Kolik je málo peněz na výplatu?

Ve zprávách bylo řečeno, že je potřeba přidat více peněz pracovníkům v kultuře, protože mají průměrný plat pouze 34.000 korun. Já vím, vzhledem ke zvyšujícím se cenám všeho, žádný zázrak, ale kolik je vlastně dost peněz?

Připadá mi, že požadavek větších výplat pochází spíš od lidí s platy často vysoko        nad statistickým průměrem v naší zemi. ALE dá se pracovat a pracuje i hodně pod ním. O důchodech nemluvě. Dovedete si představit, jak byste vyšli s 10000 měsíčně, čistá ruka, bez možnosti dalšího přivýdělku?

Samozřejmě si člověk může navalit další dvě práce mimo tu hlavní. Moje zkušenost ovšem je taková, že se člověk sedře a finanční výsledek mizivý. Už slyším oblíbené průpovídky, jak se má člověk přemístit na jiné, lépe placené místo, studovat, podnikat atd. Je jednoduché teoretizovat, praxe je mnohdy mnohem složitější z mnoha důvodů.   A navíc jsou důležité práce, třeba služby pro ty lépe placené, které někdo dělat musí     a z nouze je prostě vezme (například od určitého věku měnit práci za lepší je skoro nemožné, pokud nejste politik). Nebo vás taková práce baví, umíte ji, jste v ní dobrý...

Vždycky mi vrtá hlavou jedna věc: jak je možné, že o víc peněz si žádají, protestují, stávkují a ozývají se skupiny pracujících, kteří už nějaký ten aspoň slušný finanční základ mají, zatímco ti nejméně placení mlčí a nechají si to líbit. Asi nemají čas, protože musí "makat" a na další nemají energii nebo jsou už smíření nebo ...  A když se doma něco poláme? Jasně, kolotoč půjček se snadno roztáčí.

Zajímá mě jedna otázka: kolik je tedy dost, jak vypadá slušný, odpovídající plat, se kterým se už dá žít? Nemyslím luxusní, myslím NORMÁLNÍ. Co už je za hranicí? Je velké procento lidí, kteří pracují za mzdu pod průměrem.

Kdy, na jaké částce, začíná spokojenost s finančním ohodnocením?

Autor: Milena Zelenková | pátek 2.8.2019 9:30 | karma článku: 30,32 | přečteno: 1280x