38| Půl století spolu...

Když se s někým znáte skoro 50 let, je možné předpokládat, že znáte jeho datum narození. Myslím, že srpen. Hmm, je září! Tak letos jsem to opět nedal! Promiň brácho, kamaráde .... lepší to už těžko bude :-(

Září 69. Můj 1. školní den. Den, který mě nenaplňoval nadšením již dlouho dopředu. Nesnáším nová prostředí! Do třídy jsem byl vtažen a usazen do první lavice u okna jenom díky spojenému úsilí paní učitelky, vlastní matky a školníka. Tímto potupným aktem, doprovázeným mým nepřeslechnutelným křikem, jsem nakonec uznal svou porážku a počal se smiřovat s tím, že v této školní  budově strávím svá nejlepší léta.

„Co tak řveš magore?“ obořil se na mne soused, skrček o hlavu menší. Z lavice mu trčela právě jen ta hlava. Chvíli jsem zvažoval, zda mu mám vlepit facku – ale jsem pacifista, kecálista a … srab. Usoudil jsem, že risk neznamená vždy zisk. Neriskujíc tedy odvetný úder jen hodně opovržlivě odpovím…

„Sám seš magor, magore! Je to 1x za život, tak si to užívám.“ Když pochopil obsah mých slov, postavil se a vlepil mi facku! Nezvolil však správný čas k útoku.

„Ale chlapci, co to vidím? Snad se tu nebudete prát jako divá zvěř?“ táže se učitelka, zakládající si zřejmě na tom, že už ji, nedlouho před důchodem, z klidu jen tak něco nevyvede. A hned si také odpoví.

„Ne, vy se tu prát nebudete! A víte proč? Protože nejste divoká zvířátka. Vy jste přece ode dneška školáci! Budete chodit do této hezké školy, do této pěkné třídy, kde se budete se učit číst, psát a počítat. Stanete se zapálenými jiskřičkami a v páté třídě ještě zapálenějšími pionýry! Někteří z vás pak půjdou do učení, jiní na střední školy. To už budete nadšenými svazáky! A až se vyučíte, vystudujete … někteří z vás jistě i školy vysoké – stanete se mladými komunisty, nositeli míru a blahobytu pro všechny občany naší krásné, socialistické země! Proto si teď podáte ruce, omluvíte se a budete si dobrými kamarády! Pochopili jste mě?“

Slov řekla učitelka mnoho. Ani jeden jsme nevěděli, co vlastně máme pochopit – facka už byla zapomenuta. V tom se ozval ze zadní lavice potlesk. Tleskající muž i žena povstali a přešli k tabuli. Muž hovořil jenom chvilku … řečí, které jsme nerozuměli. Jeho slova nám pak přeložila tleskající paní: ona i soudruh ze Sovětského Svazu nám přejí hodně dobrých, socialistických učitelů, hodně sovětských přátel, pilné poznávání sovětských znalostí a hlavně … se máme brzy a pilně učit sovětsky, teda rusky! Abychom mohli společně se sovětskými pionýry bojovat za mír a šťastný život všech dětí na celém světě. Pak si oba ještě jednou zatleskali a odešli.

Po jejich odchodu stála paní učitelka hodnou chvíli otočená bokem ke třídě a dívala se z okna. Pak si utřela oči a pronesla několik vět, jejichž obsahu jsme už nerozuměli vůbec!

„Jiříku, Michale, posaďte se a poslouchejte. Teď mě všichni poslouchejte! Paní inspektorka měla pravdu! Musíte se hodně učit… protože jenom chytří lidé tvoří chytrý národ. A jenom chytrý národ se může ubránit útokům svých nepřátel. Jenom chytří lidé vědí, že není pravdou vše, co se jako pravda tváří, jenom oni vědí, že pravdu musí hledat! A až ji naleznou, mají za povinnost ji šířit dál. Teprve potom nám svitne naděje, že si budeme moci opět vládnout sami, že nám bude v naší malé, krásné, okupované zemi zase dobře! Nesmíte se mezi sebou prát, to by oni chtěli! Vy musíte, jako Svatoplukovy pruty, držet pevně při sobě!“ řekla a sedla si ke klavíru. Hodinu zakončila zpěvem československé hymny.

S Jirkou jsem neseděl dlouho. Já jsem rostl a posouval se dozadu … on v 1. lavici zůstal. Ne, že by nerostl – rostl, jenže pomaleji. Nefackovali jsme se, ale ani spolu zvlášť nekamarádili. Byli jsme rozdílní: on všesportovní talent a dítě ulice … mým zázemím byly knihovna a výtvarný ateliér. Tak jsme si ‚nepřekáželi‘ po 4 roky. Poslední den ve 4. třídě byl mým posledním dnem na staré škole. O prázdninách jsme se stěhovali na Severní sídliště, což znamenalo, že mě v září bohužel, čeká nový kolektiv. A také jistotu, že od Jirky již nikdy nedostanu facku!

