Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fotka by stačila/13. Podivný starý útvar, co ještě nezmizel

Přispívám na chod tohoto státu daněmi. Už dlouho. X let jsem přispívala navíc daněmi z příjmu, část doby nadprůměrnými. Tento stát mi za to mj. deklaruje ústavní práva na rovné zacházení. Ale starší lidi, ženy, apod., jsou zřejmě nezajímavé skupiny, které se nechají dožít (krásné slovo), to pokud jde o důchodce, nějak se postarají samy o sebe (ženy), .... Nehrozí nebezpečí, že by kradli a přepadali, aby zlepšili svou situaci. Chápu. Politika jako hašení požárů.  Že by politikům šlo o něco, co je přesahuje, co je za hranicí volebního období, takových je asi málo. Kuš, babo! Dalas prachy a zmiz!

Vypadá to, že těch pár šéfů, co jsou právě u kormidla v podnicích, rozhoduje JENOM PODLE SVÝCH úzkých momentálních preferencí. Jako by byli ostrov sám o sobě. A neplatila pro ně obecná pravidla. Tak se deformuje a ohromně zúží vstupující proud lidí. A silně to ovlivní další vývoj. Zakládá se na zbytečné problémy, které stát bude muset, (v různě vzdálené budoucnosti), řešit. Když říkám vyloučená skupina, myslím tím všechny vyloučené skupiny, nejen tu jednu, o které se mluví.

  • Pokud budou zaměstnáni jen muži, bude se muset hledat nějaká práce pro ženy, velké množství žen. Zřejmě podřadná a mizerně placená. Jinak by o ni měli zájem i muži. Ale ne všechny ženy budou chtít dělat takovou práci. A co různé preference stran rození dětí a změn délky mateřské dovolené, když už není práce? Není to řešení a stálo by to peníze navíc.
  • Bude práce pro mladé, ne pro staré. Už dnes je ze všech nezaměstnaných přes 40% lidí nad 45 let. A je jich čím dál víc. Pro ty nad 50 let se tedy prodlužuje placená doba podpory v nezaměstnanosti. Pro ty ještě blíže důchodu jsou předčasné penze. Ale to všechno znamená výdaje navíc.

A přitom by, možná, stačilo na začátku nevylučovat a nedeformovat tak trh pracovních sil.

Odpovědnost těch, co teď rozhodují, není vzhledem k budoucnosti žádná. Problémy, na které zadělají, budou řešit asi jiní. Soudím vzhledem k délce pobytu manažerů v jednotlivých firmách. Namátkou politika, státní podniky, „soukromé“ banky. Zisky se rozdělí mezi vyvolené. Bez ohledu na zásluhy (těch dole). Ztráty se rozdělí mezi všechny, opět bez ohledu na míru zavinění těch dole. Říká se tomu privatizace zisků a socializace ztrát. A politická zodpovědnost? Co to je? O ní se mluví jen tehdy, když se zdůvodňuje výše platů politiků. Pokud se o ní mluví později, politici se schovají před novináři a nikdo je z jejich ulity nevytáhne. Kde je třeba premiér Petr Nečas? Kde je jeho politická odpovědnost? Poděkuje za otázku a zmizí.

Tady neplatí to, co jsem slyšela v ukázce z jedné divadelní hry, název si nevybavuju: “Nemám vás rád, ale Británie vás potřebuje.” Dovedete si představit, že by Čech nebo Moravák řekl: “Nemám vás rád, ale Česko/Morava vás potřebuje.”? Možná majitel firmy. Ale že by najatý manažer, tedy sám zaměstnanec? A co potenciální ohrožení jeho kariéry? Z něčeho to „Nemám vás rád“ asi plyne.

