Všechny týmy předvolebních poradců mají můj obdiv

Nemám ráda politické debaty ani tzv. objektivní zpravodajství v televizi. Ale v běžném životě se pochopitelně potkávám s různými lidmi, kde se takovýmto debatám snažím vyhnout také, navíc často žasnu, co se dozvím. 

Podotýkám, že spíš komunikují lidé staršího data narození. Ale, zvlášť v předvolebních obdobích, se lidi rádi svěřují se svými názory a pro koho jsou či co na kom vidí za chyby. Přitom si spousta z nich vůbec neuvědomuje, jak taková hra funguje. Najme se partička zkušených odborníků, kteří připraví image na míru: jak vypadat, jak se tvářit, co na sobě zdůraznit, co naopak zatajit, co říkat aby se to líbilo co největší skupině lidí, co pro mladší, co pro starší, co naslibovat (slibem neurazíš) atd., atd. A pak s tím šup do TV, na billboardy a besedy a jedeme za vámi, máme vás rádi, děláme to jen pro vás, pro vaše dobro...

A najednou se všechno dělá pro dobro nás, "obyčejné lidí". Pak se na ostatní konkurenty vyhrabe a nakydá nějaká špína a hotovo. Někomu se odpustí všechno, zatímco jinému ani pokuta za parkování. Je to zvláštní svět lží a manipulace a kdo je v tom šikovnější, ten často vyhrává. A spousta lidí tomu, že se všechno dělá "pro lidi" opravdu věří. 

Před posledními volbami jsem nestačila zírat, co si mnozí lidé myslí, že takový prezident umí udělat za zázraky, jaké má prý pravomoci a jakého lidumila a zlatého člověka jsem asi v kampani přehlédla. Co dokáží propagační týmy za kouzla, aby z kohokoliv udělali to, co se právě hodí nejlépe. Jen kdyby jim to občas nekazili sami hlavní aktéři.

Nikomu jeho názory neberu a svoje si nechávám pro sebe. Nechci se s nikým hádat a snad volba dopadne jak nejlíp to půjde pro nás pro všechny. Alespoň pro mě jsou po volbách vždycky vítězové jen politici a poražení my ostatní, protože za posledních třicet let nebyla snad jediná vláda, se kterou by byla všeobecná spokojenost a vedlo to k větší prosperitě. Nebo ano?

Prezident - to je sice trochu jiný šálek kávy, ale i tam, jak jsme se přesvědčili, se dá napáchat spousta dobrého i špatného. Tak uvidíme za čtrnáct dní, kam se váhy nakloní a co se před tím ještě dozvíme. Snad i pozitivního a pravdivého...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milena Zelenková | pondělí 16.1.2023 8:10 | karma článku: 8,28 | přečteno: 164x