Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Agitace na fotbale

Tak už onen odporný rituál, připomínající padesátá léta či povinné pětiminutovky nenávisti z Orwellova románu 1984, pronikl i k nám. Ano, mám na mysli povinné předčítání výzev proti rasismu před fotbalovými zápasy, které zahajovali mače na MS v JAR. Ačkoliv mne předzápasové blekotání Blažka docela pobavilo a představa, jak něco podobného čte distancovaný kapitán Řepka ještě víc, myslím si, že tato forma ,,boje proti rasismu“ je na fotbale nemístná.

Fotbal stejně jako jakýkoliv jiný sport by totiž měl být apolitický. Právě tuto správnou tezi vedení FIFA před začátkem nedávno skončeného šampionátu razilo a vyhrožovalo tresty těm, kdož v jeho průběhu budou na hřiště zatahovat jakékoliv politické symboly. A nejen je, sankcionováno mělo být i populární křižování se před vběhnutím na trávník a nábožensky motivované nápisy pod dresy. Nechápu tedy, co páprdy z vedení FIFA přivedlo k tomu, před začátek sportovního klání vnutili(pochybuji, že by šlo o spontánní iniciativu hráčů) podivný rituál, který ve své podstatě je dobovou variantou společné modlitby hráčů.

Samozřejmě můžete namítnout, že boj proti rasovým předsudkům je správná věc. To samozřejmě ano. Ovšem stejně tak je chválihodný boj proti chudobě, nezaměstnanosti, kouření, drogám, AIDS, komunismu atd.. Čeká nás v rámci pokrytí širšího spektra problémů v nejbližší budoucnosti před každým fotbalem agitační čtení? A proč jenom před fotbalem? Proč ne před ostatními sporty? Třeba před skoky na lyžích by bylo zajímavé sledovat, jak adrenalinem nabitý ,,orel vzduchu“ předčítá před tím, než se spustí z věže nějaké prohlášení.

A proč zůstat pouze u sportu, proč nezavést tuto ,,novinku“ i před kulturní akce, např. před promítáním filmů nebo varhanními koncerty? Že vám to přijde absurdní? To mně také, a právě proto píši v neděli ráno tyhle řádky.

Vůbec bych se totiž nedivil, kdyby se Novému světovému řádu oddaní inženýři reality, kterou žijeme, pokusili takovéto přídavky zavést. Prozatím tím ponižují fotbal, vycházejíc zřejmě z premisy, že fotbaloví fanoušci jsou tupé stádo typu Macháčka nebo Duška z mizerného filmu ,,Horem pádem“. V této souvislosti si neodpustím poznámku, že je vůbec zajímavé, jak jsou často ve filmech schematicky vykreslováni fotbaloví fanoušci jako naprostí trotlové, a oproti nim filmový fanoušci jako intelektuálové. Přitom to ve skutečnosti často vůbec neplatí.

Hlupáci i intelektuálové, mající potřebu se s někým identifikovat, si někdy často naprostou shodou okolností(bydliště, kamarádi, vliv rodiny) vyberou klub, jindy herce nebo zpěváky, které zbožňují.

Ale k věci, zajímalo by mne, co by se dělo, kdyby nějaký hráč, číst donesený text před zápasem odmítl. Jaké by to pro něj a pro klub mělo následky? A zajímá vůbec někoho, jak se toto vnucené jednání podepíše na samotném výkonu kapitánů týmům kteří jsou ke čtení vybíráni? Vždyť by se měli přeci soustředit pouze na fotbal, od ničeho jiného by tam neměli být! Natož, aby deklamovali nějaké texty.

Zavádění podobných móresů, jakého jsme byli svědky včera před začátkem zápasu Sparty v Hradci, je prostě třeba co nejdůrazněji odsoudit a dát fotbalovým potentátům nějak najevo, že podobné aktivity jsou na fotbale nadbytečné. Nikoliv kvůli obsahu sdělovaného, nýbrž proto, že to ke sportu prostě nepatří.