Možná vám to přijde divné, ale proč by lidi nad 60 nemohli pracovat? Pokud dosáhli nějaké kvalifikace, trvalo jim to léta, práce je baví a ještě jsou fit. Říkám mohli. Ne museli. Do penze můžete, ale nemusíte jít. Chápu, že ne každý by pracovat chtěl, fyzicky pracující asi ne. Dnes člověk nad 60 získá práci těžko. Představte si, že podnik z nějakého důvodu zavře vrátka, vám bude 60, 63, 69, 70.  Na penzi budete mít nárok v 70 nebo ještě později, kdo ví, na jaké věkové hranici se vývoj zastaví. Je to jakási hranice, inženýrsky stanovená. Sám voják v poli, nic ostatního, myšlení lidí, … na to připraveno není. A těch, kdo ztratí práci po šedesátce, bude přibývat. Společnost na to nebude připravená a vyloučených lidí bude čím dál víc. Ze by se myšlení lidí do té doby změnilo, samo o sobě? Z této atmosféry, nevraživé k ženám a starým lidem? Stát tohle neřeší. Kdo je vlastně stát? Žádná navazující kampaň, která by lidi připravovala na přijímání odlišných (věkem, vzhledem, myšlením) kolegů. Pohled psychologů, sociologů, lékařů,... A kdo jiný než stát by měl tuhle osvětu šířit? Pokud budete propuštěni, budete muset hledat práci, A nikde ji nedostanete. Změna v myšlení a přístupu by měla nastat tak do 30 let, až bude nynějším třicátníkům okolo 60. Bude sice méně lidí na práci, ale to neznamená, že se do těch cca 30 let změní myšlení natolik, že na neobsazené místo bude přijat člověk po šedesátce. Jen z tak malicherného důvodu jako že má praxi a kvalifikaci. Mně je 66 let, nemyslím si, že jsem ztuhlá, mám kvalifikaci, … Ale je mi to platné jak mrtvému zimník.

Jak vyhrát generační hru (článek přeložený z The Economist, otištěno v  Respekt 43/2013, str.77-79), parafrázuji i „cituji“: ...

  • Generace Y, narozená začátkem 80.let
  • Generace X, narození od poloviny 60.let do začátku 80.let, “už má plné zuby toho, že uvízla mezi staršími zaměstnanci, kteří odmítají odejít do důchodu a mladšími, jimž se dostává mnohem lepšího zacházení, než jaké kdy zažili oni.
  • Poválečné populační ročníky narozené od roku 1946 až do poloviny 60.let s věkem neztrácejí pracovní morálku. Jsou považované za pracovité a produktivní. …
  • Google je často líčen jako ztělesnění praxe, která generaci Y vyhovuje. Ale Laszlo Bock, šéf personálního oddělení této firmy, poukazuje na to, že u nich pracují I staří lidé, přičemž tomu nejstaršímu je 83 let. A dále tvrdí, že generace Y se odlišuje pouze tím, že nahlas žádá všechno to, co chtějí všichni ostatní.”

Pořád slyším, že je málo techniků. Kdo tedy, když ne vysokoškoláci technických oborů, kterých je prý nedostatek, by si mohli vydělat a neživořit? Nebrala bych práci nikomu z těch cca 600 000 nezaměstnaných. Jen inženýrům chemie, co hledají práci. A byli by méně vhodní než já. Nic víc, nic míň.

Penze není povinná, máte na ni (za definovaných podmínek) nárok.  Neexistuje hranice, kdy by platilo, že jste méně schopní. Pokud z věku na něco usuzujete obecně, není to fér. Ale hrát fér není povinné. Čím je takový soud podložený? Ani vy byste nechtěli, aby o vás rozhodovalo něco jiného než vaše schopnosti, znalosti a dovednosti. Někdo. kdo vás nikdy neviděl a nic o vás neví. Aby místo vás nastoupila něčí PŘED-stava, jací jste. Nějaký PŘED-sudek. Jste mladý, padesátník, ...Vy už chodit nemusíte, už je jasné, jací jste. Jako všichni z vaší skupiny (mladí, starší, ženy,...). FOTKA BY STAČILA. Kolikrát jsem byla v pokušení, že bych opravdu poslala jen samotnou fotografii.

Penze by sice byla zajímavá, nenudila bych se, ale občas je dobré zpestřit si jídelníček, ráda bych si sem tam koupila časopis nebo knihu, zašla do kavárny, dala si doutník, ... A na to je zoufale málo peněz. Proto jsem mimo jiné studovala, abych dělala kvalifikovanou práci a neměla bídu. Ze budu takhle živořit, by mě nikdy nenapadlo.

Absolvovala jsem různé testy technických znalostí a myšlení, zábavných a dobrovolných, v rámci jednoho nadnárodního podniku. Nebyla jsem outsider. Nejsem vadná ani podměrečná, žádná off spec, abych musela být vyloučena.

