Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Až nebude na hypotéku. Na co se zeptat, když hledáte byt.

Nedávno jsem absolvovala hledání nového bytu. V Brně. Je mi líto zahodit nabyté zkušenosti z toho, co jsem jen viděla nebo zažila. Prošla jsem někdy dost podivné byty, kde chybělo vybavení v podobě dřezu nebo kuchyňské linky (do nájemního bytu ji asi pořizovat nebudete). Tady je několik otázek, abyste se vyhnuli alespoň velkým pozdějším problémům a nepříjemnostem. Některé vyloučí nabízený byt úplně a půjdete hledat jinam. Něco budete považovat za malichernost nebo zbytečnost. A mávnete nad tím rukou. Něco nepřipadá v úvahu. Prostě seznam doplňte nebo z něho vyškrtněte, co se nehodí. Lze (s úpravami) použít i na hledání domu.

Předpokládejme, že hledáte nezařízený byt (tj. bez nábytku, ale s nějakým vybavením kuchyně).

Bohužel s tím, jak se člověk usazuje, přibývá věcí, takže z prvotního kufru na kolečkách se časem stane snůška věcí. Stěhování berte jako cestu k selekci a redukci množství krámů (zbytečností). Při prvním stěhování je to drsné loučit se s milovanými krámy (o kterých jste ani netušili, že je máte). Ale třeba zjistíte jak málo věcí potřebujete k životu. Budete muset chodit do práce, vybalovat postupně a jen to nejnutnější. A třeba dojdete k závěru, že vlastně ne všechny ty přestěhované věci potřebujete.

Obecně platí: Co nevíte, na to se zeptejte. Třeba před prohlídkou (třeba vyloučíte byt v 5.patře, v domě bez výtahu). Inzerát o tom nemluvil. A nebojte se zeptat. Jste zákazník, ne spotřebitel. (Spotřebitel spotřebuje všechno). Nedělejte, že vidíte císařovy nové šaty tam, kde nejsou.

Takže otázky, berte jako maximální rozsah, viz výše.

Obecně:

 

