Mzdy a jejich záhady

Zdá se vám divné, když nově nastupující zaměstnanec dostane mzdu o několik tisíc vyšší než, ti kteří na tom samém místě pracují roky? K tomu nepočítaně bonusů, včetně náborového příspěvku? Zatímco ten stávající ostrouhá. Proč?

Samozřejmě, je běžné embargo na prozrazování čísel na výplatnicích mezi zaměstnanci. Takže toto sladké tajemství se prozradí například z náborových inzerátů nebo těch, co to nevydrží a prozradí se. Ať už jdou do plusu nebo mínusu. Kdo z těch málo ohodnocených začne protestovat? Málokdo, jen si ponadávají doma, protože se o práci bojí nebo jsou méně průbojní a s přidáním na stejnou úroveň stejně ostrouhají. Proč jsou někdy cennější nováčci než ti, co zůstávají?

Sliby - chyby mají ovšem spoustu různých variant. Inzerát něco slibuje a už při pohovoru se dozvíte, že ano, to je sice pravda, ale.... Úvazek takový a makový, cosi neplaceného, minimální mzda oficiálně, zbytek na ruku, nejdřív práce přes agenturu a pak teprve smlouva (a to ještě jaká?) a spousta dalších zádrhelů. Proč se k oné reklamované mzdě nedostanete?

Rozdíly na stejných pozicích podle sídla firmy jsou věc dávno známá. Kamarádka, kdyby bydlela v Praze a byla chlap, tak jí na účtu přistane měsíčně o desítky tisíc víc. A proč ne?! 

Taky vás vždycky překvapí záhadné číslo stále rostoucí průměrné mzdy? Už se těšíte až na ní jednou dosáhnete?  Ono se můžeme zasmát nebo se rozhořčovat, ale výsledek je nakonec úplně stejný. Jen ty zvyšující se ceny v obchodech jsou kupodivu stejně rostoucí napříč celou republikou. Proč?

Ptám se, proč tomu tak je? Protože se bojíme protestovat? Bojíme se o práci? Protože si to necháme líbit? Neumíme se prosadit? Je pro firmy lepší a jednodušší nabírat pořád nové lidi než pečovat o ty už "jisté"? Je jediné řešení jít na "volnou nohu"? Jezdit pracovat do zahraničí nebo dojíždět do lukrativnějších míst? Vlastně - co k tomu říkají odbory (když je mají)? A kdy se zatrhne sprosté vydírání lidí exekutory, aby mohli pracovat legálně a splácet, tak aby jim zbylo na přežití (tedy dluhy platit, ale omezit zlodějinu nárůstu původních částek u exekutorů donekonečna k nesplatitelnosti)? Když to jde na Slovensku, proč ne u nás?

 

 

Autor: Milena Zelenková | pondělí 24.9.2018 8:30 | karma článku: 22,95 | přečteno: 1098x