Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Páter Halík, biskupové a vůbec kněží a církev

to mají v životě celkem těžké. Po T. Halíkovi se chce, aby neustále čelil nějakým útokům, protože je katolickým knězem, který je hodně na očích, a mnohým se to tak nezdá, po otcích biskupech se chce, aby rozhodovali samostatně 

a absolutisticky, protože se předpokládá, že mají čistá, láskyplná, Bohem naplněná srdce, a nebudou tudíž schopni žádných nepravostí, a po kněžích se chce, aby bezmezně a bezvýhradně poslouchali.

Nevím, jak to má páter Tomáš Halík. Ale líbí se mi již název jedné jeho knihy – Co je bez chvění, není pevné.

Nevím však ani, jak to mají otcové biskupové a zdali se někdy jejich srdce při jejich rozhodování zachvívá.

Ale co tak trošku vím je to, jak to mají někteří kněží, kteří běžně slouží ve farnostech. Nemůžu mluvit za všechny, ale za jeden případ bych snad mohla. Kněz v jedné farnosti opravil, v podstatě na své vlastní náklady, neobyvatelnou, zruinovanou farní budovu. Zvelebil – opět na své vlastní náklady (za pomocí půjčky z biskupství, kterou postupně splácel) přilehlou farní zahradu. Za pomocí dotací a sponzorů, které získal, zachránil – doslova zachránil – kostel, který byl v roce 1997 postižen rozsáhlou povodní. Měl plno dalších plánů do budoucna. Avšak z farnosti, která se začala stavět na nohy a vzkvétat, v době, kdy většinu téměř z milionové půjčky splatil, byl místo toho, aby si mohl své již z poloviny hotové práce začít nějak „užívat“ a v klidu ji dokončit, a zároveň se těšit i z duchovního, nejen materiálního růstu, odeslán jinam. Rozhodlo takto biskupství bez jakéhokoliv záchvěvu srdce? Nevědělo o zásluhách onoho kněze? Pokud ne, bylo něco špatně. Nebo naopak – vědělo? Pokud ano, pak je to ještě horší, zavánějící vypočítavostí a zneužitím něčí práce a obětavosti. Nebo že by chtěl onen kněz odejít sám? Nebylo tomu tak, ale i kdyby ano, tak přece dobrý manažer nenechá někoho, kdo zanechá tolik své vlastní práce, a za jehož působení farnost vzrůstá, v půlce jeho aktivit odejít někam jinam! 

Tím příběh nekončí. Na místo onoho kněze byl poslán jiný. Ten za krátký čas ve své podstatě (a dlužno říci, že i nechtěně), zničil předchozí práci, z opravené fary se zčásti stala ubytovna, z nádherné zahrady pastvina pro ovce, farnost byla zadlužena, další opravy kostela z pozice onoho kněze pozastaveny, ze vzrůstajícího počtu farníků zůstala jen polovina. Kněz však náhle, nečekaně zemřel. Ani toto nezachvělo srdcem nadřízených… když už ničím, tak třeba myšlenkou, možná i vírou v Boží vůli…

A nejsmutnější je, že ani za necelé tři roky se nikde nedočkáte jiného vysvětlení, než že rozhodování je čistě věcí o. biskupa. Žádáte-li někde, třeba u pana kardinála, o radu, vrátí se vaše prosby ne k vám osobně, ale k otci biskupovi, který je chápe jako stížnost. Žádáte-li třeba Českou biskupskou konferenci, odpovědi se rovněž nedočkáte. A když už někdo odpoví, tak ve stejném duchu – nic s tím nelze dělat, nic na tom nelze změnit. Rozhodnutí o. biskupa je logické, konečné a nemáme se k tomu vyjadřovat. Stejně tomu nerozumíme. Kněží musí s výměnou počítat – bohužel ale jen někteří; jiní si "sedí" na svých místech třeba i patnáct, dvacet let, aniž by třeba svou iniciativou zachránili kostel, pozvedli život v umdlévající farnosti, opravili farní budovu se zahradou, navíc v podstatě z velké části na své vlastní náklady... 

Nemůžu si pomoci, ale opravdu nevidím žádnou logiku ve zničení něčí práce, v bezohlednosti tam, kde má být porozumění, ve vypočítavosti, která nechá jednoho něco opravit a zvelebit a pošle ho pracovat zase někam jinam a ponechá vše někomu jinému. Už tento samotný fakt je zarážející, i kdyby vše okolo bylo jakkoliv logické. Toto se prostě druhému člověku (a kněz je také člověk) prostě nedělá. Ani současný skvělý kněz nemůže zahladit tuto křivdu. Ve slušné společnosti by se něco takového prostě stávat nemělo. A církev by tak nějak slušná přece jen být měla. Aspoň ke svým lidem. A ne naopak.