Absolvovala jsem i různé netechnické  testy; při interním týdenním školení strávila 4 dny po 4 hodinách s psycholožkou, mám zpětnou vazbu na své vystupování, schopnosti a znalosti. Absolvovala jsem různé testy v průběhu assessment centra, individuální i skupinové, výsledky znám.

Nevěřím, že jen proto, že nesplňuju velmi úzké požadavky, jsem blbá, jak mi to občas  naznačují. Někdy mi bylo trapně za chování těch na druhé straně. A někdy jsem měla dojem, že ze své firmy nikdy paty nevytáhli a nemají možnost srovnání. Nebo mají strach z invaze.

Vždycky vám něco chybí. Jednou neumíte to, jednou ono, máte málo praxe/hodně praxe/jinou praxi. Máte sice vzdělání a praxi, které by vám umožnilo se rychle naučit, co chybí, ale po čase marných pokusů pochopíte, že o to asi nejde. Prostě vám vždycky něco chybí a chybět bude. A nic vám nepomůže.

Co mi tedy chybí? To mi nikdo neřekne. Většinou nenapíšou nic. Nebo našli někoho (naposledy mnoho těch), kdo lépe splňuje jejich požadavky.

Takže teď už si neškrtnu vůbec. Nikde.

Jsem ochotná dělat cokoli. V Brně třeba i prodávat nebo uklízet. I když bych měla, jako pracující důchodce, o 2 070 Kč méně než ne-důchodce, což je při nízkém platu citelné. Do životopisu věk nepíšu, to říkám až na pohovoru. Parkrát se mi stalo, že na dotaz jsem řekla věk. Zapsáno a zakroužkováno. A pohovor rychle skončil, protože jsem neznala …, mám nevhodnou praxi, mám vůbec praxi (někde chtějí lidi nedotčené praxí), nebo jsem úplně blbá. Že důvodem byl věk nebo to, že jsem žena, je nedokazatelné. I když tam pracují samí mladí muži. Ale občas mě udivuje, jak je v některých profesích málo žen, ač daný obor studují muži a ženy asi půl napůl. Třeba v projekci chemických provozů. Kdyby byli vylučováni mladí muži, už by se strhla bouře. Mají sílu a moc, mocnou lobby. Mladé ženy jsou na to zvyklé a berou to jako normál. Nemají sílu ani moc. Starší lidé (ženy/muži) se taky nebouří. Ani oni nemají ...moc.

Pokud se mi smějete, vězte, že se to může stát I vám. Že budete muset hledat práci jako zaměstnanci. I když teď podnikáte nebo práci máte. Prostě I vám se může stát, že nebudete konvenčně vhodní (výraz půjčen od Bohumila Hrabala a už nevrácen).

Ostatně o nic jiného než vhodnost nejde. A konvence: 1.(mezinár.)úmluva, smlouva, ...2. ustálený, navyklý způsob jednání (jednání, chování ap.), zvyklost: …[2] str.143.  Ale je ta (ne)vhodnost hodně náročná. Psychicky I finančně.

A na závěr: Premiér vás potěší I rozesměje: Lidové noviny (LN), 11.6.2011, článek „Mohli jsme říct maňana, říkáme pravdu, tvrdí premiér Petr Nečas o důchodové reformě. Jeho vláda prý sice působí nepříjemným dojmem, úspěšně ale modernizuje zemi: ... LN: Ale pořád budou lidé, kteří své 65.narozeniny oslaví u stroje a vy po nich budete chtít, aby u stroje vydrželi aspoň do 67 let.“ Odpověď Petra Nečase: „ Ale na trhu práce bude nesmírná poptávka po seniorních pracovnících. Ve věkové kategorii 25 až 64 let ubude oproti loňsku do roku 2015 fyzicky 150 tisíc a do roku 2030 750 tisíc lidí. Čili trh práce bude starší lidi nasávat jako vývěva. LN: Konečně velká důchodová reforma ….“ 

Doufejte ve vývěvu (sarcasm). Trh zatím nenasává. Mně tedy ne. A nejsem sama. Možná nasává někde za popelnicí.

