Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fotka by stačila/17. Florence a lazarety, Německo … a ČR

Kdo tady zbyde, když se bude pořád vylučovat? Představuji si proud složený z vrstev. Pohybuje se vpřed pomalu, jednotlivé vrstvy se mezi sebou nemísí. Žádné turbulence; na to je proud pomalý. Z toho proudu jsou odstraňovány některé vrstvy. Proud se zužuje. Konkurence pro ty uvnitř se zmenšuje. Těm v hlavním proudu se daří lépe, ti na okrajích jsou čím dál víc vytlačováni mimo.

Nejsme v United Kingdom minulých století, kdy se část ambiciozních mladých mužů mohla uplatnit v koloniích, hlavně v Indii. U nás se do toho koryta (toku) musí vejít všichni.

Hrubost chování a agresivita jsou spolehlivým nástrojem k vylučování. Slušní/tiší odchází nebo vůbec nepřišli. Takhle se vyklízí pole a pozice zaujímají ti agresivnější, větší křiklouni. Ne nutně ti schopnější. O schopnosti v tomhle nejde.

Tak se ptám sama sebe:

Jestli by mohla být v ČR, nebo dokonce ještě východněji, v Rusku, např.:

  • Zvolena (přímou volbou) prezidentkou žena typu Angely Merkel. Myslím, že by se tam asi nedostala žádná žena, žádným způsobem volby.

Jestli by západněji, třeba v Německu, mohl být

  • Zvolen (Spolkovým sněmem) kancléřem muž typu Miloše Zemana. Nebo Vladimíra Putina.  Myslím, že by se tam nedostal žádný z nich, žádným způsobem volby.

Vzpomínám, jak v době vlády Margaret Thatcher o ní psal komunistický tisk s despektem (je to ženská). Něco tady v nás z té doby zůstalo. Pokud někdo něco kritizoval, často slyšel Tak se odstěhuj. To je přesně to, o čem mluvím. Vyluč se sám / sama, tady zůstanou jen ti, co souhlasí.

Prostě nikdo neposlouchá a nevidí problémy.  Tohle je systém bez zpětné vazby. Nastupuje individuální řešení. Třeba toho typu, jak v BBC ohlásila pořad A Freedom to Be a Single Woman in India (Právo/svoboda být neprovdanou ženou v Indii).

Nakonec zjistíme, my ženy, že se bojíme a klademe si hranice ještě předtím, než  něco zkusíme. Než nám ty hranice dá někdo jiný. A tak to má být (sarcasm). Jeden vzdělanec tomu říkal internalizace externalit. Česky asi něco jako přijetí vnějších pravidel za své. A nešlapejte moc blízko k ohradníku, nebo dostanete ránu.

Opportunity (příležitost, šance) pochází z latinského ob (před) a porta (brána). „Oportunní se říkalo „ původně o větru, který zahání do přístavu“. Příležitost.  Co se může ukázat, když se otevře brána/zavane vítr, ukazuje příklad z Anglie 19.století (tučně jsem zvýraznila já):

V sedmdesátých letech zde započala diskuse o univerzitním a profesním vzdělávání žen. Podnětem se staly životní osudy Florence Nightingalové; tato žena byla pověřena organizací lazaretů v krymské válce v roce 1855 a podařilo se jí prosadit změny navzdory hlouposti vyšších důstojníků a reorganizovat administrativu. Přijala vzdělané ošetřovatelky, zajistila lékařskou péči a pod jejím vedením se snížila úmrtnost zraněných vojáků ze 42% na 1%. Díky spojení ženy a války se stal její úspěch spektakulárním. Po válce pak zreformovala celý lazaretní systém a podílela se na budování Červeného kříže po jeho založení Henri Dunantem. Jejímu vlivu, příkladu a nesmírné popularitě bylo možné vděčit za to, že představa o nadání žen se v obecném povědomí proměnila.“ [21], str.410

My máme, zeměpisně, blíže k Německu. Kontinent byl vždycky jiný:

Aktivity ženského hnutí byly v Německu zcela ukončeny v roce 1933. Schopnost žen rodit byla prohlášena za národní zdroj, který je třeba z rasově politického hlediska eugenicky (pěstění výběrem) spravovat a který byl s ohledem na rasovou čistotu, růst obranyschopnosti a politiku osídlování podroben totalitní kontrole. Tomuto cíli sloužila i zdravotní politika, výchovný ústav Lebensborn, svazová politika a oslava matky.

