Odtržení republik

V poslední době se sdělovací prostředky vracejí k odtržení Slovenské republiky. Návrat kauzy nejprve překvapil. Po hlubším pohledu na předkládané informace následovalo zklamání. Zprávy současné se jako vejce vejci podobají těm po rozdělení. Všechny ve snaze ospravedlnit rozhodnutí politiků.

 

Stokrát opakovaná informace nemusí být ta objektivní. Má si snad občan myslet, že oddělení republik proběhlo hladce? Bylo vše růžolící, jasné a na obou stranách vládla shoda a spokojenost? Ne! Je jenom nutno nemluvit o záporech, negativech a ztrátách v oblasti finanční a mezinárodní. Negativa odtržení nezůstaly zapomenuty a vynořují se ve zprávách i některých opozičních politiků.

Pánové Klaus a Mečiar se nás snaží přesvědčit, že rozdělení dvou sousedních (bratrských) národů nevedli pro své osobní mocenské zájmy. Výhody jaké tím oba expremiéři získali byly ozřejměny, leč nejsou součástí stávajících zpravodajství.

Zajímavá je též snaha obhájit kompetence obou signatářů. Kam až sahají pravomoce premiéra? I zde je patrna snaha, vyhnout se vyjádření odborníků na mezinárodní a ústavní právo. Žádný odborník však nechce spáchat sebevraždu a proto je na místě udělit panu Klausovi nejprve titul exprezidenta. Nesporné pravomoce odtržení republik měli občané formou referenda. Co však dělat v situaci, kdy má premiér k dispozici pečlivě zpracovaný průzkum veřejného mínění?

Také otázce vztahů obou národů k jejich společné historii nebyla věnována odpovídající pozornost. Na hrdost předků k budování společného státu. Na vyjádření osobností doby. Jeden příklad za všechny ve zkratce:

Mohou se najít vlastizrádci, kteří budou opět usilovat i o odtržení Slovenska od České republiky. Bylo by to pošlapání odkazu našeho prvního presidenta ČSR T.G.Masaryka a jeho spoluzakladatele M.R. Štefánika. Vedlo by to k zániku obou našich národů. Nezapomeňte, že mé dekrety se týkají i potrestání vlastizrádců a že mají trvalou platnost a potrestejte všechny vlastizrádce, ať je to kdokoliv a v jakékoliv době.

                                       Dr. Eduard Beneš, Praha, Květen 1947   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miroslav Hovorka | sobota 5.1.2013 18:50 | karma článku: 8,38 | přečteno: 598x
  • Další články autora

Miroslav Hovorka

Kanál DOL

15.3.2014 v 10:58 | Karma: 8,63

Miroslav Hovorka

Strůha Sezemská nyní Halda

17.2.2014 v 20:58 | Karma: 12,82

Miroslav Hovorka

Exorcismus v Česku

14.1.2014 v 19:51 | Karma: 13,64