80| Příběh sestřičky Terezy I. - díl 10.

V nepravidelně pravidelném rytmu tří měsíců se Michal setkává se svou studentskou láskou, která v rámci svého výzkumu tráví v Česku poměrně dost času. Jenže se něco děje - kontakty ustaly. A Michal přemýšlí o ukončení vztahu...

04 / 1997 (vysvětlující fragment)

Letošní lipský veletrh se mimořádně vydařil. Sluníčko trénovalo na léto - počasí jak ze žurnálu. V oblíbené sestavě 'čtyř mušketýrů' ... pojedli, popili, nafotili novinky i hostesky! Igelitky mají prospekty narvané k prasknutí! A díky sportovně založenému Lubošovi, jeho rychlému vozu a nové německé dálnici ... se předpoklad návratu kolem osmé jeví poměrně reálným. Což těší zvláště Michala. Oč dříve budou doma, o to déle bude moci být s Terezou. Kolegové na zadních sedadlech usnuli už v Německu - a pracovní rozhovor s řidičem Michala pohltil natolik, že ztratil pojem o čase.

'Zvukové znamení ohlásilo právě 20 hodin! Stanice Hvězda vysílá zprávy'. Michal pohlédl bočním okénkem ven právě v okamžiku, když auto míjí mega ceduli: 'Hlavní město vás vítá'! Za 10 minut už vystupuje před rodným domem ... loučí se ... a sleduje Lubošovu vypulírovanou 'iks-emu' tak dlouho, dokud nezmizí za obzorem. Přejde silnici a ... překvapivě nezabočí k blokovému vchodu. Pokračuje v přímém směru na parkoviště. Tam zkraje stojící tmavé auto problikne hlavními světly, Michal zkoriguje směr ... a už otvírá pravé, přední dveře, už si sedá na místo spolujezdce. Poté je slyšet zabublat dieslový motor a lidový vůz s cizí značkou takřka neslyšně vyjíždí z parkoviště  

08 / 1997

Končí prázdniny. Na tom by nebylo nic divného, končí každý rok. Jenže pro mě to znamená, že jsem Terezu neviděl od autosalonu v Lipsku! V červnu odletěla do Angoly. Kromě tradiční pohlednice o ní nemám žádnou  zprávu. Je ještě v Africe? Není? Žije vůbec? Nebo ne?

Po jejím 'comebacku', jsem měl těžké myšlenky, jak dál. Spálit za sebou mosty, rozvést se a odejít za svou osudovou láskou? Nebo naopak na ni zapomenout, žít v rodinném kruhu se svou hodnou ženou? Moc mi nepomohlo ani sepsání důvodů pro či proti:

Terka je hrozně hodná holka / Jenže Anička také.

Tereza žije především svou prací / Anna svou rodinou.

S Terezou jsme se značně odcizili / S Annou se dost hádáme.

Na Teri mám jen matné vzpomínky / S Ankou jsme 10 let.

S Terkou si rozumíme hlavně v posteli / S Annou v posteli jen spíme.

Jenže, v čí prospěch toto porovnání vlastně hovoří? Víceméně potvrzuje současný stav: Tereza je atraktivní přítelkyně, ale jak sama tvrdí, není rodinný typ. Jenže ... mohu snad bez jakékoliv pochybnosti říci, že jí současný stav vyhovuje? Vídáme se 1x či 2x za čtvrt roku: pomilujeme, zajdeme na dobrou večeři, popovídáme si: ona mi vykládá o své práci, které moc nerozumím, já jí o autech a dětech, které ani nezná. Druhá noc a zase loučení. Kdy se uvidíme? Nevíme, možná je to dnes naposled?! Jasně, pokud bych se pro ni rozhodl, jistě by zařídila můj odlet do Afriky! Ale co tam budu dělat? Chlastat, nudit se, střílet zebry … a podle potřeby ji obšťastňovat? Není to málo? A mám snad vůbec právo chtít více? Mám právo ji limitovat poté, co si vybojovala svůj sen? Ne, myslím, že nemám. pokud by mi nevadilo cítit se jako příživník, hochštapler a primitiv!

