Brdy - vojenský újezd

Brdy, zalesněná vrchovina v samém středu Česka je historicky spjata s obranou, či podmaněním státu. Za první republiky potřeboval stát vyskoušet své dělostřelectvo v bojových podmínkách a tak zřídil výcvikový prostor.

Výhled z pozorovatelny

Vrchovina je to celkem nevýrazná, táhlé svahy, jen na jednom místě v centru se nachází výraznější skalní masiv s výhledem do krajiny. Právě zde byla vymýcena lesní plocha pro potřeby dělostřelců. Dnes se nazvá Jinecká.

Právě sem byly za první republiky dovezeny betonové kvádry k ostrým zkouškám pevnosti. Zde vznikl první řapík, určený k ostřelování těsně před výstavbou československého hraničního opevnění.

Na přilehlých skalách byly vybudovány takzvané pozorovatelny. Odsud z přehledného a bezpečného místa sledovali generálové střelbu svých podřízených. Prvorepublikovou armádu nahradili za války němečtí oficíři a pro občany nastala doba nejtěžší. Vojenský prostor se dočkal oplocení a při vstupu hrozilo zastřelení.

Nastalo období změn. Skončila válka a na pozorovatelny zasedli generálové sovětští. Po té konečně tuzemská generalita. K dovršení všeho se do výcvikového prostoru zajedou podívat na inspekci specialisté NATO.

Dnes můžeme doufat v konec vojenské nadvlády nad Brdskými hvozdy. V uzavření prostoru pro vjezd motorových vozidel a jakékoli výstavby. Pak se jen můžeme těšit z návštěvy neposkvrněné přírody.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miroslav Hovorka | neděle 27.10.2013 18:50 | karma článku: 8,20 | přečteno: 458x
  • Další články autora

Miroslav Hovorka

Kanál DOL

15.3.2014 v 10:58 | Karma: 8,63

Miroslav Hovorka

Strůha Sezemská nyní Halda

17.2.2014 v 20:58 | Karma: 12,82

Miroslav Hovorka

Exorcismus v Česku

14.1.2014 v 19:51 | Karma: 13,64