Číst či nečíst, to je oč tu běží!

Honí vás mlsná. Nehledě vpravo, vlevo, sáhnete v obchodě do regálu nebo mrazáku a už se mňamka veze k pokladně a hurá domů. Natěšeně si TO doma rozbalíte a u filmečku si vychutnáte. Ovšem pozor na to, co uděláte potom!

Pokud patříte do klubu nadšenců "Jste to, co jíte" nebo jste zastánci nějakého bio, eko, udržitelného, či podobného směru, pak vřele doporučuji nedělat dvě věci: nekoukat zpětně na cenu a nečíst etiketu daného výtvoru. Mohlo by vám třeba zaskočit nebo si pokazíte ten báječný chuťový zážitek. 

Protože i ve složení na první pohled jednoduché potravinové chuťovky vás může překvapit spousta nečekaných ingrediencí. A když píši spousta, tak myslím opravdu hodně toho, bez čeho by se výroba neobešla. Třeba cukr a jeho variace pomalu ve všech nejen sladkých, ale i slaných produktech (příklad: dnes Schwarzwaldská šunka - cukr a hroznový cukr) o dalších přidaných látkách nemluvě.

Miluji mango a takový Mrož sorbet bude jistě báječná tečka k hezkému, slunečnému dni. Kelímek neměl šanci přežít do druhého dne. Pak jsem dostala ten všetečný nápad vyluštit hádanku, co jsem to vlastně požila. Nečekala jsem žádné překvápko, protože sorbet je prakticky ovoce, voda, cukr, že? No to jsem koukala: 

Mangové pyré s kousky manga 52 % (mango 87 %, glukózo-fruktózový sirup, cukr, zahušťovadla: E 1422, agar, regulátor kyselosti: kyselina citronová, barvivo: karoteny, přírodní aroma, konzervant: sorban draselný), Voda, Emulgátor: mono- a diglyceridy mastných kyselin, Stabilizátory: karubin, guma guar. 

 

Kamarádka mi připomněla, že mango je drahé ovoce a za tu cenu, co bych chtěla?

 

Určitě máte spoustu vlastních hezkých zážitků při luštění etiket přímo v obchodě. Hlavně vy, co máte ostrozrak nebo máte dostatečně silné brýle nebo pořádnou lupu nebo...

 

Marnost nad marnost - doma už to nezachráníme. Tam už nastupuje jiné téma: kdo dřív přijde, ten dřív mlsá. 

 

Takže číst či nečíst? Co brát a co nebrat? Co ještě tolerujeme a co a kdy už je pro nás přes čáru? Zapeklitý problém....

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milena Zelenková | středa 4.1.2023 7:14 | karma článku: 9,47 | přečteno: 374x