Už zase můžeme za život našich nejmenovaných spoluobčanů

Myslím, že už snahy o jakousi kolektivní vinu za nespokojenost s životem našich romských spoluobčanů, bylo až dost. Chtějí se vzdělávat? Tak ať se prostě začnou učit. Chtějí lepší práci? Pak je potřeba se něčemu vyučit!

Chtějí žít v pěkném prostředí? Potom je nutné o svůj dům i okolí pečovat. Čeho určitě mají dostatek, je volný čas. Je třeba se taky naučit ho smysluplně využívat. Uklidit, neničit všechno okolo, nevyhazovat odpadky z okna, udělat si před domem záhon trávy, něco natřít, očistit, opravit - to běžnému člověku připadá jako normální činnost nevyžadující žádné speciální vzdělání.

Že mají s Rómy problémy snad ve všech evropských zemích svědčí spíš o jejich neochotě nebo neschopnosti přizpůsobit se životnímu stylu evropského obyvatelstva než dokola přisuzovanému rasismu. O tom ostatně svědčí i nemalé prostředky a naivní snahy všech možných zisko i neziskovek, které nikam nevedou. Snaha jen z jedné strany je zbytečná.

Všichni trendy koučové dnešní doby prohlašují, že by člověk měl dělat a pracovat v tom, co mu jde nejlíp a co ho nejvíc baví. Což je, v tomto případě, počínaje dětmi, přes mládež, až po dospělé všech věkových kategorií, navyklé na určitý standard zaručený státem, velký problém. Měnit staleté, zažité zvyklosti není jednoduché a možná ani chtěné. 

A další problém je to, co si představují pod pojmem práce (pravidelná docházka, pracovní morálka, fyzický stav, v jakém je možno pracovat apod.). Určitým zádrhelem může být i to, že ve spoustě zaměstnání je požadován čistý trestní rejstřík - pochopitelně platí pro všechny skupiny obyvatel, nebo nedůvěra, podložená zkušenostmi z praxe, byť když se netýká  právě konkrétního zájemce o práci. Ale za ni opět nemůžeme my ostatní.

Třešnička na dortu jsou hloupé nápady o sbližování kultur. To se pochopitelně týká i migrantů. Velké skupiny přistěhovalců jako vietnamská menšina, islám vyznávající skupiny a natož romské rodiny, tady sice žijí, ale stýkají se a žijí ve vlastních, uzavřených komunitách a nejsou zvědaví se k nám začleňovat. A často i naopak. Ti posledně jmenovaní to tak mají po staletí, funguje jim to, tak proč by měli něco měnit? Kolik vidíte na ulicích bezdomovců jejich etnika a kolik je jich na sociálce?

Prostě dokud nezačnou přebírat skutečnou odpovědnost za svůj život, jako my a bude se házet zodpovědnost za všechno jen na ostatní, tak se doopravdy NIC NEZMĚNÍ. I kdyby se jim umetala cestička ještě 100 x víc než teď!

Autor: Milena Zelenková | pondělí 4.9.2017 10:44 | karma článku: 42,57 | přečteno: 2332x