Nesmějte se okradeným na internetu, příště to můžete být vy!

Taková hloupost. Na něco jsem ťukla na mobilu a cosi se mi do toho přimotalo. Nebyla jsem si jistá co. Žádné potvrzení se po mě nežádalo. Na účtu se nic neodečetlo. Byla jsem uklidněná. Až při kontrole faktury O2, cosi nesedělo. 

Menší částka. Neuvedeno za co, neuvedeno odkud. Souhlas se srážkami nebyl potřeba. Kdybych si fakturu nekontrolovala, ani bych si toho nevšimla. Při komunikaci na O2 jsem se dozvěděla, že by to mohlo být předplatné hry nebo cokoliv jiného. Zrušení bylo trochu komplikované, ale podařilo se. 

Chvilka nepozornosti, drobnost. ALE. Čím víc komunikace a transakcí přes internet, aby byl člověk neustále ve střehu a ověřoval si, jestli je jeho banka opravdu ta pravá JEHO BANKA nebo platí přes falešnou stránku či co si na nás připravili podvodníci nového. Je to opravdu otravné a únavné. Zvlášť když podvodníci stále vylepšují metody a postupy. Všechno směřuje k tomu, aby se život v mnoha směrech přesunul jen na internet. Jenže tím jsme taky čím dál víc vystaveni okradení, zneužívání, podvádění.

Spousta lidí v diskuzích se okradeným vysmívá, jakože jsou hlupáci, jak je možné tak naivně naletět. To jim by se to NIKDY nemohlo stát. Opravdu? Může si být někdo skutečně jistý, že je natolik chytrý, aby vždycky prokoukl nové finty? Pochopitelně ne každý by posílal své životní úspory lékařům na misi, ovšem i takové běžné nakupování zboží od známých internetových prodejců se stává novým dobrodružstvím. Každý den mám na emailu upozornění na zásilku, ačkoliv žádnou nečekám, výhry, divné nabídky atd. Snad už neexistuje nikdo, kdo se se snahou o podvod nesetkal.

Jenže pak doopravdy potřebuji něco sehnat nebo objednat a trochu znervózním. A i když jsem docela opatrná, stejně není nikdy na 100 % jisté:  WHO IS WHO.

Takže lidi buďme bdělí a přejme sobě i těm posměváčkům, abychom NIKDY A NIKOMU nenaletěli a nemuseli na policii vysvětlovat, jak jsme byli tak hloupí, že jsme...

Autor: Milena Zelenková | úterý 21.2.2023 7:14 | karma článku: 35,62 | přečteno: 3486x