Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O zaklínadlech

Věřili byste, že v dnešním světě, v naší civilizaci, existují lidé, kteří vás zaklejou snadno a tak hluboce, že se to s vámi potáhne celý zbytek života? Že se vám kvůli tomu nebude třeba dařit v zaměstnání, rozpadne se vám vztah nebo budete nemocní? V krajním případě na uhranutí i umřete. Nemusíte cestovat na Haiti, či do jiné exotické destinace, kde se provozuje woodoo pravidelně a s úspěchem, stačí pěkně sedět doma.

Lisa Zanchetta

A sledovat, co se kolem vás děje. Pro nás středoevropany je to trochu neuvěřitelné, ale je to tak. V blahobytu naší společnosti jsme atakováni a většinou si to vůbec, ale vůbec neuvědomujeme. Opusťte představu mágů nebo čarodějnic. To, co vás poznamená tak silně, že to změní váš život, jsou zcela jiná kouzla. Říká se jim sugesce. Setkáváme se s nimi od mala a nikdo z nás si neuvědomuje, co všechno mají na svědomí.
Naše mysl se skládá ze dvou částí. Z vědomé mysli a z podvědomí. Podvědomí se dá také nazvat shromažďovacím vědomím, což je mnohem výstižnější, protože v něm se skutečně shromažďují informace z celého našeho života. Je to obrovský archiv. Podvědomí řídí náš život z 90%. Co si uložíme do podvědomí, stává se naším vnitřním zákonem, který nemůžeme vědomě změnit a jsme nuceni ho dodržovat.
Naproti tomu vědomá mysl má funkci analyzovat události, vytvářet k nim postoje, krátkodobé paměti, naší vůle a kritického faktoru (ten hlídá, co se do podvědomí uloží a co ne). Jsme na sebe hrdí, co všechno jsme schopni vymyslet a máme dojem, že všechno logicky zdůvodníme, obhájíme, že někomu řekneme nebo napíšeme pěkně ostře svůj názor. Že všechno řídíme. Jenže touhle částí mysli jsme schopni ovlivňovat svůj život jen z 10%. A to je opravdu malý vliv.
A teď se vrátím k magii sugescí. Setkávám se často s nejrůznějšími nevysvětlitelnými problémy, které mohou mít zvláštní příčiny. Jako malí, dejme tomu čtyřletí, jste se mohli setkat s tím, že vám například babička jednoho dne ze starosti o vaše zdraví řekla: "Vem si čepici, nebo budeš nemocný!" A je to tady. Prokletí je na světě. Dítěti do šesti let věku chybí již jmenovaný kritický faktor, který by nedovolil, aby se výrok zaznamenal do podvědomí. To znamená, že se tahle zdánlivě nevinná rada – sugesce – týkající se čepice a nemoci, uloží a může na celý život způsobit zdravotní potíže pokaždé, když si nevezmete pokrývku hlavy v období od podzimu do jara.
A to je jen jeden příklad toho, co všechno jsme dostali do vínku v dětství od rad pro zdraví, jako "Nepij studené, bude tě bolet v krku!", "Zpotíš se a nastydneš!", "Jez tu zmrzlinu pomalu nebo dostaneš angínu!", "Nelez tam, spadneš a hrozně si ublížíš!", "Neblbni při jídle nebo ti zaskočí!", "Nech ten nůž nebo se řízneš!". Vrcholem mistrovství je zaklínadlo s odloženým začátkem: "Vem si něco na nohy nebo zítra až přijedeš domů budeš strašně nemocná".
Po šestém roce, jak jsem již popsal, nastupuje kritický faktor. Ale stejně je v tom jen malý rozdíl, protože podvědomí zůstává nechráněné v okamžiku, kdy se setkáme s autoritou. A autoritami jsou nejenom naši rodiče, ale i učitelé, někteří dospělí, lékaři a mnoho dalších. Co řeknou, stane se naším vnitřním zákonem. A už to na nás hrnou: "Ty nikdy nic nedokážeš!", "Jsi k ničemu!", Nic neumíš!" a krásné "Jseš na všechno levej!". Pro dívky je připraveno třeba: "Kdo by tě mohl chtít!", "Tebe si nikdo nevezme!" nebo "Tebe si může vzít jen blbec!". Tyto a další "dobře míněné" rady vám dokáží udělat ze života peklo. Rodiče se pak diví, že jejich tak dobře vychované dítě je skutečně k ničemu nebo si domu přivedlo opravdového blbce. Nikoho ani nenapadne, že na vině jsou negativní sugesce, tedy prokletí, která vyšla třeba i z jejich úst.
Zvláštní kapitolou jsou lékařská prokletí. Po konstatování: "Musíte přijít na všech pět injekcí," máme neodbytné nutkání jít na zmíněnou proceduru, i když jsme si říkali, že tam nepůjdeme. Díky hypnotickému stavu, který v nás vyvolá doktorova osobnost, to celé nakonec absolvujeme, abychom naplnili vložený program. Nebo pokud lékař prohlásí: "Tyhle léky budete brát už celý život," stane se, že na ně budete mít tak silný návyk, že se jich skutečně nebudete ochotni nikdy vzdát, i když je nebudete potřebovat. Ovšem nejnebezpečnější je, když vám řekne: "Ta nemoc je nevyléčitelná, tu budete mít až do smrti!" Proč je nebezpečná? Protože pokud byste se z nemoci vyléčili, je to signál k tomu, že musíte umřít neb sugesce říká jasně, že je to "až do smrti"!
Takže žádná černá magie, propíchané panenky, rozemleté sušené žáby a mandragora, ale dobře míněné rady, které mají sílu změnit život každému na koho jsou směřovány. Kdyby se v dětství stalo, že nás budou rodiče a další naši vychovatelé podporovat a říkat nám, že snadno dosáhneme všeho, co chceme, že jsme jedineční a chytří, byl by v mnohém náš dospělý život bohatší a bezproblémovější. S vědomím toho, jsme ale dnes schopni opustit stará zažitá schémata výchovy a svým dětem předat něco mnohem užitečnějšího. A když už máme potřebu sdělit něco důležitého, stačí třeba jen říct: "Vem si čepici, je tam zima."