Září 1973. Zaspal jsem! Bez snídaně běžím do školy, schody vybíhám po dvou a na konci chodby otvírám dveře s tabulkou 5. B. Školní rozhlas právě přenáší projev ministra školství. Proto učitelka pouze mlčky ukáže na volné místo v 1. lavici u okna. Ještě ani nedosednu, když slyším…

„To si neumíš natáhnout budíka, magore?“ tak to je nečekané přivítání! Má ruka automaticky nabrala směr k hlavě drzouna … leč vzápětí se zastavila. Zažívám šok! Zírám totiž do tváře malému Jirkovi!

„To se mi snad jenom zdá! Co ty tady děláš… magore?“ Nadávka už samozřejmě postrádala původní razanci, bohužel zazněla příliš hlasitě. ‚Souška‘ učitelka, jen 2x třepla rukou a už jsme stáli každý v jiném rohu třídy. Naštěstí ministerský projev brzy skončil a klatba byla bez dalších proslovů zrušena. Po vyučování jdeme každý domů a … přece stále spolu! "Krutí brko!  Copak teď opravdu bydlíš jen dva vchody ode mne? To se tě už opravdu nikdy nezbavím?“ stále žasnu!

Ne, Jirky jsem se nezbavil … dodnes! Dotáhli jsme to spolu až do devítky. Padla i další facka! Dokonce na ‚sovětském území‘ v Milovicích, kde sovětští ‚soldáti‘ zbudovali kromě kasáren i městečko pro rodiny oficírů. A s jejich dětmi – sovětskými pionýry, jsme se družili. Právě tak, jak nám to přál sovětský soudruh první školní den! Ne, neměla by z nás paní učitelka radost. Jenže … my v tom politiku nehledali a vlastně ani neviděli. Družba – to byly výměnné akce: u nich jolka, u nás akademie, u nich kino, u nás divadlo, trocha sportu, něco málo tance. Ruské pionýrky nebyly moc hezké, takže se víc družíme s těmi našimi, českými.

Vztah graduje na střední: společné brigády, taneční, navzájem se hostíme na svatbách. Později se setkáváme jako rodiny, naše dcery si spolu hrají – naštěstí bez facek, naše ženy spolu ‚kafíčkují‘ a klevetí! Pár let poté se zase vzájemně ‚utěšujeme‘ po rozvodech… energii a vztek si vybíjíme v krutých bowlingových kláních. A slavíme kdeco, narozeniny, svátky, nový i starý rok, výročí svá i dětí, křest mé knihy… a když už fakt není co, tak bereme za vděk i sobotou!

Září 2019. Právě uplynulo 50 let od naší 1. facky. Nejsme už nejmladší, už jsme tím parchantem jménem ‚život‘ docela dost otřískaní, nemocní a protivní… Oba jsme zůstali sami a oba už sami zůstaneme.

Září 2029. Sestřička tlačí můj vozík do mírného stoupání k ubytovací části LDN. Doufám, že budu na pokoji s někým slušným … a že budu mít postel u okna! Tak první předpoklad nevyšel … postel u okna je už obsazena nějakým dědkem. Spí? Ne, už se otáčí … už slyším jeho chrčivý, jízlivý hlas:    

„Kde se zase tak dlouho flákáš, magore jeden! To ti věčně musím držet fleka?

„Sestřičko, dovezte mě, prosím k tomu parchantovi u okna. Přivítáme se … jo tak na půl metru, to bude stačit.“ A když se tak stane, napřáhnu se … a prásk … ta sedne!!! A budeme si kvit! To bude moc príma pocit! Vlastně se na to už těším!

****

Jiří, dodatečně všechno nejlepší k narozkám. Máš u mě dárek! Nechám tě vyhrát v bowlingu, ať zase jednou prožiješ ten úžasný pocit vítězství! 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Vít | pátek 16.9.2016 2:39 | karma článku: 22,11 | přečteno: 436x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 354x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Každé osmé dětské skupině hrozí konec. Kvůli novince v požární vyhlášce

25. května 2024

Premium Až sedmdesát tisíc dětí mladších pěti let nemá zajištěnou předškolní péči. Buď jsou na mateřskou...

KOMENTÁŘ: Putin jako šéf korporátu. Neorealisté to tak popsali už dávno

25. května 2024

Premium Vladimir Putin se chová jako generální ředitel někdejší gigantické firmy, která ztratila část trhu,...

Putinovy výroky o mně? Nudné, to on je nelegitimní prezident, říká Zelenskyj

25. května 2024  19:45

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil zpochybnění své současné legitimity v čele země...

Zachrání Costner francouzské Keviny? Smějí se jim v práci i na seznamkách

25. května 2024  18:50

Návrat Kevina Costnera na filmový festival v Cannes vzbudil naději pro více než 150 tisíc...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 390x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?