22 / 3x a dost
To je ovšem výzva. Lokace: garsonka, v ní 1 chlap, 1 rybka v akvárku (nemluví, jen čumí), darovaný pekáč a recept na bublaninu. I po trojím přečtení je mi jasné, že se návštěvě konzumu prostě nevyhnu, z potřebných ingrediencí mám totiž jen moučkový cukr. Postup tak začíná koncentrací vůle, abych se donutil vstát z postele, obléci si triko (trenky už mám) a vyrazil do Billy.
Strouhanky mi stačí hrst, ale na hrsti se neprodává, tak beru kilo. Másla vezmu čtvrtku, zbývajících 100 gramů, skončí v ledničce. Cukr nekupuji, těch 150 gramů doma najdu i kdybych ho měl vzít z cukřenky, ale přihazuji 1 cukr vanilkový a kypřící prášek (do těsta stačí polovina). 3 vejce? Nakonec beru všech 10 – a bylo to moudré rozhodnutí. U pokladny jsem si vzpomněl, že jsem si nevzpomněl na polohrubou mouku a ovoce. Špatné znamení, ještě jsem nezačal a už jsou 2 stovky v řiti.
Jak dál? Očistím jahody. Půlku jich sním a z druhé namixuji kokteil. Proč? Proto … mám ho rád. Oddělím žloutky (vylovím i ten, co omylem skončil v misce bílkové) a rozmíchám je s cukrem. Poté rozhňácám i máslo s moukou, abych vše nakonec smíchal s cukrem. Je-li hmota příliš hutná, zředím ji mlékem. Máslem vytřu pekáč a vysypu strouhankou (hrubou moukou ne, bo ji nemám).
A co s bílkem? Vyšlehám na sníh a jemně vmíchám do těsta. Hledám vhodné ovoce (kdo hledá, najde) – nacházím hrozno. Víc by bodly jahody, špatný nejsou ani třešně, ale není času si vyřizovat účelovou půjčku. Blížím se k cíli – je tu akce 3x šup: šup těsto do pekáče, šup ovoce cik-cak do těsta a šup do trouby. Jak dlouho? Různě, někomu snad stačí 20 minut … já nastavuji 30 a pak ještě deset.
Vysvětlení k titulku: to jako, že jsem upekl hned 3 buchty? Odpověď je upřímná, bublanina číslo 1 se jaksi nepovedla: nevybublala a vůbec nevykynula. Dal jsem do těsta vůbec kypřící prášek? Nevím. Možná by věděla rybka, jenže ta si to nechá pro sebe.
„Dvojka“ byla prokypřená nadpoloviční dávkou (většinou obsahu), avšak výsledek je opticky stejný. Teprve později se dozvím možnou příčinu - špatný postup při míchání. Zatím vím prd. Proto si přes den ordinuji samostudium: analýza chyb, taiming procedur, poučení z vývoje a nově přidání 2 panáků tuzemáků ... aplikovaných na začátku a po ukončení výrobního procesu. Třetí pokus jsem po pečlivé, cukrářské noční práci (02:40) předal k tepelnému zpracování darované troubě a já, trouba náhradní, se přemístil k pc s novým úkolem: vytvořit blog (slovenské zážitky), který by mě zase jednou katapultoval na dvoucifernou karmu.
Takže se stalo, co se stát muselo … na bublaninu jsem prostě zapomněl. Do reality mne přivedla až náhodná cesta do lednice. Jaký byl výsledek? Překvapivě jedlý, byť spodní strana byla krapet tmavší. Přesto mám pocit, že s érou pečení jsem skončil tak rychle, jak jsem ji začal. Jo, na fotce je třešňová bublanina – pokus č. 3.
Milan Vít
37 / Dopis 16 leté dceři
Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.
Milan Vít
35 / 100 let
Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.
Milan Vít
34 / Už jsem i já prozřel...
... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.
Milan Vít
33 / Jak se nás moc nesešlo
Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.
Milan Vít
32 / Dvojím pohledem
1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.
| Další články autora |
Na prodej je vila po Petru Kellnerovi od slavného architekta. Nahlédněte dovnitř
Realitní kancelář WIN & WIN reality inzeruje na svém webu vilu, která se dostala do učebnic...
Jak se nakupuje v nizozemské „matce“ českého Alberta. Ceny někdy překvapí
Řetězci Albert Heijn patří zhruba třetina nizozemského maloobchodního trhu s potravinami. V Česku...
Česko má po 13 letech světovou Miss Earth. Korunku získala Natálie Puškinová
Česko má další světovou královnu krásy. Mezinárodní soutěž Miss Earth 2025 vyhrála ve filipínské...
Tři roky odříkání. Vágner se pochlubil úlovkem největší ryby vltavské kaskády
V nedělním dešti se z orlické přehrady přihlásil rybář Jakub Vágner s dalším významným úlovkem. Ve...
Moderátoři Efler a Lecká do toho praštili. Svatba po čtrnácti letech
Spisovatelka a moderátorka Rádia Blaník Iva Lecká (46) a o rok mladší moderátor Rádia Frekvence 1...
Originalita, tuny kerosinu a hra na udržitelnost. Jak cestují čeští superboháči
Průměrná denní útrata přes 35 tisíc korun, ale i cesty soukromým tryskáčem za milionové částky. V...
Ukážu nový styl. Okamura o svém zvolení i slibované proměně v čele Sněmovny
Premium Lídr SPD Tomio Okamura se ve středu stal novým šéfem Sněmovny. Po zvolení slíbil, že bude...
Jsou tlustší a dražší. Plastové příbory přežily i svůj zákaz
Premium Zákaz plastových příborů se u českých stánků minul účinkem. Objevily se sice například dřevěné...
Narážíme u vás na vstřícné lidi. Asi to souvisí se slivovicí, přemýšlí Helloween
Premium Ještě než kapela Helloween odehrála koncert před našlapanou pražskou O2 arenou, byli kytaristé...

Akční letáky
Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!
- Počet článků 219
- Celková karma 0
- Průměrná čtenost 391x
A kdo jsem já? Zcela jistě:
Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?



















