Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo za to může?

Mnoho let jsem pracoval ve velkých reklamních agenturách. Ta práce byla náročná jak časově, tak psychicky. Dělá se mnoho věcí od opravdu drahých reklamních spotů až po samolepky za pár korun. A vždy se něco pokazí. Technologické postupy jsou u všeho složité a na každém produktu se od prvotního nápadu až po samotnou realizaci podílí mnoho lidí interně i externě. Mnoho práce, shon, stres, vypětí, problémy v komunikaci.

Coastline Windows & Conservatories

A protože je člověk tvor omylný a nedokonalý, chyby byly na denním pořádku. Někdy to byly drobnosti, kterých si vlastně nikdo ani nevšiml, jindy závažnější věci, které ve svém důsledku stály hodně peněz. Co mě na tom ale nikdy nebavilo, že se musel nalézt viník. Ukázat prstem na konkrétní osobu, případně skupinu, která to selhání způsobila. Proud negativních emocí nasměrovat na toho, kdo je vinen. Dlouhé tahanice a zase stres a stres a stres.
Už dávno jsem s tou prací skončil. Ale co se mi stále vrací, je neustále se opakující modely v každodenním životě. Vidím to na každém kroku. Každý hledá viníka. Bez ohledu na to kdo nebo co to je. Uspokojuje nás pocit, že jsme označili původce všeho. Zdánlivě je to jasné a my víme na čí straně je pravda. Stačí sledovat grotesknost sportovních přenosů. Tam je to velmi dobře vidět, kdo pochybil a kdo ne. Kolem jakéhokoliv sportovního utkání vládne zjitřená atmosféra a vyhrát může jenom jeden. Po skončení zápasu si většinou trenér neúspěšného týmu sype na hlavu popel a říká, kde byly slabiny. To v lepším případě. V tom horším, se postaví před kameru samotný viník či dokonce viníci toho selhání a oblažují nás podrobnostmi, které jsou pro mnohé posluchače těžko stravitelné jak svou formou tak obsahem.
V našem soukromí to pak vypadá trochu podobně. Drobná selhání nebo i větší problémy se shazují na protistranu. Tedy na partnera či partnerku, popřípadě na děti a domácí mazlíčky. Velmi oblíbení viníci jsou tchyně, což je mnohdy zosobněné zlo, popřípadě kamarádi či kamarádky, kteří nám bůh ví co napovídali. Takový člověk se vám pak už jen tak nezavděčí a své viny nikdy nedokáže odčinit, i kdyby do konce života kopal za tým matky Terezy.
Krásným příkladem je životní peripetie jedné ženy, u které se velmi záhy poté, co dosedla naproti mě do křesla, ukázalo, že za všechno její trápení v životě může maminka. Ta averze byla tak silná, že stačilo, aby se objevilo "maminka" na displeji telefonu a mladá žena ztrácela kontrolu nad svými emocemi. Celý odpor k této osobě, jež měla tolik drzosti ji zplodit, se samozřejmě vytvářel postupně od těhotenství, dětství, puberty až po dospělost. A příběhy, které za tím vším stály, byly ve své podstatě velice banální. Neustále hovořila o tom, co jí matka nedovolila, o čem s ní nemohla nikdy hovořit, co jí zakázala, jak jí nechápala, jak ona nechápe matku, jak to co "ona" říká na ni má naprosto destruktivní účinky, jak si to, pro boha, může všechno dovolit!!! To, co vytvořilo tu nekonečnou averzi vůči matce, je právě hledání viníka za všechny životní nezdary. A neschopnost převzít zodpovědnost, za všechno co se děje, do vlastních rukou. Místo toho neustále nechápe, proč je matka taková a proč není ochotná se za celý život změnit. Proto s ní stále dokola hraje hru na padoucha a oběť.
Tahle hra je mezi námi opravdu oblíbená. Mám špatný pocit, tak svou zodpovědnost za něj svalím na někoho jiného. Výborně! Tak teď se mi ulevilo a můžu být konečně spokojený. Ale ouha. Nový pocit a nové hledání viníka. A znovu a znovu. Stále dokola. Můžou za to zkorumpovaní politici, nenasytní finančníci, prohnilá státní správa, přeplacení trenéři, přetrénovaní sportovci, nemožní návrháři, režiséři bez fantazie, vedení televize, reportéři rozhlasu, můj zaměstnavatel, můj sobecký otec s frustrovanou matkou, zbohatlý brácha a užvaněná sestra, moje nesnesitelná thýně, moje žena – které je ostatně stejná jak její matka, neposlušné děti, sousedovi uřvaní psi a Bill Gates, případně ještě George W. Bush! Seznam těch, kdo za něco mohou by byl skutečně velmi dlouhý. Ale je to můj špatný pocit, který mám. Jenom můj. To znamená, že zase jen já jsem schopen s ním něco dělat. Ale jak?
Nepomáhá tvářit se, že nám nic nevadí a vyhýbat se úzkostlivě všem nepříjemnostem, jen abychom neměli špatný pocit. Stejně nás to zase dříve nebo později dostihne. Nefunguje ani nekonečné tlachání o tom, co nás tak v hloubi duše trápí. Zuřící krizi rozhodně nezažehnáme tím, že budeme nadávat se sousedem několik hodin denně na nefungující ekonomické struktury. Jen z toho budeme mít ještě těžší hlavu. Stejně tak nám nepomůže, když špatným pocitům, které máme, vyhlásíme válku. V té vřavě nakonec emoce stejně zvítězí. Ale naopak můžeme prohlédnout skrz špatné pocity. podívat se na situace, které je někdy v minulosti způsobily a změnit to. Jednou provždy se jich zbavit.
Stane se to, že nám přestanou vadit všichni, se kterými máme problémy. Přestaneme hledat viníky. Přestaneme být obětí, tedy tím, kdo pobíhá po světě s dost velkým terčem na zádech a diví se, že se do něj všichni snadno a rádi strefují. Dokážeme pak bez negativních emocí hovořit s lidmi, kteří nás vytáčeli a s klidem sledovat situace, ve kterých jsme se pravidelně hroutili. Získáme velkou svobodu v jednání. A to je vlastně náš cíl. Chceme být svobodní a svoboda je na dosah ruky. Je jen a jen na nás, jestli se pro ní rozhodneme nebo ne.

