Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příběh kostela aneb o restitucích jinak

Pročítám si některé články – blogy, týkající se církevních restitucí. A je mi neveselo, je mi truchlivo. A vůbec nevím, jestli mám napsat, proč. Restituce totiž ve mně nevyvolávají hněv ani nutnost je obhajovat a chránit. Ze všeho nejvíce mi přinášejí obavy.

Pokusím se vám přiblížit příběh ze skutečné praxe, a to příběh jednoho kostela, kulturní památky, vzácné architektonické stavby z r. 1893, postavené na základě projektu tehdy váženého, věhlasného vídeňského architekta rytíře Heinricha von Ferstela.

Ten kostel byl nejen poddolován, nejen podléhal léta emisím z blízkých průmyslových závodů, ale také jím v roce 1997 prošla povodeň – voda stoupla až do výše 3,5 m.

Kostel má jedinečné řešení stavební konstrukce cihlové věže, jaké v Moravskoslezském kraji nikde jinde nenajdete. Má rovněž vzácná vitrážní okna, tzv. bukny, jaké jsou snad jen v dalších dvou chrámech někde v Čechách. Kromě výborné akustiky, předurčené ke koncertům, má také velký varhanní nástroj, jaké jsou v Ostravě jen tři. V interiéru najdete vzácné původní řezbářské dílo vídeňských mistrů. A takto by se dalo popisovat dále a dále.

Chtěla bych však napsat něco jiného: při nástupu nového kněze v r. 2007 byl kostel i fara v zoufalém stavu, a pokud by se nezačal opravovat, lépe řečeno zachraňovat opravami, asi by se dnes již jeho věž rozsypala (úlomky cihel padaly před opravou na zem) a byl by patrně zcela na odpis. Zchátral by, byl by musel být patrně zbourán.

Finance na záchranu kostela se podařilo získat z různých dotací a fondů. Na opravy přispělo Ministerstvo kultury, Moravskoslezský kraj, Magistrát města Ostravy, Ostravsko-opavské biskupství, Nadace OKD a několik sponzorů (ne však obec, pod kterou kostel spadá). Bylo by to všechno krásné, kdyby při každé získané dotaci nebyla spoluúčast dané farnosti, a ta při tolika záchranných opravách není nejmenší. Odkud ty peníze vzít?

Půjčili jsme si na pokrytí těchto výdajů od samotného biskupství. A ať děláme, co děláme, ať se po dva roky všemožně snažíme, není z čeho splácet. Farnost je maličká, farníků nemnoho, sbírky malé, které nepostačí ani na chod farnosti (elektřina, topení, atd…). Ten „fráterník“, jak je označován kněz v jednom ze zdejších blogů, platí tu půjčku nezištně převážně ze svého… a z peněz několika dalších nelhostejných lidí.

Abych pomohla, napsala jsem více než sto prosebných dopisů potenciálním možným dárcům. Pokud odpověděli, tak většinou v tom smyslu, že již svými financemi pokrývají ty a ty charitativní činnosti. A  ať to pochopíme. A jiní podnikatelé třeba slíbili i určitou částku, ale musíte je téměř denně poníženě uhánět a pak ze slíbeného po roce nakonec stejně dají jen část… a vy pochopíte, jak hloupě jste věřili slibům. Ale nesedíme s rukama v kapsách a neprosíme se jen o finance zvenčí.

Uspořádali jsme do dnešního dne již 15 benefičních akcí na podporu kostela. Pokud ale dáte vstupné dobrovolné, nikdy nevyberete  částku, která by aspoň pokryla náklady. Takže spíše i toto je ztrátové než zisk… Kromě koncertů paní Marie Rottrové to doposud byla převážně jen marná snaha.

Osud kostela – kulturní památky, jde totiž mimo zájem lidí, kteří by jej mohli sponzorovat. A také mimo zájem těch, kteří se třeba i nechtěně na jeho stavu podepsali (poddolování, emise). A k některým potenciálním sponzorům se přes jejich osobní asistenty či sekretářky ani „nedostanete“, a další si vás ani nevyslechnou, protože vlastně nic neznamenáte, jste pro ně „nikým“. A přiznejme si – dávat na kostel není až tak rentabilní a moderní. A restituce danému stavu nepomohou, spíše naopak  –  to již do budoucna patrně nikdo nedaruje na opravy nic, když již nyní převládá mínění, že církev je a hlavně ještě bude až tak bohatá.

Ale my za opravy a záchranu kostela dlužíme právě církvi… a dluhy se platit mají. Těžko budou odpuštěny. A tak celkově restituce kdyby i byly schváleny, nepomohou do budoucna kostelu, který nikdy nic nevlastnil a neměl.

