45| Komunikační šum

Není šum jako šum. Například "Šum Svistu" je zpěvák. Žlutý a nekonečný! Šum sám  o sobě je shluk titěrných hluků. Jenže komunikační šum nebývá slyšitelný. Je spíše černou dírou pohlcující a deformující naše slova a jejich význam..

Proč se v práci kruci, tak těžko domlouváme? Vždyť nemluvíme čínsky! Já, původem z Čech, už 30 let ve Slezsku žijící, válím obstojně česky. Kolegové, většinou Moraváci … až na některé zvláštnosti, z nichž jasně vyčnívá slovo „cip / cyp“ – kde sice nikdo neví, jaké „i“ je vlastně správné, ale nikdo nad tím také nijak zvlášť nebádá. V každém případě: není dobré být nazván cypem (dnes je čtvrtek, dávám proto „y“) neb pochvala to určitě není. Dle Googlu je to jakejsi  bazmeg na šachtě používaný, ale tento význam nemá většinou řečník na mysli. Jo, a neplést si se slovem „cap“ – to též není výhra, bo je to vykastrovaný kozel, úplně přesně, vykastrovaný a smrdící kozel. Slyšet na svou osobu po známku: „Smrdiš, jak stary cap!“ – hluboce se zamyslím nad svými hygienickými návyky! Proti tomu "cop" a "cep" jsou z hlediska slušnosti, v pořádku. Zvažoval jsem i poslední samohlásku - tedy "cup". Nejdřív mě napadlo, že je to nic, tedy ptákovina ... ale pak jsme si vzpomněl na dívku, co pásla ovečky v černém lese. Ony přece dělaly: cupity, cup! A pak pro angličtináře mám i světovou verzi "cup = kap". Proti tenisovému "DC" nic nemám, ale rozesmál mne "WC", jež nosí teď hokejisti v Kanadě na krku. 

To jsem krapet odbočil, takže zpět ke 4. větě: … v práci jsme většinou Moraváci mluvící dost dobře česky a jeden Slezan, který však o tom, že je pendler, nemá ani tušení … a tak mluví úplně stejným dialektem jako ti z Moravy. Takže jsme na tom určitě o hodně líp, než právě Číňani! Tam prý co kanton, to jiné nářečí … ve třetím už jiná řeč! Cizinci ve vlastní zemi. My ještě ne … zatím. Ale přesto si nějak blbě rozumíme. Příklad? Střídání směn! Oficiálně v 6 hodin, zvykově v půl šesté. Jenže:

Pohled střídaného: „Kurňa, čtvrt na šest (ve skutečnosti 5:12) a ten cyp zas nikde! Nestíhám sprchu a v tramvaji budu smrdět jak ten cap!“  

Pohled střídajícího: „Kurňa, co zas pindá, příchod před půl je snad dobrý (ve skutečnosti 5:34), ne?“

Takže nám tu lítá 22 minut! No, nejen Einstein má svou teorii relativity. Příklad číslo 2: předání směny! Oficiálně zápisem v služební knize + verbálním předáním informací, především o změnách, úkolech a stavu objektů. V reálu je víc verzí, dám dvě nejčastější:

1. Míjíme se ve vchodu: „Všechno OK! Letím na tramvaj! Čau večer!“ Odpověď: „Nazdar, večer přijď dřív!“ Až později zjišťuje nová směna, co se má, co je jinak, co nefunguje a proklíná kolegy směny předchozí.

2. Autobus už kolegovi ujel, takže se rozvaluje v křesle a vykládá: kdo nastoupil, kdo dostal výpověď, kdo ho dnes naštval, které to dneska fakt moc slušelo… „A sakra, už mi to jede, valím! Čau!“

„Počkej a co je pro nás nového, důležitého?“ Jenže to už vystřídaný kolega neslyší … takže ten stávající jej opět půl směny proklíná. 

Ale domluva moc nefunguje ani ve věcech mimoslužebních. Příklad č. 3 – narozeninový:

  1. „Chlopi, slavím 30! Bude několik oslav, ta s vámi příští čtvrtek U Richarda, v 16, platí?!“
  2. „No, počkej, já mám do šesti!“
  3. „Neva, přijdeš později.“
  4. „Hele, a já mám druhý den denní … a já ho střídám na noční…“
  5. „Dobrá, změna termínu, bude to v sobotu v 15!“
  6. O dva dny později: „Chlopi, posunem ty oslavy po výplatě, včera jsem roztočil všechny chechtáky!“
  7. „Skvělé, a já si kvůli tomu vybral dovolenou.“ … „A já pohádal s mojí…“
  8. O 5 týdnů později: „Člověče, ta tvoja oslava už byla nebo ni?“
  9. „Domluvíme to s ostatníma, po neděli to zmákneme!“
  10. O vánocích: „Ten čas je opravdu relativní, kdo by tušil, že vánoce budou letos dřív, než tvé říjnové narozky!“

A co z příkladů plyne? Ptákoviny, kraviny, pomluvy a pitomosti se šíří nadzvukovou rychlostí, na seriózní informaci jeden natrefí jen náhodou, někdy ji mine úplně. Takže shrnuto – v řeči problém není: ta je poměrně srozumitelná, jádro pudla či žábu na prameni hledejme spíše v přenosu informací. A to jsme na tom v našem mini „kantonu“ nakonec skvěle. Ač ze Slezska … troufám si tvrdit, že se docela dobře domluvím na Šumavě i v Plzni a při troše soustředění i na Brněnsku!  Jenom se Znojemskem mám problém: s přítelkyní odtud pocházející jsem si zpočátku rozuměl i beze slov. Později slova nestačila … a nakonec bylo i slov škoda. Když tak nad tím uvažuji – on to nebyl až tak problém místopisný, jako spíše pohlavní.  

Jak to myslím? Do vztahů se vrháme po hlavě, moc nemluvíme, milujeme se (proč ne?), jenže na ochraně (dokonce i my, z ochranky) šetříme … děti proto plodíme, což svatbami řešíme, řeči sice vedeme, ale pouze v hospodě, kde se všichni sejdeme, kam před problémy zdrhneme … a hele, teď mě napadá, že v pubu si vlastně docela dobře rozumíme! Ne se vždycky chápeme, ale nakonec ... nakonec se shodneme. Takže … přestože je v pohostinském zařízení šum jistě nemalý - tak ten komunikační to zcela jistě nebude. Otázkou je, jak by tu prošuměla komunikace s Číňany, ale žádného neznám. Zatím jsou komunikační problémy s jinými minoritami. A ty do čínštiny určitě nepůjdou.  

 

Autor: Milan Vít | čtvrtek 29.9.2016 5:30 | karma článku: 20,34 | přečteno: 304x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 322x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 404x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?