Autor: Mirek Vojáček | pátek 20.4.2012 9:00 | karma článku: 14,60 | přečteno: 870x
  • Další články autora

Mirek Vojáček

Zapomenutí hrdinové lockdownu

Na počest nasazení zdravotníků září Petřínská rozhledna. Je dobře vzdát jim hold za nezměrné úsilí. Je však zajímavé, jak společnost zapomíná poděkovat těm, kteří nesou náklady koronakrize. Poděkovat živnostníkům a podnikatelům.

2.12.2020 v 8:47 | Karma: 18,95 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirový fanatismus a Králíček Jojo (Reflexe nebezpečnosti KoronaVíry)

Králíček Jojo je malý roztomilý sladký desetiletý nácek. Je nasáklý nacistickou ideologií jak houba i přes to, že jeho milující maminka je „normální“. Věří v absolutní vítězství třetí říše.

27.11.2020 v 8:52 | Karma: 23,88 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirové hyeny řádí

Koronavirus zaútočil. Jsme omezeni v pohybu. Lidé se snaží vydat ze sebe to nejlepší a pomáhají, jak se dá. Třeba jen láskou a dobrým slovem. Ale exekutor číhá na příležitost i teď. V tomto státě je totiž možné opravdu všechno.

3.4.2020 v 10:25 | Karma: 26,42 | Přečteno: 1226x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Jak JXD našel svého šmejda

Měl jsem sen. Na mou přednášku přišel JXD. S jistotou kobry si vyhlédl svou kořist. Bylo to tak snadné, nemohla se bránit. Já jsem byl tou obětí.

20.2.2019 v 11:01 | Karma: 31,47 | Přečteno: 2908x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Máme monopol na vysvobození?

Jeho dech, tak těžký a namáhavý, se pozvolna začal zklidňovat. Seděl jsem vedle něho. V meditační vizi jsem ho provázel Phowou – přenosem vědomí. Vše, celý svět se náhle projasnil, jako by byl prozářen vnitřním světlem.

24.1.2019 v 11:11 | Karma: 21,67 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1974x
Malíř a autor knihy Univerzální zákony života.
Žijeme ve světě, který stále balancuje na ostří nesvobody. Svoboda a neohroženost začíná až tehdy, když se zbavíme všech drobných i velkých strachů. Pak nás nemůžou zotročit ani vnější okolnosti. Mým přáním je, abychom byli všichni skutečně svobodní. www.mirekvojacek.cz