v dopravě

Každý běžný den cestuje veřejnou dopravou mnoho lidí, včetně těch se zdravotním postižením. Každý z nich vnímá při cestování různé problémy, které nám nemusí být zcela zřejmé. O nich jsem v polovině února hovořil s Janem Markem.

22.3.2020 v 20:03 | Karma: 7,64 | Přečteno: 562x | Diskuse| Společnost

Miroslav Hruška

Sáňkování ve švýcarském stylu

Tahle zima radovánkám na sněhu příliš nepřeje. I když v noci z 11. na 12. února přes noc napadl sníh a Brno se pokrylo aspoň na chvíli do zimního kabátku, bylo to málo. Zvu Vás na sáňkářský výlet do Švýcarska (a na závěr na pivo).

25.2.2020 v 7:46 | Karma: 9,57 | Přečteno: 459x | Diskuse| Cestování

Miroslav Hruška

Nočním vlakem napříč Polskem - aktualizovaný průvodce pro rok 2020

V lednu 2019 jsem na svém blogu poprvé publikoval podrobného průvodce cestováním nočními vlaky v Polsku. Jako každý rok však dochází k úpravám, proto v následujícím článku zhodnotím aktuální situaci.

3.2.2020 v 12:04 | Karma: 16,52 | Přečteno: 1336x | Diskuse| Cestování
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Přívalové lijáky zvedají hladiny řek na západě. Déšť zalil železniční přejezdy

21. května 2024  21:17

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal protipovodňovou výstrahu. Týká se vodních toků, které...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21,  aktualizováno  20:41

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 326
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1967x
Věnuji se esperantu, železnici a veřejné dopravě. V lednu 2016 jsem úspěšně ukončil magisterský obor na Fakultě regionálního rozvoje a mezinárodních studií Mendelovy univerzity. Rád cestuji, zejména do Polska, kde jsem navštívil např. Varšavu, Malbork a Osvětim. Můžete také navštívit můj miniblog na Twitteru Příležitostně píšu články na server ŽelPage, přehled článků zde. Aktuálně pracuji pro České dráhy. Pravidelně taktéž přispívám na esperantskou Wikipedii. Od září 2014 jsem členem základního článku Hnutí Brontosaurus Zeměchvály, od ledna 2016 pak radním tohoto článku. Od července 2017 do října 2018 jsem spravoval stránku Esperanto.cz na Facebooku. V květnu 2020 jsem spustil novou stránku o Lesnickém Slavínu, oblasti nedaleko Brna. Tento web dnes nabízí tipy na výlety, fotografie a cesty pro každého. Přeložen je i do esperanta. Moje vizitka: http://about.me/miroslavhruska.