Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O vejcích, která snesla ODS

Každému, kdo se naší politickou scénou zabývá jen trochu podrobněji, je jasné, že české společnosti dominuje levicové smýšlení. Pokud by tedy k volbám přišli vždycky všichni oprávnění voliči, pravice by nikdy neměla šanci na volební vítězství. A pravice to samozřejmě ví. Seznala, že jen pokud otráví dostatek lidí a podprahově je přesvědčí, aby k volbám nechodili, pak její šance rostou.

Dalším receptem pravice je vzbudit v lidech strach. Ne ČSSD, ale ODS to byla, kdo i s pomocí mnoha médií rozpoutal před minulými parlamentními volbami agresívní předvolební kampaň. Nepamatujete si? Nebudu připomínat Kubiceho pomlouvačnou zprávu, to už byla jen třešnička na dortu. Vzpomenu jen, že ČSSD v té minulé kampani byla označována za nejhoršího škůdce domácí politické scény, který bude ještě více škodit po případném volebním vítězství, protože se zcela určitě spojí s KSČM. Opakovaný vtip sice přestává být vtipem, ale situace se opakuje. Zmiňovaná teze je české společnosti vnucována už minimálně  čtyři roky. Důsledkem je pak nejen stoupající agresivita, ale s ní rostoucí nenávist. Za příklady netřeba chodit daleko. Stačí si projít diskuse pod články a blogy nejnavštěvovanějších zpravodajských serverů. Naši voliči a voliči levice obecně jsou v nich při nejlepším označováni za vyžírky, čekající s otevřenou dlaní a parazitující na poctivě pracujících lidí, asi oněch pisatelích. Jsou to zkrátka „socky“, které se po vítězství ve volbách spojí s „bolševikem“ a zavedou tady stalinistické peklo, neboť k dovršení všeho naši zemi ještě dovedou do područí Ruska!
Stejně, jako je nepopiratelnou skutečností, že vejce snášejí především ptáci, zůstává jasné, že je to právě politika ODS, která s takovými pojmy operuje! Důvod je jasný. ODS potřebuje navýšit počet svých primárních voličů. Její potenciál je objektivně  nižší, než mají levicové strany a tak se, dodávám, že legitimně, snaží zmanipulovat ty, co se zmanipulovat dají. Nejlepší - a ODS nejednou vyzkoušenou cestou - je pak „voličská mobilizace“. A protože mobilizovat je nutné vždycky proti něčemu, je potom vše jasné.
Jenže - do předních mobilizačních šiků se vždycky, a to i bez přičinění „generálů“, hrnou ti nejradikálnější a nejzmanipulovanější. Důsledek? Primitivismus a obhroublost politické scény. A protože jen málokdo ponechá vinu na sobě, je třeba zvednout ukazovák směrem k lídrům konkurenčních stran.
Prezident Václav Havel občas počastoval náladu ve společnosti slůvkem blbá. Obávám se, že takovou tu právě nyní máme zase. Okřídleným se stalo také jeho rčení, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. Já bych řekl, že v těchto a následujících měsících si tím vítězstvím pravdy a lásky tak moc jistý nejsem. Škoda.    

Autor: Miloslav Vlček | středa 27.5.2009 15:24 | karma článku: 30,09 | přečteno: 5678x
  • Další články autora

Miloslav Vlček

Jak se budí medvědi

Ve vzduchu je cítit změna. Horké letní dny jsou již minulostí a vzduchem se line vůně svěžího podzimu. Sluníčko ztrácí svou hřejivou sílu a zaměřuje se na zkrášlení pestrých barev všude kolem nás. Tu a tam slétne na zem do zlatova vybarvený list. Toto krásné a vzrušující období však nebude trvat dlouho a vystřídá jej zima. Čas, kdy se příroda na dlouho odmlčí a v mrazivé letargii bude vyčkávat na jaro.

2.10.2009 v 16:27 | Karma: 9,91 | Přečteno: 1767x | Diskuse| Politika

Miloslav Vlček

Zrádná dočasnost v české politice

Historie se opakuje. Úřednická vláda premiéra Jana Fischera, původně nazývaná „letní“, měla být jen překlenovací, či „udržovací“ vládou, která po prázdninách udělá místo vládě nové, vzešlé z předčasných voleb. Jako taková neměla činit žádná strategická rozhodnutí a měla se zabývat jen nutnou operativou. První termín předčasných voleb však zrušil Ústavní soud, ten druhý ze strachu z důsledků dalšího soudního zákroku ani nebyl navržen. A výsledek? Z letní vlády se stane vláda podzimní, zimní i jarní... A Jan Fischer, který si myslel, že si ze „staťáku“ o prázdninách na chvíli vyzkouší zavládnout v Kramářově vile, zřejmě netušil, že zde bude pravděpodobně muset zůstat až do konce volebního období a řešit věci skutečně zásadního charakteru. Stejně jako já...

22.9.2009 v 9:18 | Karma: 12,83 | Přečteno: 1668x | Diskuse| Politika

Miloslav Vlček

Jen suplika, či co v tom je?

Kdo mě zná, ví, že nerad mluvím do větru. Jako člověk i jako politik. A k napsání této úvahy, či komentáře mne vedlo i to, že z titulu své funkce a i ze zkušeností nabytých v čase našeho předsednictví EU, jsem o politice vedené na mezinárodním poli ledacos pochytil. Především to, že v ní platí přísná pravidla, vždycky v ní jde o umění možného, nic v ní není zadarmo a, co je nejdůležitější, že nikdy není naivní.

20.7.2009 v 12:44 | Karma: 14,60 | Přečteno: 1979x | Diskuse| Politika

Miloslav Vlček

O jednom pnutí

Rozděl a panuj. Dávnověká poučka je znovu oprášena. Jednota společnosti prý není třeba, nejlepší je postavit jedny proti druhým. Když už přestávalo stačit rozdělení na levicově a konzervativně orientované, bylo nutné přitvrdit. Očividným se to stalo poté, co se ČSSD stala cílem vajíčkového vrhačství. Původní recesi, možná i osobní averzi, vůči Jiřímu Paroubkovi, někteří analytici povýšili na mezigenerační střet s dělící čarou mezi mladými a dříve narozenými. Neopomněli přitom zdůrazňovat, že mládí fandí pravici, zatímco levicové názory patří těm starým.

2.7.2009 v 15:03 | Karma: 15,97 | Přečteno: 2432x | Diskuse| Politika

Miloslav Vlček

„Skandál“ v Gaze

Vody českých médií v posledních dnech rozčeřila moje cesta na Blízký východ, kam jsem se vypravil s další necelou dvacítkou poslanců z různých evropských parlamentů. Podle některých novinářů jsme prý způsobili diplomatický skandál. Ve skutečnosti však tato cesta v zahraničním tisku proběhla bez povšimnutí, z evropských politiků se zatím k tomuto tématu nikdo nevyjádřil a v průběhu naší cesty po Blízkém východě nedošlo s našimi tamními protějšky k žádným problémům.

18.6.2009 v 10:32 | Karma: 14,64 | Přečteno: 2341x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 75
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2418x
Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček (ČSSD)

Seznam rubrik