Zavřete oči

a poslouchejte. Možná uvidíte pestřejší svět než v televizi. Bez reklamy, VIP zpráv, moderujících celebrit, rozhovorů s nimi a sledování jejich života. Bez obrazu je to někdy lepší. Scénu i kostýmy vyberte ve fundusu své hlavy. Tady má nejdelší seriál 44 dílů a nebude se nastavovat.

Chvála vyprávění, přesněji chvála mluveného slova. Na stanici Vltava. Namátkou výběr z toho, co jsem zachytila za poslední asi čtyři měsíce tohoto roku.

Před námi, dokonce mnoho století před námi, tu už někdo byl. A zanechal tu stopu. Psal tak, že to ještě dnes lidi se zájmem čtou a poslouchají. Můžete slyšet historické nahrávky. Četbu, hry, rozhovory, zajímavé projevy, nad kterými už dnes kroutíte hlavou. Třeba projevy Zdeňka Nejedlého z 50.let. Dnes už je známý spíš jen jako směšná, senilní postavička z filmu Skřivánci na niti. Možná ani to ne. Ale kdysi to bylo úplně jinak. Doby se mění.

  • Program je na webu. Můžete si objednat newsletter s informacemi o připravovaných pořadech.
  • Během pořadu můžete napsat stručný emaii na adresu reflektor@rozhlas.cz. Na vaše postřehy zareaguje moderátor nebo autor pořadu. 
  • Na webu Hry a literatura ve streamu lze nalézt, co vám uteklo. A dobu, po kterou si lze daný pořad poslechnout.
  • Žádná reklama, žádný Muzak (termín si nechal patentovat nějaký Američan pro nepřetržitě vysílanou reprodukovanou hudbu jako zvukovou kulisu).

 

Divadelní hry a dramatizace četby, namátkou:

  • Oscar Wilde: Ideální manžel.
  • Léto s Sherlockem Holmesem, od 4.7.2013 vždy ve čtvrtek ve 20.00 hodin .Čtyři příběhy, hlavní role Viktor Preiss. Zbývají Spolek ryšavců 18. července a Druhá skvrna 25. července. Jednotlivé příběhy jsou na 168 hodin po odvysílání k dispozici na webu Vltavy. Údajně natočené za podpory mecenášů ze Slovenska. Jedinou odměnou jim bylo několik CD s nahrávkami.

 

Četba na pokračování, i z dosud nepublikovaných knih (překlady deníku Franze Kafky, překlad knihy 1913,...):

Každý den začíná v 18.30, trvá půl hodiny

  • Už skončilo čtení z Haškova Švejka, tentokrát nově natočené. Čte Oldřich Kaiser. Doprovázeno starými pražskými písničkami té doby, harmonikou a zpěvem prý posledního pražského hospodského harmonikáře Josefa Čečila, někdy dohromady s Oldřichem Kaiserem. Jiné než Werichovo podání. Vzbudilo takový zájem, že až do konce července lze zdarma poslouchat na streamu stanice Vltava.
  • Kniha roku 2013: Jiří Hájíček, román Rybí krev. Konec 80.let. Osudy lidí, později vystěhovaných kvůli výstavbě atomové elektrárny Temelín. Očima Hany, která po patnácti letech v emigraci navštěvuje své známě z té doby. Část vystěhovaných mj.dostala byty na sídlišti Máj v Českých Budějovicích.
  • Giacomo Girolamo Casanova (1725–1798). Historie mého útěku z vězení republiky benátské, zvaného Olověné kobky (tak zní celý název). Četl Luděk Munzar. Vězeň sice mohl mít své křeslo, župan, stravoval se podle své chuti, ale na vlastní náklady. Úžasná vůle a vytrvalost. První část vězení strávil ne ve sklepě, ale v olověnách kobkách NAD místnostmi, kde byli přijímáni vyslanci benátské republiky. A kde byl tedy přes den velký provoz. V době, kdy cesta k útěku byla již skoro připravená, byl přemístěn do jiné cely, pohodlnější. Příprava útěku byla při stěhování prozrazena...Některé části vyprávění mi připomněly Hraběte Monte Christa.

Od 1.7.2013 přibyla ještě Letní četba, začátky v pracovní dny 8.30, trvá 30 minut.

  • Zatím skončila četba z deníku Jana Jeníka z Bratřic (1756-1845). 25 let sloužil ve vojsku, prošel s ním velkou část Evropy a vedl si deník. Mj. se dozvíte, jakou paseku dokázala udělat dělová koule, když dopadla do stanu. Jan Jeník z Bratřic byl také sběratel písní. V mé knihovně jsou Písně starodávné lidu obecného českého, namnoze nezbedné a pohoršlivé. Ve vydání z roku 1989 doprovázené rozvernými ilustracemi Zdeňka Mézla. Tehdy stály (dnes směšných) 15 Kč. Cituji z přebalu knihy: „...včetně těch, „kteréž by censura v tisk také uvédsti nikoli nedopustila.““ V Klubu přátel poezie vyšlo v (dnes úctyhodném) nákladu 16 000 výtisků. Dnes je úspěch pro beletrii 5 000 výtisků a pro poezii 1 000 výtisků.
  • Od 15.7.2013 Benvenuto Cellini: Vlastní životopis (1/15).

Sobota, 8.30 hod., 30 min.

  • Četba z dosud nepublikovaného překladu knihy 1913 německého spisovatele Floriana Illiese. Kulturní dějiny roku, ze kterých se skládá plastický obraz doby. Nikdo nevěřil, že přijde válka. Mnohem pestřejší svět. Rilke, spousta dalších, kteří v té době teprve brali rozum a proslavili se až později, ale také císař František Josef v Bad Ischlu,..Nejbližší 20.7.2013 (21/44).

Neděle, 10.30 hod., 30 min..

  • Henry Fielding: Tom Jones (nejbližší bude díl 4/12).

 

Debaty o knihách:

  •  Beseda s historikem Jiřím Křesťanem o jeho nedávno vydané knize Zdeněk Nejedlý Politik a vědec v osamění. Nejedlý byl kdysi vážený. Jeho příklon ke komunistům začal v době, kdy ho Masaryk nejmenoval profesorem. To Nejedlý  považoval za nespravedlivé. Dobové ukázky z projevů. Mne zaujalo, cituji „... Straně věřte, jednotlivec zklame, ale strana nikdy nezklamala... “. Pravda, pravda, skoro každá, dodávám já. Po smrti Stalina, opět cituji:„...muž před kterým klečel celý svět,...veliký maják lidstva...toho že už není?...“. Pokračuje stupňování zásluh Stalina a na konci každého stupně vždycky otázka „...toho že už není?“.   „...a sotvaže už přešlo několik dní...našeho Klementa Gottwalda...už není?“.

 

A to všechno za 45 kč na měsíc.

No, neberte to za tu cenu.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pokorná Mirka | pondělí 15.7.2013 12:29 | karma článku: 6,28 | přečteno: 298x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69