Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Je Senát opravovna zmetků nebo boxovací pytel?

Senát neplní svou roli pojistky demokracie a schválením přímé volby prezidenta ztratil důvod své existence, nechali se bryskně slyšet někteří čeští zákonodárci. A jak to tak bývá, až na výjimky ti méně pracovití z nich. Nutno připomenout, že za posledního čtvrt roku je to už podruhé, kdy horní komora parlamentu opravovala takový legislativní zmetek, kterého se lekli sami jeho autoři.

První paskvil – novela loterního zákona, která se dostala do zákona o jednom inkasním místě jak jinak, než přílepkovou formou – velkoryse dával hazardním bossům roční daňové prázdniny. Jako bonus jim (převážně pravicoví) poslanci umožnili vyvádět část výtěžku do neziskového sektoru, tvořenému nadacemi, založenými, či ovládanými loterními firmami. Tedy v podstatě pokračovat v praktikování nešvaru, kvůli kterému se novela měla původně vymezit. Druhý zmetek se týkal podporovaných zdrojů energie. Teprve po jeho schválení došlo Sněmovně, že by se tento – taktéž částečně přílepkový -  zákon mohl být pro stát tím, čímž byl pro podnikatele byznys se solární energií. Tedy dojnou krávou. Nikdo nevěděl, zda by tohle opomenutí přišlo daňového poplatníka na 20, anebo 90 miliard Kč.; stejně jako se poslanci přeli, zda jejich dárek hazardníkům má hodnotu 4, 6, anebo 9 miliard korun ročně.

A najednou to byl Senát, který byl žádán o nápravu chyb. Přitom poslanci mají na probírání zákonů mnohem více času než senátoři. Než zákon opustí Sněmovnu, probírají jej poslanci celkem 3x, což trvá někdy čtvrt roku, někdy rok a někdy se to nestihne dočíst ani do konce volební čtyřletky. To Senát má na zákon jenom měsíc. Během této doby se musí s návrhem seznámit, projednat jej ve výborech, zákon připomínkovat, shodnout se na navrhovaných změnách, zákon pak projednat na senátní schůzi a vyjádřit se k němu. Někdy je to šibeniční souboj s časem, zejména jde-li objemnou a obsahově těžkou materii, kdy každé přehlédnutí může znamenat vážné důsledky. Sněmovně však stačí nadpoloviční většina k tomu, aby zákon přijala v původním znění a znehodnotila tak práci senátorů. To se stává často, je to zkrátka realita koexistence levicového Senátu s pravicovou Sněmovnou. Přesto však Senát v případě obou zmíněných zákonů dokázal rychle najít společnou řeč a ve stanoveném termínu upravil oba zmíněné návrhy tak, aby nepřinesly naší ekonomice škodu.

Oba přílepkové paskvily – a náhle objevená (a nyní již zase asi zapomenutá) láska poslanců k Senátu – poukázaly však na jednu důležitou věc. Uvědomění si, že cesta k ozdravění české politiky vede přes zásadní úpravy pravidel hry, skrze reformu fungování státní správy i průběhu legislativního procesu. Konečně by se mělo začít diskutovat o skutečně funkčním zákoně o střetu zájmů, o zákoně o jednacím řádu, či návrhu zákona o financování politických stran. Zejména tak zastavíme nežádoucí prolínání světa byznysu a světa legislativní tvorby. Na zákony s jasným protikorupčním poselstvím by měly navazovat i další úpravy. Určitě mezi ně také patří také definitivní zákaz přílepků.

Pokud má práce poslanců podrobována kontrole - a to by asi měla - není řešením horní komoru rušit, ale naopak, poskytnout Senátu výraznější pole působnosti. Logice zdokonalení tvorby legislativy by odpovídalo například prodloužení jednacích termínů pro vypořádání se s návrhem zákona, či zvýšení kvóra poslanců, kteří mohou přehlasovat rozhodnutí Senátu ze současných 101 na 120. Senát teď opakovaně dokázal, že takových změn by bylo třeba. Navzdory tomu, co si o jeho práci myslí ti, jejichž vidění světa nepřesáhne oba konce Sněmovní ulice v Praze.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Miloš Janeček | sobota 18.2.2012 12:48 | karma článku: 11,10 | přečteno: 586x
  • Další články autora

Miloš Janeček

Bude stát sestry a lékaře zase přehlížet, až pomine koronavirus?

Vztah ke zdravotnictví nepostrádá falešnost. Média a politici nás každodenně ujišťují, že bez obětavosti doktorů i sester pandemii těžko zvládneme, na straně druhé klidně dovolí pokračování exodu zdravotníků do cizích států.

8.4.2020 v 8:09 | Karma: 18,79 | Přečteno: 398x | Společnost

Miloš Janeček

Konkurzy v ČR aneb Na co pštrosa?

Ministr zdravotnictví je ze zákona povinen vypisovat konkurzní řízení na jím přímo řízené organizace.

6.10.2014 v 10:29 | Karma: 11,15 | Přečteno: 389x | Diskuse| Politika

Miloš Janeček

Nekonečný boj s hazardem v Česku?

V naší malebné kotlině, kam přivedl naše předky praotec Čech, dnes žije 10,5mil. obyvatel. V Celé EU, které jsme členy žije kolem 500mil. obyvatel. Přesto skóre v počtu heren a kasin je zcela jasně „pro nás“ zhruba 6,5:1!Podívejme se, jak si vedeme v Evropě v počtu kasin. Bern, Brusel, Helsinky, Oslo po jednom, Varšava 7, Bratislava3 av Praze již v roce 2011 bylo 195 kasin a 1053 heren.

16.9.2014 v 10:50 | Karma: 9,69 | Přečteno: 325x | Diskuse| Politika

Miloš Janeček

Amazon v Brně? Teď už jen těšínská jablíčka…

Amazon do Brna tedy nakonec nepřijde. I když slova ředitele evropské pobočky zněla dost jasně, doufá ještě brněnský primátor, že odpovědné zástupce pobočky tohoto zásilkového giganta nějakým způsobem obměkčí.

24.6.2014 v 9:08 | Karma: 9,89 | Přečteno: 409x | Diskuse| Brno

Miloš Janeček

Hokej bez hazardu? No konečně!

Po olympijské přestávce startuje domácí extraliga. Hraje ji ­ - jak známo - 14 týmů. Třináct z nich nosí loga stavebních firem, finančních ústavů či průmyslových podniků, čtrnáctý se léta nechal kojit penězi z prohraných sázek.

27.2.2014 v 10:08 | Karma: 13,91 | Přečteno: 657x | Diskuse| Brno
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Česká televize odvysílá před eurovolbami i debatu evropských lídrů

12. května 2024

I Česká televize nabídne divákům před volbami do Evropského parlamentu předvolební debaty lídrů...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

  • Počet článků 29
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1152x
Prof. MUDr. Miloš Janeček, CSc. je český lékař, ortoped - traumatolog, profesor v oboru chirurgie.

Vystudoval Lékařskou fakultu v Brně. Pracoval jako přednosta kliniky Traumatologie Lékařské fakulty Masarykovy Univerzity, ředitel Úrazové nemocnice Brno či jednatel Nemocnice Boskovice.

V roce 2008 byl zvolen do Senátu Parlamentu ČR, kde se stal předsedou Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku. Sledoval zejména zákony týkající se zdravotnictví a školství.

Je ženatý, má dvě dospělé děti.

 

Seznam rubrik