Vítek...

Píše se druhá polovina třináctého století a na kopci, vysoko nad údolím Vltavy, buduje Vítek z Načeradce (z krumlovské větve rodu Vítkovců) svůj hrad...V té době ještě nikdo netuší, že o pár století později se dole, hluboko pod ním, rozleje do šíře i dáli jihočeské moře - Lipno :)

Procházím mezi mohutnými zdmi a v paměti mi vyvstává ten dojemný příběh Adalberta Stiftera, který svůj stěžejní román nazval prostě "Vítek". Hrad sám leží uprostřed krásné šumavské krajiny a je odsud opravdu co by kamenem dohodil do Rakouska. Největší odměna za vyšláplých 1053 m n. m. je nádherný panoramatický pohled na Lipno a do zemí rakouských a při dobré viditelnosti zahlédnete na obzoru i hradbu Alp.

 (Kliknutím na panorama se foto zobrazí v plné velikosti, posuvník dole určitě znáte :0)

Více o hradu zde:

Dole pod hradem, v obci Svatý Tomáš, najdete gotický kostelík ze 13. století zasvěcený svatému Tomáši. V té době vznikla i obec stejného jména obývaná dřevaři a zemědělci. Po druhé světové válce byl Svatý Tomáš – stejně jako mnoho okolních obcí – vysídlen a v letech 1956–1958 byla zbořena většina domů.

Vyhlídka z hradu do Rakouska...

Lipenská přehradní nádrž má své jedinečné kouzlo a po chvíli na pláži si opravdu připadáte jako u moře, zvláště když hladinu rozčeří vlny z výletní lodi či silnějšího větru...

A letní obloha si maluje své s ničím nezaměnitelné obrazy...

No, do moře ještě drobet schází, ale zato si skvěle zaplavete...

Nejhezčí pohled na Lipno je stejně z věže hradu...

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Miloslav Diblík | čtvrtek 11.9.2014 21:43 | karma článku: 13,78 | přečteno: 539x
  • Další články autora

Miloslav Diblík

Světla a stíny podzimu

12.10.2014 v 13:52 | Karma: 10,99

Miloslav Diblík

Krumlovské pozdní léto...

18.9.2014 v 15:40 | Karma: 14,24