183| Brr...

Brr… a co jako dál? Zima? Nebo autor usnul? V půl 2 by na tom nebylo nic divného, většina lidiček v Čechách, na  Moravě i ve Slezsku už spí. Dokonce i většina menšin už spí ... zima je nemalá. Což se hodí k tématu: Brr jako Bruntál

Když nespím a ani nepíši – co dělám? Říci, že přemýšlím, je poněkud nadnesené, spíš hledám v paměti příběh, u kterého bych usnul. Což se nakonec i stane. Jenže ne teď. Brrr, dneska se fakt nepotím. Za mlada se říkalo: „Zima, jako v Rusku!“ Tam jsem však nikdy nebyl, takže co? Navrhuji: zima jak v Bruntálu. Tam jsem byl (letos 5x a nikdy jsem se nespálil). Marně se mě snaží kámoš – Bruntalák Petr, přesvědčit o tom, že zrovna minulý týden nad Bruntálem, kolem poledního, vysvitlo na dobrou půl hodinu slunce. Jako statistik – amatér, vím o náhodách své. A poté, co jsem dostal na jaře, ten úžasný nápad (než přezuji na letní) jej navštívit, můj názor se kdy těžko změní. Proč? Vyjížděl jsem za plného slunečního svitu (kdy i „březen“ vážně uvažoval o přestupu mezi letní měsíce), silnice volná – za hodinu dvacet jsem na místě. Nechci říkat v cíli, protože Petrův panelák jsem 15 minut marně hledal, 3x projel Bruntál, abych mu nakonec zavolal a potupně jej požádal o navigaci.

Musím říci, že už v Opavě se počasí razantně změnilo – pršelo. V Bruntálu zatím překvapivě ne, zato vichr i na zdejší poměry je nebývale silný. Kebab u Vietnamky a dva kousky v pivovaru U hasičů – dobrý počinek, však na korzování po Bruntálu to zrovna není. Stmívá se … a já nerad jezdím v noci. Tak ještě kafe a štrůdl u mamky (zbytek si nesu v igelitce) a valím na parkoviště. Obvykle nemívám problém auto najít, výrazná barva má i svá pozitiva, jenže něco je dnes jinak. Přede mnou stojí pouze auta bílá … a to už schytávám první sněhovou vlnu do obličeje! Jízda ve sněhové vánici a v noci – není pro mě adrenalin, bez kterého bych nedokázal žít.

Uff! Sedím ve voze a zjišťuji, že odjezd nebude úplně jednoduchý. Vidím pendrek, ale parkovací asistent ječí jak pominutý. Na zpátečku místo evidentně neopustím. O to se postaral řidič bílé (původně modré) škodovky, jemuž jsem zřejmě zabral jeho oblíbené parkovací místo – nebo jen nepředpokládal můj odjezd? Musím ven, prozkoumat sjízdnost únikové cesty po chodníku, kolem popelnic. A jo, ono to půjde … za pomoci 3 venčičů (psů) a party teenagerů se dostávám na hlavní. Mlhovky vypínám – vytváří přede mnou bílou mlhu. Na trojku, mírně orosen, stoupám k serpentinám nad Bruntálem. S posledním pouličním světlem opouštím civilizaci a připadám si opuštěnější než Robinson. Na vrcholu mě čeká nemilé překvapení – sněhové jazyky a sjezd do Benešova. Vyhazuji trojku jako nepotřebnou, na třicítku, kterou jedu, mi stačí i dvojka. Jiného mínění jsou řidiči tří aut, kteří za mnou vytváří kolonu. Předjet mne – na to nemají kule, takže jsme si rozdělili úlohy: já jsem za brzdiče, no a oni mě tlačí pohledem. Zastavit nad městem u pumpy? Mám za sebou 20 km (po 40 minutách), před sebou ještě 60. ale nakonec lákavou myšlenku zavrhuji – co kdyby si se mnou chtěli promluvit řidiči z kolony? Na pokec nemám čas. Musím se dostat  do Opavy (20 km), tam už je civilizace: světlo, sypače, pluhy! Za necelou 3 hodinu tam jsem, však zklamán – stále jsem ještě nepotkal jediný oranžový náklaďák s radlicí. A to už sněží i tady.

Strategická chyba! Míjím odbočku do centra a nechám se vést po novém obchvatu. Na kruháči jsem ale minul  svůj výjezd a po 200 metrech skončil u zavřených vrat místní fabriky. Otočka a vracím se zpátky na rondl. Netuším, jak je to možné, ale radost mi kazí fakt, že jedu v protisměru. Uhýbám před blížícími se světly a mizím z rondlu. Za chvíli, již správně nasměrován, jsem zpět. Jenže odbočovací šipky jsou sněhem zneviditelněny, takže si objezd projedu 2x a intuitivně odbočím do poslední. Bingo! Jsem na staré cestě I/11. Začínám věřit, že dnes dojedu. Teď mě čeká 30 km po dálnici a i sníh se pomalu mění v déšť. Kdepak 130, jedu si svých 80 a připadám si jako Hamilton.

Po 2 hodinách na cestě sjíždím z dálnice a přede mnou je už posledních 10 km: Bohumín, Lutyně, Orlová. Od Bohumína je suchá silnice – tady jaro už začalo. Na Bruntálsku to odhaduji na květen. Osvobodit nás Rusové od Bruntálu, místo šeříku po nich házíme sněhové koule. Spát už asi nepůjdu, spíš to jdu sepsat a odeslat. Snad ex-Klause potěší, že v Bruntálu změna klimatu směrem k oteplování zaručeně nehrozí. Přesto tvrdím, že Bruntalákům by změna tímto směrem věru nevadila.

Slíbil jsem Petrovi, že se zmíním o Bruntálu – no aspoň 10 krát, tak to jdu spočítat … výborně, 11x!

Autor: Milan Vít | čtvrtek 21.10.2021 6:06 | karma článku: 12,11 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 353x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 322x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 404x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?