22| Kanadský žertík … část 1.

Dvojpovídka - o lásce, zradě, o shledání po letech ... a o takové, malé pomstičce, o takovém žertíku, jenž někdy nazýváme kanadským. A s "Kanadou" má text společného více, než by se zdálo! Však ne vše je pravda, ne vše je fikce.

"40" na krku...

... depka jako kdybych byla modelkou.Skoro rok mi trvalo, než jsem ten hranatej věk rozchodil ... a když se mi to jakž takž podařilo, tak mě na dno časové reality uvrhla zpět přítelkyně poznámkou, téměř nevinnou: „No vidíš milý, a za měsíc ti bude 41!“ A bylo vymalováno! Na opravdu kulatou „padesátku“ jsem se  naopak těšil už dlouho dopředu. Nakonec - oslavy mám rád a všichni v mém okolí byli buď velice milí a taktní - či jen dovedou dobře lhát? V každém případě mě s vážnou tváří ujišťovali, že na ty roky určitě nevypadám :-) Jo, jsem ješitný, ale komu by ta slova nedělala dobře? Vám přece také.

Času na přípravu "trachtace" jsem měl fůru. Poměrně jistě jsem totiž už rok dopředu věděl, že pokud dožiju, tak příště to bude za „pade“! Do salonku nedaleké restaurace dorazili všichni, kdož dokázali v únoru odolat atakům bacilů, virů a jiného svinstva nás v chladu ohrožující. Kromě chutné krmi a chlazených nápojů jsem „objednal“ i sníh…  Viděl jsem to v jednom českém filmu. Jenže … nahoře to krapet přepískli. Půlmetrová nadílka během pár hodin byla něčím, s čím silničáři v tento čas evidentně nepočítali. A proto raději ani nevyjeli, bo jen blázen by jel do takového nečasu... A jak rok oslavou začal, tak v podobném duchu i pokračoval. S třídními srazy se roztrhl pytel. Padesátku letos slaví  kdekdo, najednou je každému "pade"!

Snad z lítosti, že do "60" daleko anebo snad ještě pod vlivem zimní oslavy, jsem se rozhodl uspořádat i oslavu letní! Po večerech a nočních směnách jsem v průběhu roku sesmolil román. No knížku, no! Většinou lidé píší romány autobiografické, tedy vyvrhnou na papír to, co prožili ... nebo co si pamatují, že v mládí prožili. Jít stejnou cestou, to bych byl docela rychle hotový - nepamatuji si téměř nic. Proto jsem napsal román fantasgrafický! Tedy to, co jsem docela určitě nezažil, ale co bych zažít určitě chtěl. Křest knihy – to zní fakt vznešeně! A stejný mám i pocit. Nakonec - i proto jsem tu bichli napsal, jenžto na výdělek psaní zcela jistě není. Přichází známí, kolegové i rodina. Kromě otce, kterému není v těch hicech nijak dobře. Jenže komu je? Naštěstí je sál spřáteleného pražského autosalonu klimatizovaný. A tak jako v zimě napadlo přes 40 cm sněhu, tak na čtyřicítku se dostáváme i dneska! Jasně, ve stínu! Teplotní rekordy už druhý týden padají jak mouchy! Takže i přítelkyně Karolína, v minulém životě snad Tahiťanka, sice nerada, ale připouští, že letošní červen je poměrně teplý a že by nebylo od věci nočního ochlazení, neřku-li letního deštíku.

Zatím se scházejí hosté, kolik jich asi přijde? Diskuse, samozřejmě monotématická, je nejčilejší u baru, kde "úřaduje" můj bratr coby barman a ex-spolužák Milan (jo, ten ze Žlabů), jenž má, momentálně coby kuchař, na starosti fyzické naplnění žaludků příchozích. Duševní stravu zajistím svým jistě skvělým dílem já ... jež na trh je uvede coby kmotr, můj o mnoho slavnější prastrýc, bez pár ročků už stoletý pohádkář a skutečný spisovatel shodného příjmení, jménem Arnošt, řečený svými vrstevníky angrešt, což se mu prý tuze nelíbí. V tom se otvírají dveře salonu a dovnitř vstupuje dvojice děvčat. Termín „děvče“ je dnes stejně relativní jako Einšteinova teorie relativity – i naše kamarádky letos slaví kulatiny. Ženu vlevo jdoucí poznávám, vídáváme se občas na netu, ale kdo to jde vedle ní? Že by s sebou vzala dceru? Blíží se ke mně, smějí se, ta mladší mi právě mává a já ... jsem v rozpacích: netuším, kam mladou paní zařadit … 5 metrů … 4 metry … 2,5 metru …! A náhle by se ve mně krve nedořezal! Že by to snad byla ona? Nebo ne? … Ale ano, je to ONA!

Po 30 letech stojím „zoči-voči“ své dávné spolužačce, kamarádce, přítelkyni a … milence! Tak tu jsem tady dnes opravdu nečekal! Měl bych něco říci … nenapadá mě však nic. Navzdory na maximum jdoucí klimatizaci mi stéká pot po zádech. Co stéká, tryská všemi póry mého těla. Jen mě napadá, že na té relativistické teorii asi něco bude: pro ni se zastavil čas – vypadá fakt bezvadně! Jo, vkus jsem měl vždycky dobrej, jenom výdrž chyběla.                    

