Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trochu jiná pohádka_4 (Králík v jídelně)

Ráno se Králík probudil a roztřásla ho zima. Noc byla dost neklidná, svítilo sem světlo reklam z nedalého supermarketu. Občas přijela auta, zasvítilo světlo, zhaslo, práskly dveře. Králík byl nevyspalý a měl hlad. Žádný šálek horké čokolády, žádná sprcha. To býval obvyklý, hodně příjemný začátek dne. Tady byl ale na parkovišti, zalezlý pod traverzou a kožíšek měl mokrý. Dokonce ani obyčejný nahřátý ručník tu nebyl.

Ještě že si nenechal transplantovat hermelínový kožíšek, jak to původně zamýšlel jeho Spin Doctor. Teď by musel brát nějaké prášky na potlačení imunity. Ledaže by se ukázalo, že jeho genetická výbava byla stejná jako hranostaje, ze kterého hermelín pochází. Potom, ano, potom by asi imunitní reakce byla mnohem menší.
Měl obavy, jestli není paranoidní. Tyhle obavy se u něj projevily silněji teď, když měl hlad a byla mu zima. Nebylo to nakonec celé jen spiknutí dvořanů, aby se ho zbavili? Nezosnoval to celé ten podivný Spin Doctor, který byl už z profese manipulátor?
Už se sem blížila jakási postava se zápisníčkem. Její pohled nebyl vůbec přátelský a Králík se raději dal do běhu.Ohlédl se, postava mu zdaleka nestačila, s funěním to po chvíli vzdala.
Běžel jakousi ulicí, na rohu, v proluce mezi domy, byly naházené krabice, rozbité židle a celé té hromadě vévodil televizor. Potom běžel do kopce. Jezdila tam jakási vozítka, pobíhalo tam dost králíků, ale nikdo ho nezdravil. Bohužel nebo bohudíky?
Vlevo byl nějaký domek, dřevěný, ale docela pěkně ozdobený, po obou stranách dveří byla růžová skla a bylo vidět dovnitř. Jídelna, kavárna nebo co, Tam všude pobíhali králíci, někteří už seděli, před sebou dnešní vydání novin PLK, ládovali se jídlem, mlaskali, mluvili s plnou pusou a na zem jim padaly kusy jídla. A taky bobky. Ty bobky nebyly hezké na pohled a jaksi divně smrděly. Celkově to nebyl příjemný pohled. A když  Králík otevřel dveře, do uší ho praštil hrozný rámus a do nosu zápach. Čpělo to tu kyselým zelím, ale aspoň tu bylo teplo. Nevěděl, jak to tu funguje, chvíli se díval, ale nepochopil to ani potom. Bylo to něco jako raut před koncem. Králíci přistupovali k jakémusi pultu, vytáhli si z jakési skleněné skříně velké zelené listy, něco jako misky, a na nich pěkně pestrobarevné kousky. Oranžové, žluté, zelené, bílé a červené. Jen modré tu nic nebylo. Na konci pultu byl dnešní PLK, někdo ho tu odhodil. Byl trochu zmaštěný a zmačkaný, Králík byl ale zvědavý, co tam píší. Vždycky se díval na PLK s odporem. Ale nikdy ho nečetl. Ani vlastně nevěděl, jestli PLK znamená PLK, PLKY, PLUK, PILKA, PŮLKA (říkalo se mu mezi plebsem PŮLKA  pravdy). Lingua Rabbita totiž byla vymyšlena tak, aby byla jednoduchá. Proto tam byly vynechané samohlásky. Mělo to sice výhodu, že texty byly kratší, ale taky se daly vykládat různě. To platilo už i pro název novin PLK, jak vidno výše. Vycházel ten PLK ani ne každý den, ani ne pravidelně každý týden nebo měsíc. Vycházel jen občas, když se něco, co redakce považovala za důležité, stalo. Proto se jmenoval občasník. Zbytek se doplňoval drby a pamflety. Panovaly divoké dohady, spřádaly se podivné spiklenecké teorie. Část toho se objevila v PLKu a nikdo už nevěděl, co je pravda a a co drby.