Podle údajů z roku 2010 je lidí nad 65 let 15% populace, v roce 2065 by jich mohlo být 32%. V roce 2065 bude hranice věku pro nárok na důchod kdovíkde. Ale snad bude pracovat ta vývěva, ale raději na to nespoléhejte. Nejspíš to další garnitury budou brát jinak. Nebo někdo tu vývěvu zapomene zapnout. Nebo to bude to jen nějaká malá laboratorní vývěva pro pár vyvolených (sarcasm). Prostě spoléhejte na sebe.

Pokud tohle pomůže aspoň někomu, kdo marně hledá práci a je zoufalý z odmítání, budu ráda. Někdy stačí málo. Nebýt sám. Pro mně je to jakési očištění, pořád to přepisuju, zavrhuju a zase vracím. Nejlépe bude toho nechat a takhle to publikovat. Právě jsem slyšela pořad o Bohumilu Hrabalovi. A tam jsem zaslechla tuto větu: Propadání, které je schopno reparátu.

Na úplný závěr: Stanice Vltava, dnes 18.30, poslední část z Bambini di Praga 1947, v podání Oldřicha Kaizera. Nelze popsat. Nutno slyšet. Jinak také na www.vltava.rozhlas.cz

 

Citovaná literatura:

[2] Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost, Studentské vydání, Academia 2010, str.143

 

Pokračování příště. To be continued.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pokorná Mirka | sobota 5.4.2014 15:35 | karma článku: 10,30 | přečteno: 457x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

Můj článek Politická korektnost versus skutečnost byl přesunut do sekce "Soukromý blog", moje reakce na email adminů do sekce "Hydepark", viz níže. Rozděl a panuj?

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70 | Přečteno: 623x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost a Kodex blogera

Cituji email, který jsem dnes dostala. Po publikování svého blogu Politická korektnost versus skutečnost. Citace je označena uvozovkami a odlišným typem písma. Má reakce následuje.

23.11.2017 v 11:41 | Karma: 25,76 | Přečteno: 818x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost versus skutečnost

Vězeni se dříve říkalo korekce. Korekce jako náprava. Korektnost chápu jako správnost. Politická korektnost by tedy byla politická správnost. A tady je vidět, že jde o nějakou specifickou správnost.

23.11.2017 v 10:21 | Karma: 21,46 | Přečteno: 745x | Ostatní

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

napadá mě často. Naposledy, když jsem slyšela o jednání nově zvolené poslanecké sněmovny. Parkinson bylo skutečné jméno skutečného profesora.

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69 | Přečteno: 932x | Ostatní

Pokorná Mirka

Čím méně víte, tím lépe spíte

Je titul knihy. Autor "David Satter (1947), je americký novinář a přední odborník na Rusko a bývalý Sovětský svaz. Vystudoval Chicagskou univerzitu a Oxford, kde získal titul z politické filozofie.

14.11.2017 v 14:21 | Karma: 8,37 | Přečteno: 361x | Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Černochová: Česko vydalo na obranu v loňském roce méně, než se čekalo

12. května 2024  22:05,  aktualizováno  22:07

Česko loni vydalo na obranu 1,37 procenta hrubého domácího produktu (HDP). České televizi to v...

Průzkum: Největší potenciál oslovit voliče v eurovolbách mají shodně ANO a STAN

12. května 2024  21:10

Největší potenciál oslovit voliče při červnových volbách do Evropského parlamentu mají hnutí ANO a...

Za lov velryb se nestydí. Japonsko povolí odlov dalšího druhu plejtváka

12. května 2024  21:06

Japonsko zařadí plejtváky myšoky na seznam komerčně lovených velryb. Informoval o tom ve čtvrtek...

Putin chce vyměnit ministra obrany. Místo Šojgua navrhl Andreje Bělousova

12. května 2024  20:34,  aktualizováno  20:46

Ruský prezident Vladimir Putin navrhl jmenovat dosavadního prvního místopředsedu vlády Andreje...

Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby
Večerní parťák na koupací rituál: Vyhrajte balíček od sebamed Baby

Přebalit, vykoupat, umýt hlavu, pořádně promazat celé tělíčko... Skvělým parťákem pro takový večerní rituál je sebamed Baby. Sháníte-li jednoho...

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 700x
Snažím se žít, neudílet nevyžádané rady,...
Prošla jsem pár místy a profesemi.
Nebyla jsem nikdy v žádné politické straně.

Část toho, co mě zajímá a napadá, publikuji tady.