  1. Je majitel soukromá osoba nebo firma? Doporučuji firmu. Druhá možnost je soukromá osoba, která pronajímá více bytů. Horší je soukromník, který pronajímá zprivatizovaný byt po svých zemřelých rodičích (obvykle zařízený velmi sešlým nábytkem a eklhaft nádobím, vše, včetně majitele, těsně před rozpadem). A vůbec nejhorší je byt se samostatným vchodem, v rodinném domě. Zkuste si představit, proč asi. U soukrome osoby asi pozor aby jste neplatili nepravému, tj. jinému než majiteli. S tím nemám moc zkušenost. Preferuji firmu, jediný soukromník mi, sám, ke smlouvě přiložil kopii dokumentu, ve kterém se potvrzovalo, že je majitelem bytu.
  2. Na jak dlouho je smlouva? Obvykle bývá na rok s tím, že se každý rok prodlužuje.
  3. Jaká je výpovědní lhůta (pro obě strany)? Výpověď dejte písemně, aby nebyly později spory. A nechte si její předání  potvrdit na svém exempláři. Platí pro výpověď ze starého i z nového bytu.
  1. Platí se provize za zprostředkování? Pozor, nechávají si ji někdy platit i frmy jako majitelé. Kolik je a kdy se platí? (obvykle se platí realitní kanceláři, která vám za to obvykle poskytne prohlídku a velmi kusé a nespolehlivé informace). Pro vás je to výdaj navíc, ale pokud se vám byt líbí, k majiteli bytu se jinak nedostanete. Setkala jsem se s částkou 3 000 kč (majiteli) až jeden tzv.holý nájem (tedy v Brně asi 5-10 tisíc).
  2. Platí se majiteli kauce? Obvykle ano, bývá 1-3 měsíční holé nájmy (tak tomu říkám já), tj. bez elektřiny, vody, topení, teplé vody a služeb (osvětlení, výtah, svoz odpadů). Kauce je složena po celou dobu pronájmu jako záloha na případné škody (popř. neplacení nájmu,...). Platí se obvykle při podpisu smlouvy. Vrací se tak, jak je uvedeno ve smlouvě, obvykle do měsíce po předání vystěhovaného bytu a vyúčtování všech poplatků za opravu poškozeného inventáře, nájem, vodu, teplo a služby).
  3. Nájem, tzv. holý holý nájem (tak mu říkám já), tj. bez elektřiny, vody, topení, teplé vody a služeb (osvětlení, výtah, svoz odpadů). Poplatek za služby závisí na počtu obyvatel bytu, ale neplatí, že 2 osoby platí dvojnásobek toho, co jedna (např. vytápění není přímo úměrné počtu osob v bytě). Na jejich výši se zeptejte. Elektřina se obvykle platí na základě smlouvy, přímo dodavateli. Na to se také zeptejte.
  1. Jaké je vytápění: etážové, z domovní kotelny, dálkové, nebo jaké jiné? To pro představu, jak asi budete závislí na růstu cen plynu, uhlí, tepla,... a do jaké míry můžete odbourat rozpočty ztrát u dálkové dopravy tepla (u pitné vody se odhaduje asi 30 % ztráta v rozvodech, zajisté neplatí vodárna). Teplá voda nevím, ale menší to určitě nebude. Tato čísla ale nejsou asi nic, čím by se teplárny a vodárny chlubily.
  2. Jak se ohřívá  voda (viz vytápění výše, nebo bojler na vodu - kolik to asi stojí)?
  3. Měření: samostatné měření spotřeby vody studené, teplé a tepla na vytápění (velmi různé podle způsobu vytápění a doby dokončení stavby bytu).
  4. Kde jsou kontejnery na odpad a tříděný odpad? Můžou být venku, v přízemí v odděleném uzamykatelném prostoru, v podzemním podlaží,...
  1. Orientace pokojů (V/Z).  Neboli kam vám svítí slunce ráno a kam večer?
  2. Kam je výhled z oken? Zažila jsem velmi moderní byt s výhledem na dvůr plný zpustlých domů.
  3. V jaké části města je byt? Není to blízko Bronxu či není to dokonce Bronx samotný?
  4. Jak daleko je na MHD ? Je to do kopce a budu tedy v zimě klouzat z kopce dolů?
  5. Jak daleko je supermarket (tedy běžné potraviny za slušné ceny)?
  6. Jak daleko je byt od silnice, železnice nebo letiště? Zažila jsem hluk z železnice, která nebyla vidět. Podle mapy bylo nejbližší místo (oblouku) železnice cca 900 m od domu. Zakryté jinými stejně vysokými domy. Přesto mě budil (jen ze začátku, pak jsem to většinou zaspala) ve 02.45 ráno hluk jakoby vlak projížděl bytem.
  1. Je vstup do domu bezbariérový? Problémem může být nejen kočárek, ale i berle, kufr nebo nákupní taška na kolečkách.
  2. V kterém patře je byt?
  3. Je na patře výtah? Setkala jsem se s bytem v 5.patře v domě bez výtahu. V inzerátu o tom nebyla ani zmínka. Výtah v mezipatře (asi jen u starších domů) není taky příjemný, důvody proč viz výše (kočárek, berle,...)
  4. Má byt balkon nebo terasu? Terasa je úžasná, můžete tam v létě pobývat, mít tam květiny, bylinky, prostě být trochu venku a vidět trochu zeleně. Balkon je druhá nejlepší volba.
  5. Má byt sklep? Nebo aspoň komoru v bytě nebo mimo byt, ale na patře? Bohužel menší moderní byty nemají ani jedno, což znamená, že v bytě musíte uskladnit i sezonní nebo jen občas potřebné (často objemné) věci jako kufry apod.
  6. Patří k bytu garážové stání v podzemí domu a kolik stojí?
  7. Kde lze sušit prádlo? Bohužel tohle asi budete řešit sušákem v bytě, pokud nemůžete využít balkonu nebo terasy.
  8. Lze byt přírozeně větrat? Opět bohužel, v bytech s kuchyňským koutem (a dnes se prakticky jiné, tak do 3+kk včetně, nestaví) je někdy dispozice bytu taková, že koupelnu lze větrat jen odtahem a kuchyňský kout je také s odtahem, v nevětratelném rohu.
  9. Jaké jsou podlahy (koupelna, kuchyň, pokoje, terasa)?
Kuchyň:
  1. Má byt kuchyň nebo kuchyňský kout (kk)? Větrání viz výše, bod 8. Viděla jsem na dlouhé chodbě nasekané jedny dveře vedle druhych a za nimi byty jako nudle, jeden vedle druhého. Jediné okno nebo okna jsou v obývací místnosti. Na konci nudle, kde není světlo, je kuchyňský kout. Tedy jen umělé osvětlení a umělé větrání. Vše vsazené ve starém domě. Když jsem čekala na výtah, na chodbě nad hlavou pod stropem plynové potrubí. Představila jsem si paniku v takovém domě. Lidé vybíhají z bytů, hromadí se u výtahu nebo běží po schodištích, která asi byla počítána pro menší  množství bytů ve starém domě.
  2. Je v kuchyni odtah? Zažila jsem kuchyni bez odtahu. Nepříjemné.
  3. Jaký je dřez (nerez/smalt/plast), s odkapávačem nebo bez?
  4. Patří k vybavení kuchyně sporák? Jaký (plyn/elektrický/jiný)? Nejen kvůli nákladům provozním, ale kvůli bezpečnost. Nejen proto, že sklokeramika má různé možnostiů jak zabránit manipulaci, ale i kvůli nádobí.
  5. Je v kuchyni pečicí trouba (plyn/elektrika)?
  6. Je v kuchyni lednice?
  7. Je v kuchyni myčka?
  1. Jsou koupelna a WC společné? Pokud ne, je na WC umyvadlo? Viděla jsem i samostatné WC, bez umyvadla. Takže jste museli zmáčknout dvě kliky, než jste si mohli umýt ruce. Pokud tedy nejste brown carded (máte hnědou kartu), tj. nemyjete si po použití toalety ruce a takovýhle detail vás nerozhodí.
  2. Je v koupelně sprchový kout nebo vana? Lezení do vany je nepříjemné nejem pro ty s velkým břichem, ale i pokud jste omezeně pohybliví. Stačí ortopedická operace. Zažila jsem to. A vím své. A pokud si nelibujete v máčení a nakládání, je sprchový kout pohodlnější.
  3. Lze koupelnu větrat přirozeně nebo jen odtahem? Viz obecně, bod 8. (zde jediný).
  4. Je v koupelně přípojka pro automatickou pračku (přívod vody, odpad a elektricka zásuvka)? Zvlášť ve starších bytech může něco z toho chybět, v malých koupelnách nemusí být elektrická zásuvka.
  5. Je v koupelně něco na odkládání nezbytných věcí (holení, krémy, hřebeny, zubní kartáčky...)? Nebo je tam alespoň místo pro dodatečnou instalaci nějaké odkládací plochy?
  6. Je v koupelně kam odkládat ručníky (nejlépe vytápěný žebřík na ručníky)?
  7. Je v koupelně zrcadlo?
Pokoje:
  1. Jaká jsou okna (plast/dřevo) a jaké přirozené osvětlení a větrání?
  2. Je tam dost elektrických zásuvek?
  3. Je v pokoji přípojka na kabelovou TV, internet,...?

