Zase to zvedání platů poslanců

Mít tu možnost sami si zvyšovat plat, vy byste to neudělali? Peníze, jak se v historii lidstva ukazuje, mají jednu zvláštní vlastnost: nikdy jich není dost. I když jich může být na několik životů dopředu, pořád je to málo.

V tomto případě je jen rozdíl, jak rychle a o kolik se zvednutí platů odsouhlasí. O nic víc. Nechci nikomu sahat do svědomí, ale kolik z nich by to dělalo za průměrnou mzdu, jen   s náhradami za jízdné, ubytování zdarma a stravenky? Pro dobro spoluobčanů?

Na druhou stranu by mohly být výsledky, za tu cenu, kvalitnější. Za vyšší plat se obvykle očekává práce vyšší kvality. A lépe využitý čas, když už tam ti lidi dorazí (což jak občas odhalí kamera) není pravidlem.

Nedávno jsem náhodou viděla schůzi, která měla na programu schválení jakého prohlášení ke stému výročí republiky. K tomu se přihlásilo do diskuze pár lidí, kteří odmleli obvyklé fráze, které probíhají v tisku už několik týdnů a pak se k tomu hlasovalo a všichni byli pro. Nechápala jsem. Naprosto zbytečná ztráta času. Hromada mlácení prázdné slámy o ničem. Takže je potřeba zvýšit plat i za utrpení způsobené posloucháním žvanění o ničem? No když člověk občas narazí na sáhodlouhé záznamy ze sněmovny, tak by tomu i rozuměl. Nevím, kdo vlastně určuje, co se bude probírat, ale mám podezření, že spousta bodů by se klidně mohla vynechat.

Pokud by se měl stát řídit jako firma, jak to hlásá nejmenovaný politik, tak tam se obvykle začíná zlepšováním práce a výsledky. Teprve pak odměňováním a nikoliv opačně. 

 

Autor: Milena Zelenková | pondělí 5.11.2018 8:13 | karma článku: 26,49 | přečteno: 660x