183| Brr...

Brr… a co jako dál? Zima? Nebo autor usnul? V půl 2 by na tom nebylo nic divného, většina lidiček v Čechách, na  Moravě i ve Slezsku už spí. Dokonce i většina menšin už spí ... zima je nemalá. Což se hodí k tématu: Brr jako Bruntál

Když nespím a ani nepíši – co dělám? Říci, že přemýšlím, je poněkud nadnesené, spíš hledám v paměti příběh, u kterého bych usnul. Což se nakonec i stane. Jenže ne teď. Brrr, dneska se fakt nepotím. Za mlada se říkalo: „Zima, jako v Rusku!“ Tam jsem však nikdy nebyl, takže co? Navrhuji: zima jak v Bruntálu. Tam jsem byl (letos 5x a nikdy jsem se nespálil). Marně se mě snaží kámoš – Bruntalák Petr, přesvědčit o tom, že zrovna minulý týden nad Bruntálem, kolem poledního, vysvitlo na dobrou půl hodinu slunce. Jako statistik – amatér, vím o náhodách své. A poté, co jsem dostal na jaře, ten úžasný nápad (než přezuji na letní) jej navštívit, můj názor se kdy těžko změní. Proč? Vyjížděl jsem za plného slunečního svitu (kdy i „březen“ vážně uvažoval o přestupu mezi letní měsíce), silnice volná – za hodinu dvacet jsem na místě. Nechci říkat v cíli, protože Petrův panelák jsem 15 minut marně hledal, 3x projel Bruntál, abych mu nakonec zavolal a potupně jej požádal o navigaci.

Musím říci, že už v Opavě se počasí razantně změnilo – pršelo. V Bruntálu zatím překvapivě ne, zato vichr i na zdejší poměry je nebývale silný. Kebab u Vietnamky a dva kousky v pivovaru U hasičů – dobrý počinek, však na korzování po Bruntálu to zrovna není. Stmívá se … a já nerad jezdím v noci. Tak ještě kafe a štrůdl u mamky (zbytek si nesu v igelitce) a valím na parkoviště. Obvykle nemívám problém auto najít, výrazná barva má i svá pozitiva, jenže něco je dnes jinak. Přede mnou stojí pouze auta bílá … a to už schytávám první sněhovou vlnu do obličeje! Jízda ve sněhové vánici a v noci – není pro mě adrenalin, bez kterého bych nedokázal žít.

Uff! Sedím ve voze a zjišťuji, že odjezd nebude úplně jednoduchý. Vidím pendrek, ale parkovací asistent ječí jak pominutý. Na zpátečku místo evidentně neopustím. O to se postaral řidič bílé (původně modré) škodovky, jemuž jsem zřejmě zabral jeho oblíbené parkovací místo – nebo jen nepředpokládal můj odjezd? Musím ven, prozkoumat sjízdnost únikové cesty po chodníku, kolem popelnic. A jo, ono to půjde … za pomoci 3 venčičů (psů) a party teenagerů se dostávám na hlavní. Mlhovky vypínám – vytváří přede mnou bílou mlhu. Na trojku, mírně orosen, stoupám k serpentinám nad Bruntálem. S posledním pouličním světlem opouštím civilizaci a připadám si opuštěnější než Robinson. Na vrcholu mě čeká nemilé překvapení – sněhové jazyky a sjezd do Benešova. Vyhazuji trojku jako nepotřebnou, na třicítku, kterou jedu, mi stačí i dvojka. Jiného mínění jsou řidiči tří aut, kteří za mnou vytváří kolonu. Předjet mne – na to nemají kule, takže jsme si rozdělili úlohy: já jsem za brzdiče, no a oni mě tlačí pohledem. Zastavit nad městem u pumpy? Mám za sebou 20 km (po 40 minutách), před sebou ještě 60. ale nakonec lákavou myšlenku zavrhuji – co kdyby si se mnou chtěli promluvit řidiči z kolony? Na pokec nemám čas. Musím se dostat  do Opavy (20 km), tam už je civilizace: světlo, sypače, pluhy! Za necelou 3 hodinu tam jsem, však zklamán – stále jsem ještě nepotkal jediný oranžový náklaďák s radlicí. A to už sněží i tady.

Strategická chyba! Míjím odbočku do centra a nechám se vést po novém obchvatu. Na kruháči jsem ale minul  svůj výjezd a po 200 metrech skončil u zavřených vrat místní fabriky. Otočka a vracím se zpátky na rondl. Netuším, jak je to možné, ale radost mi kazí fakt, že jedu v protisměru. Uhýbám před blížícími se světly a mizím z rondlu. Za chvíli, již správně nasměrován, jsem zpět. Jenže odbočovací šipky jsou sněhem zneviditelněny, takže si objezd projedu 2x a intuitivně odbočím do poslední. Bingo! Jsem na staré cestě I/11. Začínám věřit, že dnes dojedu. Teď mě čeká 30 km po dálnici a i sníh se pomalu mění v déšť. Kdepak 130, jedu si svých 80 a připadám si jako Hamilton.

Po 2 hodinách na cestě sjíždím z dálnice a přede mnou je už posledních 10 km: Bohumín, Lutyně, Orlová. Od Bohumína je suchá silnice – tady jaro už začalo. Na Bruntálsku to odhaduji na květen. Osvobodit nás Rusové od Bruntálu, místo šeříku po nich házíme sněhové koule. Spát už asi nepůjdu, spíš to jdu sepsat a odeslat. Snad ex-Klause potěší, že v Bruntálu změna klimatu směrem k oteplování zaručeně nehrozí. Přesto tvrdím, že Bruntalákům by změna tímto směrem věru nevadila.

Slíbil jsem Petrovi, že se zmíním o Bruntálu – no aspoň 10 krát, tak to jdu spočítat … výborně, 11x!

Autor: Milan Vít | čtvrtek 21.10.2021 6:06 | karma článku: 12,11 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 355x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Na jihu Německa kolabuje kvůli povodním doprava, vykolejil vlak

2. června 2024  9:21

Při zásahu na pomoc lidem ze zatopených míst v Bavorsku přišel o život dobrovolný hasič. Na svých...

Vytrvalé deště převracely stromy a zvedaly hladiny řek, hlavně na Domažlicku

2. června 2024  8:52

Česko zasáhly vytrvalé deště. V třetí stupni povodňové aktivity zůstává řeka Radbuza ve Staňkově na...

Čínská armáda bude konat proti nezávislosti Tchaj-wanu, uvedl ministr obrany

2. června 2024  7:11,  aktualizováno  8:44

Čínská armáda bude konat „s rozhodností a sílou“, aby zajistila, že se Tchaj-wan nestane...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 390x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?