Naše české potraviny aneb je důležitější původ nebo kvalita?

Reklama nás přesvědčuje o důležitosti nakupování našich potravin, našich vajíček, našich výrobků i když se pod nimi skrývá mnohdy jen český obal a obsah z neznámého EU zdroje nebo pochybná kvalita.

Čím se může lišit vajíčko z klecových chovů slepic z Polska nebo ČR? O co je lepší maso zvířat chovaných a zabíjených v děsivých podmínkách a krmených kdoví čím u nás od těch od všech možných sousedů? Je zelenina a ovoce kropené chemií a pěstované nepřirozených způsobem u nás jiné než to z Maroka? Jsou "naši" ke "svým lidem" ohleduplnější a snaží se jim dodávat a dopřávat jen to nejlepší a nejzdravější?

Houby. Lidi to dělají lidem a vlastně odpovědnost za nekvalitní a chemií nadupané potraviny nenese nikdo konkrétní, je to taková rozpliznutá kolektivní vina: nakupující může vybrat a nekupovat to (může brát od malovýrobců nebo jezdit nakupovat do zahraničí), lidi co to vyrábí jsou "jen zaměstnanci", vedení jen řeší otázky výroby, dodavatelů, reklamy a prodeje, dodavatelé jen suroviny - jejich výrobu a prodej podle poptávky, zdravotnictví jejich následky, farmacie nabízí snadné, opět chemické nebo razantní řešení... Prostě každý má na tom svůj malý podíl, ale DOST - POJĎME TO DĚLAT JINAK nechce říct nikdo. Ve všem figurují peníze, nikoliv člověk.

Sama jsem byla kdysi vtažena do tvorby něčeho, co mi bylo razantně proti srsti a bylo to jedním z více kamínků, které mě táhly pryč z onoho zaměstnání. I když jsem chápala finanční stránku věci, tak už méně, že těm ostatním je to šumák a klidně se to těm kupujícím vřele doporučuje!

Až se bude rovnat český výrobek - kvalitní výrobek nebo LIDI BUDOU PRO SVÉ LIDI nakupovat, prodávat a vyrábět dobré a zdravé potraviny, pak teprve můžeme být na "své" potraviny hrdí a kupovat přednostně právě je. Jako to dělají jiné národy, které jsou v kvalitě, cenách a dokonce i chutích kdesi před námi. 

Autor: Milena Zelenková | středa 22.2.2017 9:46 | karma článku: 13,70 | přečteno: 486x