Dušek si dovolil říct svůj nepopulární názor a je z toho celostátní pozdvižení

Co se valí médii za kanál nevídané špíny na herce Duška, to tu dlouho nebylo. Každé internetové médium si přihřívá diskuzní polívčičku. Tolik sprostých nadávek, výhrůžek a urážek je, snad mimo MMA scény, naprosto nevídané. Proč?

Mimo herectví je pan Dušek vnímán jedněmi jako exot a blázen, takový marťan, druhými jako člověk s originálně podávanými, zajímavými názory. Ale v určitých mezích v tom zase nic tak šokujícího nebo na hlavu padlého hledat netřeba. Dokonce podobné názory na příčiny nemocí nejsou žádná novinka, kterou by pan Dušek právě vymyslel. Odjakživa s nimi pracuje (a teď se dostávám taky na tenký led) spousta starých i nových léčitelů i lékařů. Možnosti vlivu všeho možného na vznik nemoci od životního prostředí, způsobu života, stresu, práce a lidských vztahů až po psychiku není nic, čeho by si nebyli vědomí i lékaři. Ale asi slovo rakovina bylo pro mnohé jako červený hadr, přestože by se tam daly dosadit další a další nemoci - infarkt, cukrovka... Ale uznávám, že některé termíny a formulace můžou být pro spoustu lidí přes čáru, nepochopené až nepochopitelné.

Pan Dušek se navíc vyjadřoval k situaci v jeho rodině a jak se k tomu postavila "veřejnost" byla síla. Slízl to i moderátor, navíc nejatraktivnější část rozhovoru bylo možné vyslechnout jen za peníze, takže články vycházely z interpretace pana ministra. Když to řekl ON, tak to bude ta správná pravda. Následující záplava hysterických reakcí diskutérů všeho druhu byla přímo šílená. Vulgární nadávky nejhrubšího zrna, dokonce vyhrožování násilím, mě překvapily. Samozřejmě ironických a odsuzujících článků se vyrojilo jako hub po dešti.

Kauza Dušek bude za chvíli převálcována jinou, ale co si kdo myslí a jak řeší svoje osobní i zdravotní problémy je na každého vlastním rozhodnutí a zodpovědnosti. A jestli věří tomu, že jiný způsob myšlení než ten oficiálně propagovaný je vždycky hloupý a jak je dnes moderní označovat "dezinformace", pak je to věc osobního rozhodnutí. Bohužel se časem mnoho "dezinformací" ukázalo pravdivých, ale to už svět letí sprintem dál, řeší nové problémy a je zahlcován, aby měl všechno naservírováno na pohodlném internetovém informačním tácu a nezačal se zbytečně zabývat vlastními myšlenkami, intuicí a otravným šťouráním, jestli něco nemůže být třeba jinak. 

PS: Kdyby ještě žil úspěšný léčitel rakoviny s podobnými názory, pak Kafka, tak tomu by snad rovnou nechali diskutéři postavit pranýř na Václaváku a nechali veřejně zbičovat.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milena Zelenková | čtvrtek 20.7.2023 7:05 | karma článku: 26,46 | přečteno: 969x