Mirek Vojáček

Autor: Mirek Vojáček | pátek 20.4.2012 19:21 | karma článku: 13,88 | přečteno: 1131x
  • Další články autora

Mirek Vojáček

Zapomenutí hrdinové lockdownu

Na počest nasazení zdravotníků září Petřínská rozhledna. Je dobře vzdát jim hold za nezměrné úsilí. Je však zajímavé, jak společnost zapomíná poděkovat těm, kteří nesou náklady koronakrize. Poděkovat živnostníkům a podnikatelům.

2.12.2020 v 8:47 | Karma: 18,95 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirový fanatismus a Králíček Jojo (Reflexe nebezpečnosti KoronaVíry)

Králíček Jojo je malý roztomilý sladký desetiletý nácek. Je nasáklý nacistickou ideologií jak houba i přes to, že jeho milující maminka je „normální“. Věří v absolutní vítězství třetí říše.

27.11.2020 v 8:52 | Karma: 23,88 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirové hyeny řádí

Koronavirus zaútočil. Jsme omezeni v pohybu. Lidé se snaží vydat ze sebe to nejlepší a pomáhají, jak se dá. Třeba jen láskou a dobrým slovem. Ale exekutor číhá na příležitost i teď. V tomto státě je totiž možné opravdu všechno.

3.4.2020 v 10:25 | Karma: 26,42 | Přečteno: 1226x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Jak JXD našel svého šmejda

Měl jsem sen. Na mou přednášku přišel JXD. S jistotou kobry si vyhlédl svou kořist. Bylo to tak snadné, nemohla se bránit. Já jsem byl tou obětí.

20.2.2019 v 11:01 | Karma: 31,47 | Přečteno: 2908x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Máme monopol na vysvobození?

Jeho dech, tak těžký a namáhavý, se pozvolna začal zklidňovat. Seděl jsem vedle něho. V meditační vizi jsem ho provázel Phowou – přenosem vědomí. Vše, celý svět se náhle projasnil, jako by byl prozářen vnitřním světlem.

24.1.2019 v 11:11 | Karma: 21,67 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1974x
Malíř a autor knihy Univerzální zákony života.
Žijeme ve světě, který stále balancuje na ostří nesvobody. Svoboda a neohroženost začíná až tehdy, když se zbavíme všech drobných i velkých strachů. Pak nás nemůžou zotročit ani vnější okolnosti. Mým přáním je, abychom byli všichni skutečně svobodní. www.mirekvojacek.cz