Nečtěte nalačno! Tentokrát něco celerových (bulvových) tipů

Tradované účinky jako afrodiziakum. Ale také výborná zelenina. Něco mých vyzkoušených receptů a tipů. Budete se oblizovat (lze i navzájem :-)).

Pro všechny recepty je společný očištěný kořen (správně bulva) celeru. Okrajuje se trochu obtížně, občas padá z ruky a hrozí říznutí. Ale výsledek stojí za to.

1. Smažený celer (výborný)

  • Očištěný celer nakrájím na plátky cca 7 mm
  • Vkládám je do vařící vody a vařím cca 5 minut
  • Po vyjmutí nechám důkladně odkapat na sítě
  • Vejce osolím, rozšlehám a okořením strouhaným muškátovým oříškem nebo květem nebo obojím (není nutno) 
  • Obalím plátky v klasickém trojobalu (hladká mouka-vejce-strouhanka)
  • Osmažím a nejlépe s bramborovou kaší jím, nemlaskám, i když je to těžké

 

2. Celerový sklad

  • Celer očistím, okrájím
  • Základní míra cca 5 mm: nakrájím na plátky, ty pak na nudličky a poté na kostky
  • Takhle nakrájený celer rozdělím na porce pro příští použití a dám do mikrotenových pytlíků
  • Uschovám v mrazničce (výborný je do rýže, příklad viz dále)

 

3. Celerová rýže (výborná je z rýže basmati nebo thajské rýže)

  • Propláchnu rýži a nechám na sítě důkladně odkapat
  • Nakrájený celer na másle opražím
  • Přidám rýži. opět i tu lehce opražím, osolím, zaliju a vařím cca 15-20 min.

 

4. Pomerančová rýže (převzatý z Vlasty osmdesátých let a léty ověřený)

  • Uvařím celerovou rýži (recept viz výše)
  • Do odstavené uvařené rýže dám vymačkanou šťávu z pomeranče, zamíchám a nechám vsáknout

 

5. Zeleninová polévka (výborná a krásně voňavá)

  • Kořenová zelenina (mrkev + petržel + celer) nakrájená na kostky cca 5 mmm
  • Kapusta, nakrájená na proužky
  • Květák nebo brokolice, rozdělené na růžičky.
  • Bouquet garni (čti buke garni), což je různě definovaný svazek koření. Já používám tymián + bobkový list + petržel + stroužek česneku. Čerstvý lze navléknout na nit, tu zavázat za ucho hrnce a nechat volně plavat při vaření. Potom jednoduše vyhodit. Nebo lze použít jen bobkový list, sušený tymián a stroužek česneku
  • Nudle (není nutno)

Další postup je jednoduchý:

  • Zeleninu opražím, nejlépe na troše másla, zaliju studenou vodou a nechám vařit cca 15 minut
  • Pokud přidám nudle, pak asi po 10 min. varu a vařím dalších 5 minut.
Autor: Pokorná Mirka | středa 16.11.2011 13:34 | karma článku: 11,29 | přečteno: 777x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69