154| Po kolejích - cílem Bohumín

Malá informace o cestě vlakem do Bratislavy neměla ambici větší jedné povídky. Však další komplikace při návratu mě donutily uzavřít téma epizodou třetí...

Neděle - den návratu. Třeba opustit v 11 hodin hotelový pokoj? Naštěstí  nemusíme. Můj strategický plán (= uplácení recepčních fidorkama, koupených naproti u Vietnamce) přinesl úspěch ... a pokoj byl náš až do oběda. Venku pařák, ke kompletnímu propocení čistého trika bohatě stačil přechod z klimatizovaného pokoje do klimatizované restiky (= slov. výraz pro restauraci) - neklimatizovanou chodbou. Rozhodnutí je okamžité: z jídelny vyjdu až 5 minut před příjezdem busu.

Petr zradil - odjel už ve 13 hodin žlutým, můj EC z Budapešti má odjezd ve 14:10 h. Času dost na nezbytné fotky nádraží a poté hledám na odjezdové tabuli (já a stovka dalších se potících) informaci, ke kterému se mám odebrat nástupišti. Zřejmě nikoho nepřekvapí, že pouze u našeho "maďara" tento údaj chybí. Ve 14 hodin začínám mít tušení, které se o 10 minut později mění ve smutnou jistotu - těžko může jet na čas vlak, který v době plánovaného odjezdu ještě nepřijel. Tím pádem již nemá smysl uvažovat, zda 8 minut, které mám na přestup v Břeclavi, je dobou dostatečnou...

14:11 - konečně informace: EC 276, Metropolitan, nástupiště 1, zpoždění = 5 minut! 

14:15 - zázraky se dějí, vlak se dává do pohybu. Sice tempe\m rozvážným, ale směrem správným. Slunce svítí, klimoška chladí, hraniční řeka za námi, Emil (= obchodní jméno lokomotiv Škoda) si to sviští - a s předstihem 3 minut zastavuje v Břeclavi. Po minutě je tu druhý Emil (EC 102 z Vídně), jehož brzdy spolehlivě přehluší hlášení staničního rozhlasu... Marně hledám svůj vagon a nejsem v tom sám. Vagónů je stěží polovina ... a ani do nich nemáme nastupovat, jak se nám snaží sdělit německá, česky nemluvící, průvodčí. Společným úsilím jsme se nakonec dopídili informace, že v úseku Břeclav - Hodonín je zásahem vyšší moci poškozeno trakční vedení a zhruba 10 kilometrový úsek bude překonán NADem, tedy náhr. autobusovou dopravou. Což se podařilo i nepodařilo současně. Po 98 minutách vyjíždíme (nově pojmenovaný rychlík Varšavia) z Hodonína, nechávajíc za sebou obraz zkázy. Nemohu nepodotknout, že autobusy projížděly postiženou krajinou troskám na dohled. Domy se daly rozdělit do 3 skupin: nepoškozené (těch je nemnoho), s modrou střechou (= provizorní zakrytí plachtou, cca polovina) a zbořené (čekající na demolici).

Zbývá vyřešit poslední problém, tedy převoz mé maličkosti z Ostravy (či Bohumína) do Orlové, jediného města (30 000 obyvatel) v zemi, nemající železniční spojení. Dobrá, vlak tam nejede, dojedu těch 20 km autobusem, 3 stovky za taxíka nedám. Otázka tedy zní, kdy dojedu. Proč? Protože:

I. přestup Ostrava: příjezd vlaku v 17:00, odjezd busu v 17:02 (nelze stihnout); náhradní řešení - tramvají přes město na terminál + čekání; dojezd do cílle v 18:40 tj. 1 a 3/4 hodiny poté!

II. přestup Bohumín: příjezd vlaku v 17:12; odjezd busu v 17:12! Další spoj v18:27; dojezd v 18:45!

Otázka, proč nejsou synchronizovány příjezdy mezinárodních vlaků s odjezdy regionální veřejné dopravy ... je dobrá otázka, nikoliv však na mne. Mohu jen dodat, že to není stav nový, ale praktikující se i za socialismu... Ale dnes si na mě nepřišli! Díky obřímu zpoždění přijel autobus 3 minuty poté, co jsem dorazil na zastávku. A to je z mých zkušeností s veřejnou dopravou  zatím všechno. Myslím, že příště pojedu autem... 