Odtáhl si jídlo do kouta, rozvalil se na nějaké měkké (pravda, už trochu umolousané) kožešině, ale měl hlad a tak začal jíst. Jen co snědl první sousta, otevřel zvědavě PLK a hledal, co (a jestli vůbec) tam bylo o jeho zmizení. Brzy zjistil, že Spin Doctor opravdu vydal prohlášení, že se Králík ve Velké Katedrále nachladil, dostal zápal plic a zemřel. Pohřeb žehem následoval, to všechno tu bylo. A jinak byl PLK plný  drbů o roztodivných celerbritách, jak se v Králíkovství říkalo slavným postavám. Spin Doctor začal nabývat na popularitě, začal si říkat Skinny Spiny  a začal dělat králičí kariéru. Skinny znamená v angličtině hubený, vychrtlý, vyzáblý, the skinny znamená čístá pravda. V americké angličtině to znamená naopak klepy, drby, fámy. Spiny bylo hovorově Spin, ale v angličtině  taky  ostnatý, trnitý. Tato tzv.ambivalentnost obou částí jména se mu hodila. A taky to znělo hravě anglicky. Nebyl přece žádný balík. Že by Králíka už hodil přes palubu a tzv. jel na vlastní triko?
Teď, pro tuhle chvíli, bylo Králíkovi dobře. Ne sice tak dobře, jak byl zvyklý, ale jinak. Neměl tolik pohodlí jako dřív, zato si mohl dělat, co chtěl. Jídlo bylo sice trochu tvrdší než byl zvyklý, zvláště to oranžové, ale měl zdravé zuby a pořád ještě byl celkem zdravý hlodavec.
To je pro dnešek všechno, milé děti, Ať už jíte cokoliv, dobrou chuť. A pokud nejíte nic, asi k tomu máte taky důvod. Nemáte už hlad?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pokorná Mirka | sobota 1.2.2014 13:08 | karma článku: 5,78 | přečteno: 267x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

Můj článek Politická korektnost versus skutečnost byl přesunut do sekce "Soukromý blog", moje reakce na email adminů do sekce "Hydepark", viz níže. Rozděl a panuj?

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70 | Přečteno: 624x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost a Kodex blogera

Cituji email, který jsem dnes dostala. Po publikování svého blogu Politická korektnost versus skutečnost. Citace je označena uvozovkami a odlišným typem písma. Má reakce následuje.

23.11.2017 v 11:41 | Karma: 25,76 | Přečteno: 818x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost versus skutečnost

Vězeni se dříve říkalo korekce. Korekce jako náprava. Korektnost chápu jako správnost. Politická korektnost by tedy byla politická správnost. A tady je vidět, že jde o nějakou specifickou správnost.

23.11.2017 v 10:21 | Karma: 21,46 | Přečteno: 745x | Ostatní

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

napadá mě často. Naposledy, když jsem slyšela o jednání nově zvolené poslanecké sněmovny. Parkinson bylo skutečné jméno skutečného profesora.

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69 | Přečteno: 932x | Ostatní

Pokorná Mirka

Čím méně víte, tím lépe spíte

Je titul knihy. Autor "David Satter (1947), je americký novinář a přední odborník na Rusko a bývalý Sovětský svaz. Vystudoval Chicagskou univerzitu a Oxford, kde získal titul z politické filozofie.

14.11.2017 v 14:21 | Karma: 8,37 | Přečteno: 361x | Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Dle gest jsme srovnali, hlásil Havlíček. Poslanci při jednání hlásili skóre hokeje

21. května 2024  19:30

Poslanci stihli během úterní rozpravy nad novelou zákona proti praní špinavých peněz informovat od...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  19:17

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 694x
Snažím se žít, neudílet nevyžádané rady,...
Prošla jsem pár místy a profesemi.
Nebyla jsem nikdy v žádné politické straně.

Část toho, co mě zajímá a napadá, publikuji tady.