Takže celkem je to neveselý, truchlivý stav.

Proč ale vlastně zachraňovat kostel? Proč se o to starat? Co se mi stalo, že se v tom vůbec angažuji? (Chce se mi napsat místo angažuji: co mi hráblo?, ale ovládnu se). Protože kostel není jen sakrální stavbou, je kulturní památkou (poměrně vzácnou) a dědictvím, kterého bychom si možná už i kvůli našim předkům mohli i vážit. A jako kulturní dědictví patří tak nějak nejen nějakým podivným věřícím, ale všem kulturním lidem. Jenže se obávám, že s tím naším „českým“ přístupem k takovýmto památkám by snad nestála ani Sagrada Familia v Barceloně…

 A tak se ptám? Co s tímto kostelem (a ostatními podobnými památkami) bude? Podaří se knězi splatit dluh na spoluúčastech při dotacích? A za jak dlouho?

Restituce nepomohou.

Ale přece jen nějaká dobra snad z toho již vzešla – za prvé dnes již zachráněný kostel, a to druhé osobní – dnes již vím, jak těžké a ponižující je prosit se někoho o peníze, i pokud nejsou přímo pro mne, ale pro něco jiného. A věřte mi, občas se ve snaze pomoci dotýkám dna vlastních sil a možností.  To ponížení, kdy prosíte. A většinou marně…. Ale i toto je dobré k poznání.

A tak pro to všechno nenadávám věřícím ani nevěřícím, kněžím ani jejich protivníkům, církvi ani politikům.  Jen hledám řešení.

 Je vůbec nějaké?

 

Autor: Miriam Prokešová | úterý 21.8.2012 21:31 | karma článku: 37,19 | přečteno: 5151x
  • Další články autora

Miriam Prokešová

Oči v sloup, prezident Zeman a písničkář Hutka.

Možná to je skutečně tím horkem, ale... i kdyby, čeho je moc, toho je příliš. Zpívat a přát si něčí smrt....?

3.8.2018 v 0:31 | Karma: 42,79 | Přečteno: 4588x | Diskuse| Ostatní

Miriam Prokešová

Kardinál Duka zažaloval brněnské Centrum experimentálního divadla

za uvedení dvou kontroverzních divadelních představení chorvatského režiséra Olivera Frljiče. Ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser je tomu rád.

12.7.2018 v 21:00 | Karma: 31,66 | Přečteno: 1266x | Diskuse| Ostatní

Miriam Prokešová

Škodolibé rošády poťouchlého muže?

Církev u nás v České republice, jak je známo, nemá příliš dobré postavení v očích širší veřejnosti. Nechci jí nijak ublížit, a přiložit si tak k tomu své polínko, proto podotýkám, že následující řádky

26.6.2018 v 8:48 | Karma: 21,97 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Ostatní

Miriam Prokešová

Když jsem unikl divokému býku, narazila na mě

divoká kráva, říkávali staří Sumerové. Měla jsem právě v uplynulých volbách podobný pocit. V naší zemi mělo zvítězit džentlmenství nad barbarstvím. Bylo by to krásné,

29.1.2018 v 19:49 | Karma: 15,71 | Přečteno: 425x | Diskuse| Ostatní

Miriam Prokešová

Volte změnu. Volte slušnost, v té je síla. Džentlmenství proti barbarství.

Černobílé vidění světa. Fakta a argumenty pro a proti Zemanovi, fakta a argumenty pro a proti Drahošovi. Vlk bez roucha a vlk v rouše beránčím (?)

22.1.2018 v 18:33 | Karma: 19,75 | Přečteno: 669x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Budoucí ministr pro vědu za TOP 09 Tuleja vedl univerzitu, dohlíží i na OKD

30. dubna 2024  10:24,  aktualizováno  13:35

Novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace bude za TOP 09 Pavel Tuleja, který ve vládě nahradí...

Prezident Pavel přijme ministra Válka. Budou mluvit o koncepci zdravotnictví

30. dubna 2024  13:34

Prezident Petr Pavel přijme ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Chce mu představit...

Po honičce a schovávané na půdě našli policisté u řidiče doma pěstírny konopí

30. dubna 2024  13:32

Řidič, který bez řidičáku ujížděl policistům v Hradci Králové polem a hlídka ho poté našla na půdě...

Zostřená bezpečnost bude v Česku kvůli MS do konce září, oznámil Rakušan

30. dubna 2024  13:30

Od konce dubna do 30. září budou v Česku posílená bezpečnostní opatření kvůli mistrovství světa v...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1614x
 

vlastní blog:  http://tohu-vabohu.blogspot.com

Seznam rubrik