„Ahoj Petro …“ a konec, vyschlo mi v krku. Stále nevím, co říci…  Nakonec neříkám nic, protože má milá (bývalá) je náhle rázně postrčena směrem k bufetu.  O tento posun se postaral můj mohutný ex-bojovník a kamarád „ve zbrani“. A já v tu chvíli nevím, zda jsem mu za to vděčen nebo zda ho nenávidím. Poté, co jsem se vymanil z jeho přátelského objetí, se zdrhám vzpamatovat na toaletu… Sakra, jak se mám teď soustředit na oficiální program? A začít musím, dorazil už i prastrýc, jenž se nakonec přece jen uvolil pronést pár oslavných vět. V tom hicu se asi dlouho nezdrží.

Petru teď nevidím a jen doufám, že dnes nebude odsud spěchat. Je to možná divné, ale najednou už nechci být hlavní postavou dnešní komedie, naparovat se a na potkání každému vyprávět, jaká je to makačka - psát a napsat knihu. Ve skutečnosti to není pravda: psát je lehké. Těžká je gramatika, ještě těžší korektury, grafické úpravy a vůbec nejtěžší je pak ... knihu prodat! Ale na to teď kašlu! Teď bych chtěl vzít Peťulu za ruku a vyrazit si s ní třeba na Petřín. A nahoře u stánku si dát párek v rohlíku a do kelímku točenou kofolu. Jako kdysi ... jako v minulém století!

Po slavnostním křtu dostává kdosi z davu dost dobrý nápad: vyfotíme se! Nenápadně si vybojuji místečko vedle Petry, chytám ji kolem pasu a … je to je úžasný pocit! Je tak drobná a voňavá. Proč trvá focení tak krátce? Naštěstí, tu mají foťák nebo mobil všichni a také všichni chtějí mít aktuální fotku ve svém aparátu. Chudák bratranec Alex… postupně vyměňuje naše přístroje a fotí a fotí a... Bezvadných 10 minut! Jenže tím to končí. Odcházím psát věnování, nemá to konce, další fotky, loučení … a najednou tu zůstáváme s bráchou sami. Tím myslím úplně sami!

 o 10 dní později

Už týden jsem doma, na východě. Od návratu jsem nenapsal ani řádku, jen se utápím ve vzpomínkách, přemýšlím, trpím a … doufám. Proč se neozve? Proč přišla? Proč byla tak vlídná, tak milá? Proč mi dávala naději? Nebo nedávala? Sakra, sakra, sakra! Proč si připadám jako študák? V 50 bych už měl snad mít rozum. Proč si tedy neužívám vytouženého úspěchu, proč nepíši další knihu, třeba fikci o nás dvou: jak si krásně žijeme, v „šumperáku“ na kraji města?

„BUM!“ … probouzí mě rána. Jak jsem usnul, vypadla mi myš z ruky. Kolik je? Dvě hodiny po půlnoci! Ještě se mrknu na došlou poštu … a hele ... bingo!! Přišel e-mail od Petry! Rázem jsem vzhůru! Hltám řádky, její život plný kotrmelců – napsat to, vysmáli by se mi, že je to kýč. Jenže kdo píše ty největší kýče? Spisovatelé? Scénáristé? Ne, ne, ne. Přece život! Jenže textu chybí pointa: sejdeme se nebo ne? Žádná zmínka. Odepisuji – rozvážně a nezávazně. Starý trik ještě z devítky, nezájem prý přitahuje… zřejmě ano ... neboť mi obratem bliká na monitoru vzkaz:

„ZLÍN! Čtvrtek, v 16 hodin na zahrádce Divadelní kavárny. P.“  

Překvapující místo, trochu z ruky z Čech i od nás. Město však zhruba znám, divadelní kavárna bude nejspíš u divadla a divadlo je v centru. Ale: kolik budeme mít času? Nevím. Stručnost, u žen vlastnost jistě jindy vítaná, teď není na místě. A jak vysvětlit „služebku“ do Zlína doma? Nakonec mi pomůže náhoda: pohádka o pozvání na otevření nového provozu tiskárny, jenž tiskla mou knihu… zní věrohodně, odjezd je povolen a čas návratu neurčitý! Život je príma!

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Milan Vít | sobota 23.11.2013 22:32 | karma článku: 12,16 | přečteno: 225x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 354x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Musela jsem skončit kvůli názorům na transgender, řekla skotská expremiérka

25. května 2024  17:57

Bývalá skotská premiérka a dlouholetá předsedkyně vládní Skotské národní strany (SNP) Nicola...

„Máme nejlepší tým za deset let.“ Češi ve fanzónách věří ve zlato

25. května 2024  15:46,  aktualizováno  17:36

Tisíce lidí na různých místech Česka sledovaly semifinále hokejového mistrovství světa. Fanoušci...

Rusko zasáhlo hypermarket v Charkově, mohlo v něm být přes 200 lidí

25. května 2024  17:01,  aktualizováno  17:32

Nejméně dva lidé zahynuli a 25 bylo zraněno při ruském vzdušném útoku na druhé největší ukrajinské...

Na Česko udeřily silné bouřky, meteorologové vydali varování před kroupami

25. května 2024  14:36,  aktualizováno  16:47

Šumavu a jižní část Plzeňského kraje zasáhly v sobotu kolem poledne silné srážky. Kvůli dešti...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 390x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?