Elektromobilní vize 2021

Už mě nebaví vyvracet nesmysly ohledně blackoutů, požárů elektromobilů a množství Temelínů, které budeme muset postavit kvůli elektromobilitě. Je to s ní v ČR podobně jako s Covidem. Patříme k nejhorším v Evropě.

Čím dál tím častěji dostávám otázku - Jak začít s elektromobilitou?

Je lepší nejprve pořídit elektromobil, nebo raději fotovoltaiku. Je výhodnější baterie virtuální, nebo tu, co budu mít  doma v garáži. Je lepší čip na nabíjení od ČEZu, nebo od E-onu? A postavit to za dotace, nebo za svoje? Baterie s technologií Lifepo, Li-on nebo olova.

Z toho co jsem zatím najezdil elektromobily, sestavil trakčních baterií a postavil FV elektráren, musím říct, že není jedna správná „univerzální“ cesta.

Elektromobilitu dnes nelze chápat tou starou formulací z minulého tisíciletí „pohyb na elektřinu“, ale spíše:

Elektromobilita je soubor technologií využívání elektrické energie.

Vždyť posuďte sami, jestli můžeme do elektromobility zahrnout:

elektromobil, plug-in hybrid, elektrokolo, elektrokoloběžku, trakční baterie u rodinného domu, elektrický člun, elektrický traktor, dron, virtuální baterii u distributora el. energie, fotovoltaickou elektrárnu na rodinném domu, větrnou elektrárnu na chatě, automobil na vodík, řídící systém RD, který se stará o distribuci a akumulaci el. energie, wallbox, který dodává el. energii do elektromobilu, elektrobus, mobil pomocí něhož řídíte nabíjení elektromobilu, hybridní elektrobus, šalinu/tramvaj, elektrický vlak, elektrickou loď, tablet, přes který řídíme chod HFVE ve vlastním domě, vyjetou baterii z elektromobilu, akumulátorovou sekačku, tento blog, konferenci o elektromobilitě, kogenerační plynovou jednotku, která mimo výrobu tepla v chladných obdobích také dokáže vyrobenou elektrickou energií dobít elektromobil – nebo trakční baterie na RD (čímž nám mimo jiné umožní úplné odpojení od distributora elektrické energie), elektromobilní sraz, elektrokotel, který se v zimě při dostatku slunce zapne a na nějakou dobu nahradí plynový kotel, výrobu bitcoinů z přebytků sluneční energie … jistě naleznete spoustu dalších příkladů, které by se sem daly zahrnout.

Co všechno z toho je elektromobilita?

Dlouho jsem přemýšlel jak naložit s mým blogem, který je o elektromobilitě a rozhodování. Měl jsem dojem, že jsem již vše napsal, vše jsem vysvětlit  - vše musí být jasné.

Ale elektromobilita nespí. Technologie se za předchozí rok posunuly tak hodně dopředu – a taky výrazně klesly ceny, že mi to umožní v roce 2021 uskutečnit můj studentský sen, moji dávnou vizi – odpojit náš RD od přívodu elektrické energie a vystačit si s tím co vyrobím, popřípadě dovezu v elektromobilu.

A protože to nebylo jednoduché rozhodnutí, předcházela mu spousta měření, testů, pokusů a srovnávání. Podělím se s čtenáři o tyto měření, srovnání technologií, porovnání dodavatelů technologií a služeb. Krok za krokem.

Pokusím se napsat článek vždy ve čtvrtek. Každý měsíc se budu věnovat jedné oblasti a za deset měsíců by mělo být hotovo.Deset kroků k elektromobilitě.

Každý si pak bude moci vybrat tu cestu, která mu bude nejvíce vyhovovat a která pro něho bude ekonomicky nejschůdnější.

Článek na příští čtvrtek je už napsán tipnete si, o čem je? Jaký je první a nejdůležitější krok, když chci začít s elektromobilitou?  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Mirek Matyáš | čtvrtek 28.1.2021 10:10 | karma článku: 16,14 | přečteno: 857x
  • Další články autora

Mirek Matyáš

Mám ho … ale dalo to fušku

30.11.2021 v 10:01 | Karma: 19,18

Mirek Matyáš

Zvracející Ostravačky

7.10.2021 v 7:00 | Karma: 13,07