Základní zákon Spolkové republiky Německo vyhlásil rovnoprávnost muže a ženy ve všech oblastech života. Zákon o rovnoprávnosti z roku 1958 pak už jen doplnil chybějící zákonodárství ve věci manželského práva.“  [21], str.412-414

Ženy tvoří cca 50% obyvatelstva. Cca 50%voličů. Čínské přísloví říká, že ženám patří půlka nebe. Jak kde.  Ale už během psaní tohoto pojednání jsem zaslechla něco hlasů, volajících po větším zapojení žen. Údajně jen 57% žen v ČR je zaměstnaných. V roce 2040 bude totiž v ČR chybět v práci 500 000 lidí.

Aby to pak nedopadlo jako v Číně, kde rodiče nechtěli dcery, ale syny. Různými, i pokoutními, způsoby toho dosáhli. Mají syny. Problém se vyboulil někde jinde. Teď ti synové, už dospělí, nemají partnerky. Prostě když máte problém, nevyřešíte ho tím, že ho zakryjete. Ani stahovací pásy nepomůžou – vyvalí se to někde jinde. Kdo chce, hledá cesty, kdo nechce, hledá důvody.

 

Citovaná literatura:

Stručný etymologický slovník jazyka českého, SPN PRAHA 1978

[21] Schwanitz Dietrich, Vzdělanost jako živý dialog s minulostí. Vše, co musíte vědět, chcete-li porozumět přítomnosti, Prostor 2011, str. 410, 412-414

 

Pokračování příště. To be continued.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pokorná Mirka | úterý 8.4.2014 9:57 | karma článku: 4,13 | přečteno: 213x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

Můj článek Politická korektnost versus skutečnost byl přesunut do sekce "Soukromý blog", moje reakce na email adminů do sekce "Hydepark", viz níže. Rozděl a panuj?

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70 | Přečteno: 623x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost a Kodex blogera

Cituji email, který jsem dnes dostala. Po publikování svého blogu Politická korektnost versus skutečnost. Citace je označena uvozovkami a odlišným typem písma. Má reakce následuje.

23.11.2017 v 11:41 | Karma: 25,76 | Přečteno: 818x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost versus skutečnost

Vězeni se dříve říkalo korekce. Korekce jako náprava. Korektnost chápu jako správnost. Politická korektnost by tedy byla politická správnost. A tady je vidět, že jde o nějakou specifickou správnost.

23.11.2017 v 10:21 | Karma: 21,46 | Přečteno: 745x | Ostatní

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

napadá mě často. Naposledy, když jsem slyšela o jednání nově zvolené poslanecké sněmovny. Parkinson bylo skutečné jméno skutečného profesora.

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69 | Přečteno: 932x | Ostatní

Pokorná Mirka

Čím méně víte, tím lépe spíte

Je titul knihy. Autor "David Satter (1947), je americký novinář a přední odborník na Rusko a bývalý Sovětský svaz. Vystudoval Chicagskou univerzitu a Oxford, kde získal titul z politické filozofie.

14.11.2017 v 14:21 | Karma: 8,37 | Přečteno: 361x | Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Jeden za šest, dva za deset. Překupníci ošidili na hokejovém MS už stovky lidí

13. května 2024

Premium Jeden za šestku, dva za desítku, říká u vstupu do metra Českomoravská v Praze u areny zhruba...

Nábor do ochranky pro olympiádu v Paříži selhává. Chybí osm tisíc lidí

13. května 2024

Premium Nedostatek bezpečnostních pracovníků na nadcházející letní olympiádě v Paříži vyvolává vážné obavy...

Ženské hlídky střeží ekvádorský amazonský prales. Chrání řeky i rodnou půdu

13. května 2024

Říkají si Yuturi Warmi a rozhodly se, že svůj domov, ekvádorský amazonský prales, budou chránit...

Po zřícení obytné budovy v Belgorodu zemřelo 12 lidí, úřady obviňují Ukrajinu

12. května 2024  11:48,  aktualizováno  23:04

Sledujeme online V ruském Belgorodu se částečně zhroutila vícepodlažní obytná budova, podle úřadů v důsledku...

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 700x
Snažím se žít, neudílet nevyžádané rady,...
Prošla jsem pár místy a profesemi.
Nebyla jsem nikdy v žádné politické straně.

Část toho, co mě zajímá a napadá, publikuji tady.