19 / Bratislavský románek

Slíbil jsem podat zprávu, jak (ne)pokračovala má komunikace s personálem hotelu Apollo. Dobrá, slib je slib, tak jej splním – otázka zní, jakou verzi zvolit. Realistickou, nikoliv happy anebo pohádku ve stylu filmu Pretty woman

Eh, co budu bádat, místa i času je dost, dáme verze obě.

Odbaveni na recepci, venkovní výtah nás vyváží k oblakům. Ne, že bych byl životní sprinter, ale stihnul jsem se vyspršit, navonět a učesat dřív než si Petr vybalil. I já to na něj vybalím: „Je tu horko, počkám tě na recepci, stejně mám ještě pár dotazů.“

„Pochopil jsem,“ (ovšem nevím, proč se musí řehtat jako kůň) – nemusím kvaltovat, že?“

„Netuším smysl otázky, ale počítám, že do 15 minut dorazíš," odpovím, že musím, a v duchu tuším.

„To ti negarantuju, ale myslím, že se zlobit nebudeš, když…“ konec jeho právě zrozené myšlenky mi nebyl již dopřán slyšet. Opustit výtah nebude tak snadné, bo cestu ven ucpal špunt (pravděpodobně ruských turistů) rvoucí se dovnitř. Možná to jsou i Ukrajinci, co neumějí ukrajinsky, čert aby to spral. Důležité je, že bohové mi jsou nakloněny: na dvojce nikdo, na jedničce Blanka.

„Čo máte na srdci, pán Čech?“ zeptá se mě hezká recepční, já se na ni podíval a bylo mi jasné – všechny své dvě otázky jsem právě zapomněl, k čemuž se hned doznávám.

„Nevadí, spomeniete si neskor, no já bysom na vás tiež mala jednu otázku. Počula som dobre, že váš kamarát je z Bruntálu? Mohol byste sa ho opýtať, či nepozná Pavla V...., čo robí teraz v Prahe na letisku servismana.“

„Paní Blanko, Bruntál je sice větší vesnice, ale nemyslím si, že by se tam všici znali, ale jasně, zeptám se. Jo a já jsem z Prahy, tam nikoho neznáte?“ Aj, to nebyla dobrá otázka, Blanka se zamračila, nadechla a nakonec jen mávla rukou…

„5 rokov som tam bývala, no nechce sa mi o tom hovoriť.“

„Jasně, chápu, ostatně už jsem si vzpomněl na své otázky…“

Cestou se Petra ptám na soukmenovce Pavla. Nezná ho osobně, je mladší, ale ví o něm, tatík má autoservis. On je ten Bruntál přeci jenom větší vesnicí… Ve vinotéce Petr diskutuje s majitelem o problematice, které vůbec nehovím. Ale nalili mi za 5 euro na dno něčeho docela sladkého a já mám čas přemýšlet, jakýže to příběh v sobě skrývá kombinace "měst a osob" v nich žijící.

Pavel z Bruntálu – letecký mechanik tam toho moc neopraví, takže předpokládejme, že se přemístil do Prahy. Petr (Br.) také odešel do Prahy, ale podle všeho se spolu v metru nepotkávají. Proč se nám v však v Praze objevuje mladá Blanka z Bratislavy. Důvodem může být láska, studium nebo atraktivní zaměstnání? A ještě jeden  háček - bydlela v Horoměřicích (odsud je na letiště, coby kamenem dohodil) a kromě dalších pár tisícovek lidí tu bydlí rodiče mého zetě.

„Chcete ešte naliať,“ ptá se číšnice. Kývnutím dávám najevo souhlas. Majitel se rozloučil, barmanka zmizela v kuchyni a Petr se snaží se mnou rozvést dialog na vinařské téma. Odsouhlasím mu vše, co chce a hned se mu svěřuji se svou záhadou. Nezdá se, že by jej to zrovna 2x zaujalo, ale když pochopil, že mu pokoj nedám, spustil...

„Já v tom žádnou záhadu nevidím. Tak jako ty ses přestěhoval do Ostravy za láskou a já do Prahy za prací, tak musel Pavel do Prahy, kde v kantýně potkal pěknou letušku z Blavy. Zřejmě jím nevyšly plány (důvodů mohou být desítky), rozešli se, a ona se vrátila domů. Zajímavé je jenom to, žes na to kápnul během 1 hodiny pokecu na recepci.

A tak to tak i bylo. Bylo mi Blanky líto, ale kromě rozhovoru (o který nemá zájem) a případné povídky pro zasmání, pro ni nemohu více udělat. Navíc po prodloužené směně má 2 dny volno. Takže je víc, než pravděpodobné, že se už nikdy neuvidíme. Sice řekla příště ... ale to víme všichni, že je pouze synonymem časového příslovce: nikdy.

Článek již dost dlouhý – zatím se držím realistické linky. Zítra nafasuju růžové brýle a přidám něco romantiky. Fotka je pořízena s Bratislavským hradem za zády s výhledem na rekonstruované zahrady, v pozadí hospodářské budovy

V Ostravě 9.7.22

Autor: Milan Vít | úterý 12.7.2022 6:30 | karma článku: 9,30 | přečteno: 309x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 321x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Co mírová konference v Čapím hnízdě, napadla Černochová Babišovu kritiku

30. dubna 2024  17:30

Ministryně obrany Jana Černochová ostře reagovala na kritiku české muniční iniciativy pro Ukrajinu...

Opilý řidič kličkoval Brandýsem. Čtyři tisíce pro každého, uplácel pak policisty

30. dubna 2024  17:03

V druhé polovině dubna zastavila policejní hlídka kličkující a pomalu jedoucí auto. Cizinec, který...

Došla na Majálesu voda? Odmítáme to, říká pořadatel. GIBS prověřuje zásah

30. dubna 2024  13:56,  aktualizováno  16:57

Na sobotním festivalu Majáles v pražských Letňanech nebyl problém pouze s vracením peněz za zálohy...

Masivní sucho je zpět, hrozí požár jako v Českém Švýcarsku, říká klimatolog

30. dubna 2024  16:53

Podcast V den pálení čarodějnic Český hydrometeorologický ústav varuje před vysokým rizikem šíření požárů,...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 404x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?