Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Václav Moravec má problém

O konfliktu zájmů se psalo již v různých souvislostech. Známé jsou například případy, kdy si senátoři či poslanci jako své asistenty vybírali své příbuzné. To nic ale není proti tomu, co se šíří po internetu v poslední době. Doflagrantního konfliktu zájmů se totiž dostal prominentní moderátor politických debat Václav Moravec. Jak? Velice jednoduše, nejnavštěvovanější webový portál pro homosexuály zdehttp://bulvar.gaynet.cz/spolecnost/5283-gay-vaclav-moravec-s-pospisilem-uz-dokonce-bydli.html totiž přinesl informaci, že Václav Moravec bydlí coby milenec s politikem ODS a exministrem vnitra Jiřím Pospíšilem. To je přece střet zájmů jako hrom! Je to ve své podstatě asi stejné jako kdyby politické debaty za účasti svého manžela moderovala Petra Paroubková.

Zajímavou rovinou této již více jak 10 dní staré informace(gaynet tuto informaci přinesl 11.5., zpravodajský server ,,První zprávy" 27.5.) je reakce mainstreamových médií. Je naprosto nulová. Že by čačtí investigativci tuto informaci nezaznamenali? A co známí glosátoři kdejaké kraviny jako jsou pánové Komárek, Palata, Mitrofanov a další? Že by si i oni ničeho nevšimli? Věří tomu někdo? Nebo je to pouze tím, že se zrovna tahle kauza nehodí do tendence informací o homosexuálech? Nechápu proč. vždyť jedním z největších požadavků homosexuálů je požadavek rovnosti přístupu i šancí. Ten by ale neměl být uplatňován pouze v případech, kdy to homosexuálům vyhovuje, ale i v případech opačných. Nebo nikoliv? Neplatí v těchto kauzách podstata rovnosti ,,padni komu padni"? Asi ne.

Kdyby totiž platila, Václav Moravec by jako moderátor politických diskusí musel na minutu skončit. Není totiž kdejakým moderátorem. Nedávný oslavný dokument, vysílaný těsně po volbách, jasně ukázal, jak moc má Václav Moravec volnou ruku při výběru hostů a zejména témat svých v českém politickém prostředí dominujících politických diskusí. Václav Moravec je však do značné míry podjatý. Nebo si snad někdo myslí, že jeho názor na politiku neovlivňuje člověk, s nímž sdílí lože. To by byl světový unikát. Samozřejmě že ovlivňuje, ba co více, nepřijatelné situace nastávají v případech, kdy je Jiří Pospíšil hostem pořadu Václava Moravce, který má v tu samou chvíli být nezávislým novinářem. Každý psycholog Vám ale řekne, že přece není možné dělat svého druhu rozhodčího v debatách, kterých se zúčastňuje moderátorův partner. A co informace? Nemá náhodou k určitým tématům, které se jeho partnera dotýkají, moderátor Moravec jednostranné informace? Argument, že se může vyjádřit i protistrana neobstojí. Její zástupci mají totiž na vysvětlení své pozice ohraničený časový prostor, zatímco Jiří Pospíšil má na zasvěcení ,,nezávislého moderátora" do konkrétní problematiky celé dny a noci. A kde je jistota, že spolu oba mladí homosexuálové neprocházejí scénář budoucí debaty včetně možných variant dlouho dopředu? Hypoteticky nelze ani vyloučit možnost, že Jiří pospíšil může o možných nuancích probíraných kauz dopředu informovat ty své spolustraníky, kteří budou v nejbližších OVM vystupovat.

Ne, je příliš mnoho burcujících otázek spojených s tímto vztahem. Je s podivem, že to ještě žádný politik proti V. Moravcovi nepoužil, ale co nebylo, může se v nejbližší době stát. Informace je na světě a nejsem si jist, zda se V. Moravec může spolehnout na politiky, že o tom budou mlčet, podobně jako na své novinářské kolegy. Zajímavá je rovněž otázka, zda jde V.Moravec do studia s obavou, zda někdo na něj v případě, že se mu jeho moderování nebude zdát přijatelným, tuto kauzu vytáhne. A co třeba otázka, zda tato obava V. Moravce nějak neovlivňuje při výběru ,,munice", tj. ostrosti kladených otázek a nastolovaných témat. Jak se může např. pouštět do situací, kdy někteří politici mají nadstandartní vztahy se svými sekretářkami.

Málo platné, Václav Moravec by měl v moderování politických diskusí skončit a to velice rychle. Má totiž vážný problém s hodnověrností své nezávislosti. Nehodlá-li jej řešit sám, měl by ho za něj vyřešit jeho nadřízený v ČT.

