29| Piškvorek příběh - I.

Prázdniny skončily. Všichni jsme zpátky doma, chodíme do práce ... ne, všichni ne. Například kámoška marodí. Těžce to nese. Tak jsem jí napsal povídku. Snad ji potěší, nejsem si ovšem jistý, jestli jí potěší její zveřejnění...

To je zase den! Nejenom, že už dva měsíce trčím doma na nemocenské … s bolavou nohou! Ještě jsem si navíc dneska zlomila ruku. Nebo naštípla? To je putna, bolí to stejně. Jak se to stalo? Ani nevím ... no na kole! Nadarmo se neříká: „Sportem k trvalé invaliditě!“

Jak říkám, ruka mě bolí jako jako čert, ruku mám v ortéze … a dělat? Dělat nemohu skoro nic. Všechno je naruby – místo abych se starala o svou, osmdesátiletou maminku, která žije po tátově odchodu v chaloupce sama … starají se kamarádky a dcera o mne! To mě štve snad nejvíc, že jsem na obtíž. I když mi to do očí nikdo neřekne, cítím, že jsem teď svému okolí prospěšná jako sáňky v létě. I když, pokud si vezmu sněhovou nadílku (hmm, nadílka není to správné slovo) posledních let, tak jsou dětem sáně na nic i v zimě!

Jsem rozmrzelá a nic mě nebaví! Nebaví mně číst, nebaví mně dívat se na televizi – zapínám počítač a … zjišťuji, že mně nebaví ani ten. Nejraději bych usnula a probudila se ráno s tím, že to je pitomej sen, že mám obě ruce levé … co říkám? Obě zdravé, že jsem uschopněna, že jsem uspěla ve výběrovém řízení, že je všechno při starém…! Jenže se mi nechce ani spát. Zkusím piškvorky, třeba se najde hráč slabší mého neumění a několik vítězných her mi zlepší náladu natolik, že třeba přece jen usnu!

No, tak aspoň tohle se mi plní – hraji s profíkem, teda s kýmsi, kdo se nazývá Heinz – to je kečup, ne? A jeho hra tomu nicku docela odpovídá. Hraje jak ponocný … nemám problém ho 5x porazit. Pak vypadá, že by to rád vzdal – to ne, to nechci! Raději ho nechám vyhrát. Povedlo se. Nálada se mu evidentně zvedla, děkuje. Představuji se mu a ptám se ho na věk. Většinou tu hrají staří dědci, ale ti opravdu hrají lépe, než on. Tvrdí, že se jmenuje Michal, že mu je 50! A sakra – to je o pět víc, než mně. Tak ne, změna je zřejmě jeho životním krédem. Pro kámoše je Milan a o 3 roky nám zestárnul. Nechápu jeho proměny, cítím se podvedená. Což si mohou na síti všichni vymýšlet? A kde je dáno, že teď říká pravdu? No nic – půjdu spát...

... nejdu. Proč? Nevím … píše jinak, než ostatní. Docela zajímavě, vlastně mě baví si s ním psát. Je sice pomalu půlnoc, ale vždyť je to jedno, spát mohu přes den! To je tak jediné, co mohu do sytosti! Proč nespí on? Je nočním vrátným a i když má volno, stejně žije obráceným životem. To je nakonec jeho věc. Neznám ho a nikdy ho nepoznám … ať si tedy žije, jak chce. 

Teď zase tvrdí, že píše knížky! Jo … a já jsem kněžna Libuše! Spíš to bude blázen! Co to zas zplodil za nápad? Nabízí mi schůzku v mém městě? Cože? Jede k nám příští týden na dovolenou, vidí to na zmrzku na náměstí. Teda pokud chci. Aha? A chci já vůbec? No, jasně, že ne, přece nepůjdu s prvním … přece nekývnu na první nabídku blázna, co hraje o půlnoci (v 50!!!) piškvorky?! Jenže, to jsem blázen vlastně i já!? No, možná bych s ním jít mohla … na zmrzlinu nebo ne? Vlastně ne, vždyť mám tu ruku v gypsu! On to teda gyps není, ale princip je stejný! Jsem nemožná, neohrabaná – navíc nesportuji = takže přibírám na váze! Ne, nikam nejdu, nepotřebuji být za trapnou. Dobrou noc pisálku!

… o 4 dny později…

Píšeme si každý den! Je zábavný, díky němu zapomínám na své zdravotní strasti! Je komplikovaný. Celý život rozmazlovaný ženami – zůstal sám. Dost těžce to nese. Ale pokud nemluví o sobě (jenže to on mluví skoro pořád ), tak je příjemné mu naslouchat. Poslal mi fotku. Ne jednu – asi 8! Abych mu věřila, že je skutečnej. Někdy je opravdu těžké mu uvěřit. Je jak z jiné planety – ostatně to je zřejmě jeho oblíbený bonmot. Tomu už vůbec nerozumím. Ale někdy zase říká slova, věty, myšlenky – no jako bych je říkala já! Na tu zmrzlinu s ním půjdu. Ostatně nebude sám, přijede s dcerou. Jsem zvědavá. Na něj? Ne, na dceru … asi! Jasně, že na něj. Domluvili jsme se na úterý … dnes je sobota. Ještě 3x se vyspím a pohlédnu mu do tváře. Docela jsem napnutá. I když vím, že je to jednorázové setkání, i když tuším, že z toho nic nebude, stejně se těším. Jako děcko na dárky pod vánočním stromkem. Ostatně, proč ne? Proč bych si nemohla dopřát dárek?

Už se jen 2x vyspím!

Už jenom jednou!

Už ani jednou, už je den ‚Dé‘! Vycházím z domu, za 10 minut jsem na místě srazu! Proti mně jede modré auto, brzdí, řidič stahuje okénko … a hrome! To je přece on! Jsem blázen, to už vím jistě. Ostatně, nejsem v tom sama.

Pokračování příště … anebo ne?!

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Vít | čtvrtek 8.9.2016 3:36 | karma článku: 16,12 | přečteno: 299x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 354x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Komu spadne do klína západ Afriky? Ve hře o vliv je průmysl i dezinformace

26. května 2024

Premium Od spolupracovníka MF DNES v Africe Pozvolný odchod Francie ze západní Afriky je hotová věc. Zcela nahradit francouzský vliv ale bude...

Čechů ubývá, rodí se méně dětí. Není čas na sex a vztahy, vysvětlují odborníci

26. května 2024

Premium Stále více žen v Česku nemůže otěhotnět nejen z důvodů onemocnění, ale i kvůli odkládaní...

První barevná fotka zmizela v hlubinách času. Už ji nikdy nikdo neuvidí

26. května 2024

Seriál Je to jen pruhovaná stuha na tmavém pozadí, přesto představuje zásadní moment ve vývoji barevné...

V metru ve stanici Náměstí Republiky spadl do kolejiště člověk, provoz byl zastaven

25. května 2024  22:38,  aktualizováno  23:28

„Na stanici metra B spadl do kolejiště člověk. Provoz metra je přerušen v úseku Smíchovské nádraží...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 390x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?