 

Budu ráda, když vám seznam pomůže. Tedy usnadní výběr a předejde (aspoň) velkým problémům při budoucím bydlení.

Ad brown carded: tyto a podobné perly si můžete nechat denně posílat z www.urbandictionary.com.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Pokorná Mirka | úterý 3.4.2012 8:27 | karma článku: 14,24 | přečteno: 1437x
  • Další články autora

Pokorná Mirka

Asi přestanu psát blog

Můj článek Politická korektnost versus skutečnost byl přesunut do sekce "Soukromý blog", moje reakce na email adminů do sekce "Hydepark", viz níže. Rozděl a panuj?

23.11.2017 v 12:43 | Karma: 16,70 | Přečteno: 624x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost a Kodex blogera

Cituji email, který jsem dnes dostala. Po publikování svého blogu Politická korektnost versus skutečnost. Citace je označena uvozovkami a odlišným typem písma. Má reakce následuje.

23.11.2017 v 11:41 | Karma: 25,76 | Přečteno: 818x | Hyde park

Pokorná Mirka

Politická korektnost versus skutečnost

Vězeni se dříve říkalo korekce. Korekce jako náprava. Korektnost chápu jako správnost. Politická korektnost by tedy byla politická správnost. A tady je vidět, že jde o nějakou specifickou správnost.

23.11.2017 v 10:21 | Karma: 21,46 | Přečteno: 745x | Ostatní

Pokorná Mirka

Zákony profesora Parkinsona platí,

napadá mě často. Naposledy, když jsem slyšela o jednání nově zvolené poslanecké sněmovny. Parkinson bylo skutečné jméno skutečného profesora.

21.11.2017 v 15:19 | Karma: 18,69 | Přečteno: 932x | Ostatní

Pokorná Mirka

Čím méně víte, tím lépe spíte

Je titul knihy. Autor "David Satter (1947), je americký novinář a přední odborník na Rusko a bývalý Sovětský svaz. Vystudoval Chicagskou univerzitu a Oxford, kde získal titul z politické filozofie.

14.11.2017 v 14:21 | Karma: 8,37 | Přečteno: 361x | Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Distributor smrtícího alkoholu z metanolové kauzy byl podmínečně propuštěn

21. května 2024  16:36,  aktualizováno  17:05

Jiří Vacula, který v roce 2012 distribuoval otrávený metanol, byl podmíněně propuštěn na svobodu. S...

Lékaři stárnou, mladých je málo. Problém bude v diabetologii, varují odborníci

21. května 2024  16:57

Čeští lékaři stárnou. Už dnes je situace kritická u pediatrů, podle odborníků ale čekají krušné...

Británie odškodní desetitisíce pacientů s kontaminovanou krví, zaplatí miliardy

21. května 2024  16:18

Britská vláda vyplatí další odškodné desítkám tisíc lidí, kteří se kvůli kontaminované krvi v...

Kvůli důchodové reformě bude mimořádná schůze, čekají se opět noční bitvy

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  16:13

Přímý přenos Nejtřaskavější bod z programu květnové schůze budou poslanci projednávat až příští týden, po...

  • Počet článků 229
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 694x
Snažím se žít, neudílet nevyžádané rady,...
Prošla jsem pár místy a profesemi.
Nebyla jsem nikdy v žádné politické straně.

Část toho, co mě zajímá a napadá, publikuji tady.