Nakupování půjde po dobrém nebo po zlém

Buď si koupíte krabičku, ale nejlíp vůbec nový televizor, nebo budete mít televizní tmu. Buď si pořídíte nové Window 10, ale nejlíp k tomu      i nový počítač nebo jste brzo se svým starým počítačem v těžkém ohrožení či rovnou...

Začínám si připadat jako stará konzerva, když chci osvědčené věci používat normálně do doby než se opotřebují nebo dokud mi vyhovují. Stejně tak mobil - na co potřebuji nový model na těch pár funkcí, které po něm chci? Až mi spadne tolikrát, že už to nerozchodí, pak přijde čas na další mé ověřené značky (špatná zkušenost se super lákavými nabídkami).

Dá se přibrzdit v extrémní spotřebě? V potravinách určitě. S igelitovými pytlíky nebo plastovými nádobami se to moc nedaří (ani mě, přiznávám). Se spotřebiči je to náročnější, tam jsme dost bezmocní - oprava v ceně pomalu nového nebo rovnou nový? Nejde to po dobrém? Půjde to po zlém: technika prostě vydrží jen do doby po záruce      a tečka. Nechcete reklamu? Kdepáááák, tudy cesta nevede - hezky vás budeme masírovat na každém kroku, jen otevřete internet od první vteřiny po poslední, zapnutí televize, čtení novin nebo časopisů, po cestě do práce, do mobilu .... A to by bylo, aby vám něco z toho neuvízlo v hlavě. Když si něco koupíte přes e-shop, máte problém se zbavit záplavy nabídek všeho druhu. Prostě néééééé, nechci. Když si koupím povlečení, asi už nějakou dobu stovky nabídek dalšího povlečení potřebovat nebudu!!!

Otázka zní: "Jaká je obrana?" Vliv reklamy na sebe sama se dá pomalu učit a být zásadovější. Na to platí báječná, osvědčená (a pokud si na ni odpovíme záporně a tu odpověď skutečně ustojíme) zázračná otázka:

SKUTEČNĚ TO POTŘEBUJU???

Ale některé nátlakové metody se zpracovávají méně snadno až těžko. Kdo se v tom má někdy vyznat?  A bude hůř? Co nám vypnou příště? 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milena Zelenková | pondělí 11.11.2019 7:37 | karma článku: 32,33 | přečteno: 1269x