 

Autor: Milan Vít | středa 30.6.2021 5:05 | karma článku: 11,09 | přečteno: 254x
  • Další články autora

Milan Vít

37 / Dopis 16 leté dceři

Proč jí vzkaz z konce blogu nepředám osobně, tedy ústně, v úterý na slavnostním obědě. Důvody jsou dva: za prvé mi to přijde o fous slavnostnější a třeba někomu pomůžu vyjádřit i jeho pocity.

29.1.2024 v 6:30 | Karma: 14,01 | Přečteno: 355x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

35 / 100 let

Důležité termíny dnešního příběhu: bankomat, výročí, strategie, etika, etiketa, drtivá porážka ... u zubaře.

21.3.2023 v 6:55 | Karma: 9,10 | Přečteno: 197x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

34 / Už jsem i já prozřel...

... už i já pochopil, že to sprosté slovo, ta proradná "inflace", dorazila i do mé garsonky a usadila se mi v peněžence. Následující text vznikl jako mailík poslaný kamarádce k pobavení u ranní kávy. Uvidíme, třeba pobaví i vás.

20.3.2023 v 6:30 | Karma: 19,10 | Přečteno: 628x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

33 / Jak se nás moc nesešlo

Rád splknu u piva se „starými kámoši“ ... jsem ochotnej věnovat přípravě srazu čas, pár peněz, najít termín a místo, byť nikdy nevyhovím všem. Ale není to žádnej vědeckej úkol hodnej dizertační práce, na malej bločeg to snad dá.

24.10.2022 v 6:06 | Karma: 10,22 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Milan Vít

32 / Dvojím pohledem

1 příběh očima 2 postav. Málokdy se shodnou, takže ve výsledku tu jsou příběhy dva. Mým maximem byl pohled 6 ex-spolužáků na třídní sraz. Dnešní téma je obyčejné: začíná víkend nezletilé dcery trávený u otce.

18.10.2022 v 7:20 | Karma: 9,67 | Přečteno: 323x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Miluji východniarky, hlásá Kotleba na billboardech. V ukrajinské košili

3. června 2024  15:08

Odsouzený slovenský extremista Marian Kotleba se před volbami do Evropského parlamentu rozhodl...

Falešný doktor vystavoval lékařské posudky, podvodem si přišel na 1,5 milionu

3. června 2024  15:05

Svoji matku lékařku se po její smrti rozhodl nahradit 45letý muž z Plzně. V roce 2020 si pronajal...

KVÍZ: Jak znáte EU? Vyzkoušejte kvíz, ve kterém jsme testovali lídry kandidátek

3. června 2024  15:02

Znáte Evropskou unii? A obstáli byste v kvízu, který redakce iDNES.cz předložila lídrům kandidátek...

Kancléř Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné, oznámil Hrad

3. června 2024  14:59

Vedoucí prezidentské kanceláře (KPR) Milan Vašina obdržel bezpečnostní prověrku na stupeň tajné,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 219
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 390x
Jsem "exot". Myslím jinak, konám jinak a také jinak píši! Věřím, že nejsem jediný, že jsme aspoň dva, doufám, že existuje "můj ideální" čtenář. Čtenář, který si sedne s kávou k počítači, najde si "mě" a čte... zapomene na čas, kafe mu stydne a bábovka osychá. Když dočte, zdolá kávu na 3 loky a jde konečně něco pořádného dělat!

 

A kdo jsem já? Zcela jistě:

 

Muž spíš starý - nežli mlád, spíše chorý - nežli zdráv! Spíš jsem těžší - nežli lehčí, spíše píši - nežli řečním! Spíš jsem zvíře - nežli kráska, všechno sním a ještě mlaskám! Chci být vtipný a ne smutný - předsevzetí: nebýt trapný! Dnes jsem tu a ... zítra? Kdo ví?