V těchto dnech bude Nejvyšší správní soud projednávat několik žalob na průběh a výsledky voleb. Podjatost moderátora většiny televizních předvolebních debat důvodem ke zrušení volebních výsledků samozřejmě není, je však nepochybné, že jeho vliv na to, že volby skončily tak, jak skončily, byl značný To by mělo vést nejen v ČT ale i v poslanecké sněmovně k zamyšlení nad tím, jaký prostor bude ČT jako veřejnoprávnímu médiu ponechán k ovlivňování průběhu a výsledků voleb. Vítězné strany voleb slibují mnohé změny. Bylo by dobré, kdyby jednou z nich byla i vyšší míra nezávislosti ČT na všech lobbystických tlacích, včetně tlaku homosexuální lobby.

 

Autor: Miroslav Červenka | středa 9.6.2010 0:45 | karma článku: 31,42 | přečteno: 7462x
  • Další články autora

Miroslav Červenka

Dva světy

Často ve svých článcích vyjadřuji nespokojenost s onou mírou svobody a demokracie, jíž se nám v našem bohužel již podsystému Evropského svazu dostává. To vůbec neznamená, že bych si nevážil toho, že si přece jenom lidé u nás až na vzácnou a dle mého nezákonnou výjimku stoupenců nacismu mohou dělat a říkat, jek je jim libo, více, než je v ostatním světě v dané chvíli zvykem. Coby člověk, který strávil značnou část svého života v době, kdy se naše země nacházela hluboko v oné části, ve které nebylo možno žít svobodně, jsem za onu změnu nevýslovně šťastný.

9.6.2014 v 9:20 | Karma: 12,17 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Pojďme hlasovat znovu

Blížící se volby do parlamentu EU skýtají pro nás, odpůrce tohoto dnes již zcela evidentně utopicko-socialistického projektu, unikátní příležitost, ze které musejí v Bruseli vstávat europapalášům vlasy hrůzou na hlavě. Příležitost změnit tyto volby v to, co by nikdy nedopustili – nové referendum o členství nejen naší země v této svobodu a demokracii čím dále tím více potlačující organizaci.

6.4.2014 v 12:12 | Karma: 29,38 | Přečteno: 1223x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Mediální matrix má povážlivé trhliny

Při sledování včerejší tiskové konference po skončení jednání špiček zemí EU v Bruseli mi až bylo líto mediálních žoldáků, kteří na základě takovéto snůšky očividného překrucování, polopravd až lží mají stvořit mediální kýč o zlém Putinovi/Rusku a mírumilovné EU, která se jenom snaží pomoci slabému , prounijní části Ukrajiny, který je nejprve týrán a nyní i vojensky ohrožen agresivitou svého východního souseda.

7.3.2014 v 8:44 | Karma: 37,13 | Přečteno: 1718x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Svoboda slova musí platit pro všechny

Tyto řádky jsouz reakcí na článek Jiřího X. Doležala „Adam B. židobijec", který vyšel ve 46. čísle tištěného reflexu přibližně před čtrnácti dny(jediné jeho originální znění se mi na síti podařilo nalézt zde: http://cechycechum.wordpress.com/2013/11/18/jxd-ma-jasno-adam-b-zidobijec-reflex/ ). Na článek jsem ihned reagoval tímto svým textem, který jsem ještě týž den, co vyšel, zaslal do redakce jinak svého celkem oblíbeného Reflexu, konkrétně na mailovou adresu zástupce šéfredaktora Marka Stoniše. Čtrnáct dní jsem čekal na jakoukoliv odezvu. Marně. Protože si myslím, že otázka svobody slova je důležité téma, kterému je dnes věnováno pramálo pozornosti, publikuji text mého dopisu redakci Reflexu na svém blogu.

1.12.2013 v 9:07 | Karma: 18,46 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Miroslav Červenka

To se na ministerstvu zdravotnictví tedy někdo asi řádně ožral

Bylo to první, co mne napadlo dnes večer při čtení zprávy o tom, kterak budou všichni lékaři vbrzku muset provádět screeningová testování u pacientů, které podezřívají z nadměrné konzumace alkoholu, originál zde: http://www.novinky.cz/domaci/313324-ministerstvu-zdravotnictvi-dosla-trpelivost-na-alkoholismus-bude-testovat-kazdy-lekar.html Koukněte do kalendáře, fakt není apríla.

14.9.2013 v 23:32 | Karma: 21,82 | Přečteno: 781x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Musíme to řešit rychle, říká Válek. TOP 09 má po konci Tuleji čtyři možnosti

3. května 2024  15:46

Hledá se nový ministr. Zn.: Rychle. Takový inzerát by si teď mohla dát vládní TOP 09 poté, co...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Selfmademan. Dělám si rád, co chci a kdy chci. Jsem vnitřně svobodný a velice těžko snáším omezení vnější svobody, ať se mne bezprostředně dotýká nebo ne.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky