Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je lepší být (ne)vzdělaný?

Zamýšleli jste se někdy nad tím, k čemu je vlastně školský systém v naší zemi? Vychovává skutečné odborníky nebo je diplom v dnešní době to samé jako za monarchie trafika? Jsme státem trafikantů?

Harvard Universityfoto: Flickr

Moje starší dcera Zuzanka, které je čtyři a půl roku, je žhavá do poznávání. Před pár měsíci se sama od sebe začala učit psát a dnes už píše a čte krátká slova. Začíná počítat a je z toho nadšená. Tento týden nás překvapila prohlášením, že nemusí chodit do školy, protože už všechno umí. Úsměvné. Ale zárověň mi došlo, že má svým způsobem pravdu. Zamysleli jste se někdy, kolik dovedností a znalostí používáte ze školy a co všechno jste se učili úplně zbytečně?
Prošel jsem vzdělávací mašinérií od základní školy přes střední až po vysokou. Mnoho a mnoho let studia. Velké množství vědomostí. Tisíce hodin nad texty, které mi většinou nic neříkaly. Ale vyžadují to osnovy, tak se to naučit musím. A proč vlastně? Na co mi to bude? Zkouška, písemka, zápočet, ročníková práce... Kolotoč ve kterém vůbec nejde o kultivaci vašich schopností, ale o naplňování nefunkčních, zkostnatělých představ o vzdělávání.
A všichni hrajeme na jistotu. Hlavně to udělat. Všichni víme, že to, co se učíme na našich školách jsou z devadesáti procent hlouposti, které nám v životě k ničemu nejsou, ale vyžaduje to společnost, tak to akceptujeme také. A tak přežívá v našem státě rakousko-uherský vzdělávací systém z konce 19. století.
Nevychovává lidi k vlastní tvořivé práci a nerozvíjí jejich schopnosti už od předškolních let a nestaví na přirozeném talentu každého jedince, ale právě naopak. Současný vzdělávací systém je založen zcela chybně na negativní motivaci studentů. Říká: My ti ukážeme tvé slabiny, tvá omezení, dokážeme ti, že jsi nesamostatný a neschopný, že jsi na naší půdě úplná nula a ty nám pak dokaž, že to tak není. Jenže takto se budoucí úspěšní lidé nevychovávají.
Ti, kteří měnili a mění svět se rozhodli nespolupracovat se systémem, ale šli si svou vlastní cestou. Jejich vzděláním byly jejich zkušenosti nabyté každodenní praxí. Rozvíjeli svou přirozenou tvořivost a nenechali se spoutat osnovami. Vyučený švec Tomáš Baťa přes všechny počáteční nezdary změnil obuvnický průmysl a vybudoval jedinečnou firmu, která expandovala do celého světa. Henry Ford se vyučil zámečníkem a zpřístupnil automobil obyčejným lidem. A jdeme-li až do současnosti, Steve Jobs, navštěvoval vysokou školu jen krátce, protože zjistil, že mu nic nedá a přesto společnost Apple pod jeho vedením dokázala změnit svět elektroniky k nepoznání.
Psal jsem nedávno email na jednu ekonomickou fakultu vysoké školy, že pro studenty uspořádám motivační přednášku. Odmítli mou nabídku, že to není třeba. Ale zajímavé bylo, co jsem se dozvěděl. "Studenti se zde učí, aby jednou zastávali vysoké posty ve státní správě nebo v evropských institucích a v nadnárodních společnostech." Zajímavé, že? A tak jsem se sám sebe ptal, kdo na ně bude vydělávat, aby mohli všichni dělat úředníky? Proč je neučí tvořit a podnikat vlastní projekty, kterými budou peníze vytvářet a ne jen odněkud čerpat?
Viděl jsem film Sociální síť. Je o zakladateli Facebooku Marku Zuckenbergovi v době jeho studia na Harvardu. Použil nápad svých kolegů, rozvinul ho a výsledek jeho práce známe všichni. Nejzajímavější ale byla scéna, kdy si jdou studenti, kteří s původní myšlenkou přišli, stěžovat k rektorovi, že je Zuckenberg podvedl. Odpověď rektora mluví za vše: "Každý student Harvardu něco vynalézá. Studenti Harvardu věří, že je lepší si práci vynalézt, než se nechat zaměstnat. Takže vám navrhuji, ať přijdete s úplně novým projektem." A pak je vyhodil.
S Amerikou se prostě nemůžeme rovnat. Američani určují svými inovacemi a tvořivostí trendy v celém světě. Pokud se český systém vzdělávání nezmění (a zatím se na lepší časy asi neblýská) nemůžem se divit, že zůstaneme chudou a nevýznamnou zemí uprostřed Evropy, kde se jen třeseme na to, kdo se nad námi smiluje a dohodí nám to nejjistější a nejvýnosnější zaměstnání. Naši vytouženou trafiku.
Mirek Vojáček

Autor: Mirek Vojáček | neděle 27.5.2012 23:45 | karma článku: 34,20 | přečteno: 4053x
  • Další články autora

Mirek Vojáček

Zapomenutí hrdinové lockdownu

Na počest nasazení zdravotníků září Petřínská rozhledna. Je dobře vzdát jim hold za nezměrné úsilí. Je však zajímavé, jak společnost zapomíná poděkovat těm, kteří nesou náklady koronakrize. Poděkovat živnostníkům a podnikatelům.

2.12.2020 v 8:47 | Karma: 18,95 | Přečteno: 378x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirový fanatismus a Králíček Jojo (Reflexe nebezpečnosti KoronaVíry)

Králíček Jojo je malý roztomilý sladký desetiletý nácek. Je nasáklý nacistickou ideologií jak houba i přes to, že jeho milující maminka je „normální“. Věří v absolutní vítězství třetí říše.

27.11.2020 v 8:52 | Karma: 23,88 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Koronavirové hyeny řádí

Koronavirus zaútočil. Jsme omezeni v pohybu. Lidé se snaží vydat ze sebe to nejlepší a pomáhají, jak se dá. Třeba jen láskou a dobrým slovem. Ale exekutor číhá na příležitost i teď. V tomto státě je totiž možné opravdu všechno.

3.4.2020 v 10:25 | Karma: 26,42 | Přečteno: 1226x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Jak JXD našel svého šmejda

Měl jsem sen. Na mou přednášku přišel JXD. S jistotou kobry si vyhlédl svou kořist. Bylo to tak snadné, nemohla se bránit. Já jsem byl tou obětí.

20.2.2019 v 11:01 | Karma: 31,47 | Přečteno: 2908x | Diskuse| Společnost

Mirek Vojáček

Máme monopol na vysvobození?

Jeho dech, tak těžký a namáhavý, se pozvolna začal zklidňovat. Seděl jsem vedle něho. V meditační vizi jsem ho provázel Phowou – přenosem vědomí. Vše, celý svět se náhle projasnil, jako by byl prozářen vnitřním světlem.

24.1.2019 v 11:11 | Karma: 21,67 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

  • Počet článků 51
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1974x
Malíř a autor knihy Univerzální zákony života.
Žijeme ve světě, který stále balancuje na ostří nesvobody. Svoboda a neohroženost začíná až tehdy, když se zbavíme všech drobných i velkých strachů. Pak nás nemůžou zotročit ani vnější okolnosti. Mým přáním je, abychom byli všichni skutečně svobodní. www.mirekvojacek.cz