Smutné je i to, že kněží, kteří o těchto praktikách vědí, mlčí. Tento případ totiž vůbec není ojedinělý. Toto se prostě v církvi skutečně děje. Jenže kněží také vědí, že jim nesmí záležet ani na místě, ani na majetku, ani na lidech. Navíc jsou vázáni slibem poslušnosti. Proto, patrně z logiky věci (nebo spíše ze strachu?) poslechnou a... mlčí. Na farnících a jejich životech a osudech nezáleží nikomu. Ti důležití nejsou. Musí také mlčet. Očekává se to.

Avšak – kdo, jak známo, mlčí k ne-dobrému, je také vinen. A tyto praktiky z přirozeně lidského hlediska dobré prostě nejsou.

Mají tedy lidé, kteří skutečně věří v dobro a v lásku, k podobným věcem prostě jen mlčet?

Tedy nejen páter Halík, biskupové a vůbec kněží to mají v životě celkem těžké, ale těžké a možná ještě těžší to mají také ti lidé, kteří, slovy T. Halíka, v „něco“ možná naivně, ale o to více doopravdy, pevně a s nadějí, a možná sice se zklamaným, ale chvějícím se srdcem, avšak beze strachu prostě věří.

 

 

Autor: Miriam Prokešová | neděle 7.1.2018 8:52 | karma článku: 17,01 | přečteno: 707x
  • Další články autora

Miriam Prokešová

Oči v sloup, prezident Zeman a písničkář Hutka.

Možná to je skutečně tím horkem, ale... i kdyby, čeho je moc, toho je příliš. Zpívat a přát si něčí smrt....?

3.8.2018 v 0:31 | Karma: 42,79 | Přečteno: 4588x | Diskuse| Ostatní

Miriam Prokešová

Kardinál Duka zažaloval brněnské Centrum experimentálního divadla

za uvedení dvou kontroverzních divadelních představení chorvatského režiséra Olivera Frljiče. Ředitel Národního divadla Brno Martin Glaser je tomu rád.

12.7.2018 v 21:00 | Karma: 31,66 | Přečteno: 1266x | Diskuse| Ostatní

Miriam Prokešová

Škodolibé rošády poťouchlého muže?

Církev u nás v České republice, jak je známo, nemá příliš dobré postavení v očích širší veřejnosti. Nechci jí nijak ublížit, a přiložit si tak k tomu své polínko, proto podotýkám, že následující řádky

26.6.2018 v 8:48 | Karma: 21,97 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Ostatní

Miriam Prokešová

Když jsem unikl divokému býku, narazila na mě

divoká kráva, říkávali staří Sumerové. Měla jsem právě v uplynulých volbách podobný pocit. V naší zemi mělo zvítězit džentlmenství nad barbarstvím. Bylo by to krásné,

29.1.2018 v 19:49 | Karma: 15,71 | Přečteno: 425x | Diskuse| Ostatní

Miriam Prokešová

Volte změnu. Volte slušnost, v té je síla. Džentlmenství proti barbarství.

Černobílé vidění světa. Fakta a argumenty pro a proti Zemanovi, fakta a argumenty pro a proti Drahošovi. Vlk bez roucha a vlk v rouše beránčím (?)

22.1.2018 v 18:33 | Karma: 19,75 | Přečteno: 669x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Von der Leyenová s kampaní navštívila Prahu, na Národní třídě čepovala pivo

30. dubna 2024  17:58,  aktualizováno  21:38

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová v souvislosti s předvolební kampaní Evropské...

Na čarodějnice padaly teplotní rekordy. Ve Žďáře od vatry vzplála tráva

30. dubna 2024  18:41,  aktualizováno  21:28

V poslední den měsíce dubna se na řadě míst koná tradiční pálení čarodějnic. Středočeský kraj však...

Češi chtěli odříznout proruského Ukrajince, zastání našel na Slovensku

30. dubna 2024  20:56

Proruský ukrajinský politik a podnikatel Arťom Marčevskij, kterého česká vláda minulý měsíc...

Měli „rozjasnit každodenní život v boji“. Pávi vyvolali smršť nadávek na Putina

30. dubna 2024  20:55

Vedení zoologické zahrady v ruském Lipecku dostalo podivný nápad se taky nějakým způsobem zapojit...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1614x
 

vlastní blog:  http://tohu-vabohu.blogspot.com

Seznam rubrik