Aninka je výborná žena mající dnes svůj myšlenkový obzor limitovaný potřebami členů naší rodiny, především potřebou nás živit a udržovat v čistotě. Občas zajdeme do divadla, na koncert a 2x do roka vyjedeme  na výlet. Tak to má být. Tak je to zřejmě správně. Jenže, co city? Láska? Milování? Bohužel to už se zdají být jen prázdná slova a my nějak nemáme potřebu je naplnit. Opravdu to tak má být? A musí to tak být?

Mrknu na hodinky ... je poledne. Na salonu, jak je o prázdninách obvyklé, není ani noha. Povzdechnu si a vylovím z kapsy klíče. Odemknu skříňku po své levici, hluboce v ní zašátrám a vytahuji patrovou bonboniéru. Jo, čokoládu já mohu konzumovat kdykoliv a v jakémkoliv množství. Nicméně, teď mě nehoní právě mlsná, jak by se mohlo zdát – v krabici je uloženo vše, co má vztah k Tereze. Vlastně je to smutné. Známe se od zimy 82, když jsem se vracel z hor a došlo k té nešťastné události u nich v nemocnici – to máme 15 let! Půl roku jsme spolu žili, poslední 3 roky se vídáme pár dní v roce… a vše, co z tohoto osudového vztahu mám, leží teď přede mnou v krabici od pralinek: pohlednice měst, která Terka navštívila, 3 přání k narozkám, 6 fotografií Terezy vč. momentky na řidičák, 2 fotky společné, pár vstupenek z kina, skleněné, rudé srdíčko, dva kaštany (doktorka a docentka = věří na zázračnou moc uzdravení), šupina z vánočního kapra – to je zase moje pověra o penězích, hrací kostky a pár lepicích papírků, které si lidé lepí na ledničku, aby nezapomněli koupit mléko či vyzvednout dítě ze školky!

Ne! Naše vzkazy jsou jiné, např: „Jak přijdeš z noční, tak se ke mně přitul!“ a dodatek: „Tulím se, ale nejsem schopna tě vzbudit! Ses napil odvaru z makovic?“ Vlhnou mi oči, kapky stékají po tvářích. Najednou mám silný a silně nepříjemný pocit, že se něco stalo. Že Terezku už nikdy neuvidím. Není mi moc dobře.

Asistentka Jana se vrací z oběda, doprovázená svitou mechaniků. Většinou blbnou a laškují – jsou holt mladí, jenže proč jsou dnes tak zaražení? Zavírám krabici a s nuceným úsměvem se ptám: „Co se stalo, Janinko? Nezbyl na tebe oběd nebo si ho už fakt musíš vzít?“

Podívá se na mě smutně a s povzdechem dlouhým až na dvůr jen vzlykne: „Princezna Diana je mrtvá. Uštvali ji novináři…“ a dál už nic. Jen pláč. Paradoxně se mně ulevilo. Vzhledem k mým předchozím pocitům jsem čekal něco jako pád letadla s českou lékařkou na palubě. To je zas dneska den!

... pokračování příště...

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Milan Vít | pondělí 19.12.2016 19:00 | karma článku: 11,18 | přečteno: 285x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 354x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Do Gazy dorazily po americkém provizorním molu první kamiony s pomocí

17. května 2024  11:12

Do Pásma Gazy se ráno dostaly první dodávky humanitární pomocí přes provizorní molo, které tam ve...

Muž ve Francii se pokusil podpálit synagogu, policisté ho zastřelili

17. května 2024  9:50,  aktualizováno  11:11

Policie v Rouenu na severu Francie v pátek ráno zastřelila muže, který se pokoušel podpálit...

Opilý muž si ohříval jídlo a usnul. Policisté se do bytu dostali beranidlem

17. května 2024  11:06

Dramatickou službu měli dva ostravští policisté. Beranidlem se museli dostat do bytu v obvodu...

Útěk splašeného koně mezi diváky na dostizích vyšetřuje policie jako nedbalost

17. května 2024  11:02

Incident z minulého týdne, při kterém v diváckém prostoru dostihového závodiště v Pardubicích...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 404x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?