Autor: Miroslav Červenka | neděle 18.7.2010 9:20 | karma článku: 13,42 | přečteno: 915x
  • Další články autora

Miroslav Červenka

Dva světy

Často ve svých článcích vyjadřuji nespokojenost s onou mírou svobody a demokracie, jíž se nám v našem bohužel již podsystému Evropského svazu dostává. To vůbec neznamená, že bych si nevážil toho, že si přece jenom lidé u nás až na vzácnou a dle mého nezákonnou výjimku stoupenců nacismu mohou dělat a říkat, jek je jim libo, více, než je v ostatním světě v dané chvíli zvykem. Coby člověk, který strávil značnou část svého života v době, kdy se naše země nacházela hluboko v oné části, ve které nebylo možno žít svobodně, jsem za onu změnu nevýslovně šťastný.

9.6.2014 v 9:20 | Karma: 12,17 | Přečteno: 684x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Pojďme hlasovat znovu

Blížící se volby do parlamentu EU skýtají pro nás, odpůrce tohoto dnes již zcela evidentně utopicko-socialistického projektu, unikátní příležitost, ze které musejí v Bruseli vstávat europapalášům vlasy hrůzou na hlavě. Příležitost změnit tyto volby v to, co by nikdy nedopustili – nové referendum o členství nejen naší země v této svobodu a demokracii čím dále tím více potlačující organizaci.

6.4.2014 v 12:12 | Karma: 29,38 | Přečteno: 1223x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Mediální matrix má povážlivé trhliny

Při sledování včerejší tiskové konference po skončení jednání špiček zemí EU v Bruseli mi až bylo líto mediálních žoldáků, kteří na základě takovéto snůšky očividného překrucování, polopravd až lží mají stvořit mediální kýč o zlém Putinovi/Rusku a mírumilovné EU, která se jenom snaží pomoci slabému , prounijní části Ukrajiny, který je nejprve týrán a nyní i vojensky ohrožen agresivitou svého východního souseda.

7.3.2014 v 8:44 | Karma: 37,13 | Přečteno: 1718x | Diskuse| Politika

Miroslav Červenka

Svoboda slova musí platit pro všechny

Tyto řádky jsouz reakcí na článek Jiřího X. Doležala „Adam B. židobijec", který vyšel ve 46. čísle tištěného reflexu přibližně před čtrnácti dny(jediné jeho originální znění se mi na síti podařilo nalézt zde: http://cechycechum.wordpress.com/2013/11/18/jxd-ma-jasno-adam-b-zidobijec-reflex/ ). Na článek jsem ihned reagoval tímto svým textem, který jsem ještě týž den, co vyšel, zaslal do redakce jinak svého celkem oblíbeného Reflexu, konkrétně na mailovou adresu zástupce šéfredaktora Marka Stoniše. Čtrnáct dní jsem čekal na jakoukoliv odezvu. Marně. Protože si myslím, že otázka svobody slova je důležité téma, kterému je dnes věnováno pramálo pozornosti, publikuji text mého dopisu redakci Reflexu na svém blogu.

1.12.2013 v 9:07 | Karma: 18,46 | Přečteno: 882x | Diskuse| Společnost

Miroslav Červenka

To se na ministerstvu zdravotnictví tedy někdo asi řádně ožral

Bylo to první, co mne napadlo dnes večer při čtení zprávy o tom, kterak budou všichni lékaři vbrzku muset provádět screeningová testování u pacientů, které podezřívají z nadměrné konzumace alkoholu, originál zde: http://www.novinky.cz/domaci/313324-ministerstvu-zdravotnictvi-dosla-trpelivost-na-alkoholismus-bude-testovat-kazdy-lekar.html Koukněte do kalendáře, fakt není apríla.

14.9.2013 v 23:32 | Karma: 21,82 | Přečteno: 781x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 70
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1860x
Selfmademan. Dělám si rád, co chci a kdy chci. Jsem vnitřně svobodný a velice těžko snáším omezení vnější svobody, ať se mne bezprostředně dotýká nebo ne.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Oblíbené stránky